03 / 05 / 2024

tapu mesken

tapu mesken

Tapuda mesken nedir? Peki tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölüm, işyeri olarak kullanılabiliyor mu? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanan mesken tapusu ve tapuda meskeni işyerine çevirme şartı...

Tapu işlemleri vatandaşı çilenden çıkardı! ATEM Başkanı'ndan tapu dairelerindeki uzun işlemlere çözüm çağırısı!

Mesken, işyeri, arsa ve arazilerin alım satım işlemleri ilgili tapu müdürlüklerinde yapılıyorken tapu dairelerinde işlemlerin uzun sürmesinden vatandaşlar şikayetçi.  Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam çözüm çağrısında bulundu.

Pera GYO'nun Denizli'deki tapu kayıtlarına haciz!

Pera GYO Denizli İli, Merkezefendi İlçesi, Sümer Mahallesinde kayıtlı AVM ile muhtelif ofis ve mesken fonksiyonlu bağımsız bölümlerin tapu kayıtlarına 1 Ekim 2020 2020 tarihinde haciz konuldu. 

Pera GYO'nun Denizli'deki tapu kayıtlarına haciz konuldu!

Pera GYO, Denizli İli, Merkezefendi İlçesi, Sümer Mahallesinde kayıtlı AVM ile muhtelif ofis ve mesken fonksiyonlu bağımsız bölümlerin tapu  kayıtlarına haciz konulması için haciz ihbarnamesinin gönderildiğini açıkladı.

Tapu alım satımı nerede yapılır?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin devir işleminin resmi bir şekilde yapılması gerekiyor. Peki, tapu alım satımı nerede yapılır?

Tapu dairelerini mesken tutan çete yakalandı!

Tapu dairelerinde alım satım yapan vatandaşları gasp eden çete suçüstü yakalandı. Tapu dairelerinin önünde pusu kuran şüpheliler, vatandaşları takip edip kapkaç yapıyorlardı.

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi 2017!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi taşınmazlarının tapu dairesinde devredilmesi halinde tapuda binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor. Bu bedel, satış bedeli üzerinden ödeniyor.

Gayrimenkul satışında tapu harcı 2017!

Mesken, işyeri, arsa ve arazilerin satışa konu olması halinde, devir işlemi bağlı olunan tapu müdürlüğünden gerçekleştiriliyor. Peki, gayrimenkul satışında tapu harcı 2017 ne kadar?

Tapu bağış harç oranı yüksek mi?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkuller satış ve bağış yolu ile bir başkasına devredilebiliyor. Peki, tapu bağış harcı ne kadar? Satış harcından yüksek mi?

Tapu harcı hangi bankalara yatar?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların devir işlemleri tapu müdürlüğünde yapılıyor. Tapu devir işlemleri için belli oranda harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu harcı hangi bankalara yatar?

Tapu harcı cezası affı var mı?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların tapu devir işlemlerinde satış bedeli üzerinden harç ödemeyen kimselere ceza uygulanıyor. Peki, tapu harcı cezası affı var mı?

2015 tapu devir masrafları ne kadar?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri, bağlı tapu dairesinde yapılıyor. Peki, 2015 tapu devir masrafları ne kadar?

Kat mülkiyeti tapu masrafı kime aittir?

Bir apartmandaki mesken ve işyerleri için kat mülkiyeti hakkı kurulabiliyor. Kat mülkiyeti kurulma aşamasında birtakım masraflar ödeniyor. Peki kat mülkiyeti tapu masrafı ne kadar? Kat mülkiyeti tapu masrafı kime aittir?

Tapu döner sermaye ücretini alıcı mı öder?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri taşınmazın bağlı olduğu yerin tapu müdürlüğünde gerçekleşiyor. Peki, tapu döner sermaye ücretini alıcı mı öder? Satıcı mı öder?

tapu mesken Haberi

tapu mesken

Tapuda mesken nedir?

Mesken, kelime anlamı olarak konut ve ikametgah anlamına geliyor. Vatandaşların sahip oldukları konutların tapusu "mesken tapusu" olarak tanımlanıyor. 


Peki tapuda mesken olarak kayıtlı bir bağımsız bölüm, işyeri olarak kullanılabiliyor mu?


Tapuda meskeni işyerine çevirme

Kat Mülkiyeti Kanunu 24.maddesine göre tapuda meskeni işyerine çevirme işlemi şu şekilde mümkün olabiliyor: 


“…Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir…” 


Bu yasa hükmü gereği tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen apartman dairesinin işyeri haline getirilmesi ancak kat malikleri kurulunun oybirliğiyle verecekleri kararla...