Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?
Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının mal varlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır? Dava nerede açılır?
Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?
Borçlar Kanunu gereğince sebepsiz zenginleşme, kanundan doğan borçlar arasında yer alıyor. Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının mal varlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğuyor.
Ancak borçlanmadığı edimi kendi isteğiyle yerine getiren kimse, bunu ancak, kendisini borçlu sanarak yerine getirdiğini ispat ederse geri isteyebiliyor.
Peki, sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır? Sebepsiz zenginleşme davası nerede açılır?
Sebepsiz zenginleşme davasında yetki davalının ikametgahı olan yer mahkemesinde oluyor. Ancak, davalı Tüzel kişi ise, şubenin işlemlerinden kaynaklanmışsa, şubenin bulunduğu yer mahkemesi de yetkili oluyor.
Zamanaşımı süresi
Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğruyor.
Zenginleşme, zenginleşenin bir alacak hakkı kazanması suretiyle gerçekleşmişse diğer taraf, istem hakkı zamanaşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcunu ifadan kaçınabiliyor.
Sebepsiz zenginleşme nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com