30 / 04 / 2024

taks hesaplaması 2015

taks hesaplaması 2015

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor. Peki, taks nasıl hesaplanır? İşte, taks 2015 oranları!

Taks nasıl bulunur?

Taban alanı katsayısı olarak da ifade edilen TAKS, inşaatı yapılacak bir yapının taban alanının ne kadar olması gerektiğini belirliyor.Peki taks nasıl bulunur?Taks hesabına dahil olmayan alanlar nelerdir?

Üretici fiyat endeksi Kasım 2015!

ÜFE oranları, kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kirada yapılacak artış hesaplamasında kullanılıyor. Peki, kiraya ne kadar zam yapılacak? İşte üretici fiyat endeksi Kasım 2015..

Emlak vergisi hesaplaması 2015!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi hesaplaması 2015 nasıl yapılır?

Taban alanı katsayısı oranları 2015!

Taban alanı katsayısı TAKS, yapılacak inşaatın taban oturum alanının arsaya oranı’nı ifade ediyor. İşte, taban alanı katsayısı oranları 2015!

Taks 2015 oranları!

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor. Peki, taks nasıl hesaplanır? İşte, taks 2015 oranları!

Tapu harcı pişmanlık zammı 2015!

Ekik ödenen tapu harcının tespit edilmesi halinde Maliye vergi cezası uyguluyor. Peki, tapu harcı pişmanlık zammı 2015 ne kadar? İşte,tapu harcı pişmanlık zammı hesaplaması...

İşyeri kira artış oranı Eylül 2015!

İşyeri kira artış hesaplaması, meskenlerden farklı olarak yapılıyor. Meskenlerde ÜFE oranlarının hesaplamada kullanılması zorunlu olurken, işyerlerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Peki, İşyeri kira artış oranı Eylül 2015 nedir?

Kira zam oranları Eylül 2015!

Evini veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Ancak zam hesaplaması, kanunda belirtilen oranlar dahilinde oluyor. İşte kira zam oranları Eylül 2015..

TAKS oranları 2015!

İnşaat hesaplamaları arasında yer alan TAKS hesabı, TAKS oranları ile yapılıyor. TAKS (Taban Alan Katsayısı), arsa alanının bu katsayı ile çarpılması halinde bulunuyor. İşte TAKS oranları 2015..

KAKS oranları 2015!

Bir arsa üzerinde inşaat yapılacağı zaman inşaatın kesin sınırları yapılacak KAKS ve TAKS hesaplamaları ile tespit ediliyor. İşte İmar yönetmeliklerine göre belirlenen KAKS oranları 2015..

Miras vergisi hesaplaması 2015!

Gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde miras vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, miras vergisi ne kadar ödenir? İşte, miras vergisi hesaplaması 2015!

İnşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak binanın inşaat hesaplamaları TAKS oranları ile yapılıyor. Peki, inşaat alanı hesaplaması nasıl yapılır? İnşaat alan hesaplamasında hangi oranlar kullanılır?

Konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015!

Konut ve işyeri kiralamalarında kira artışı farklı şekilde yapılıyor. Konut kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde enflasyon oranlarına göre artış yapılıyor. İşte konut kira artış oranı hesaplaması Mayıs 2015...

Kira artış oranı hesabı Nisan 2015 TÜFE ÜFE!

Senelik olarak yenilenen kira sözleşmelerinde kira hesaplaması enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Peki, mesken ve işyerinde zam nasıl yapılır? İşte kira artış oranı hesabı Nisan 2015 TÜFE ÜFE...

taks hesaplaması 2015 Haberi

taks hesaplaması 2015

Taks 2015 oranları!

TAKS, bir yapının taban alanının ne kadar olacağını belirliyor. Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında taks hesabına dahil olmayan alanlar ile taks hesabına dahil alanlar ile ilgili hükümlere yer veriliyor.


Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olarak ifade ediliyor. 


Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat...