27 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti tapu masrafı kime aittir?

Kat mülkiyeti tapu masrafı kime aittir?

Bir apartmandaki mesken ve işyerleri için kat mülkiyeti hakkı kurulabiliyor. Kat mülkiyeti kurulma aşamasında birtakım masraflar ödeniyor. Peki kat mülkiyeti tapu masrafı ne kadar? Kat mülkiyeti tapu masrafı kime aittir?



Kat mülkiyeti tapu masrafı kime aittir?

Bir apartmandaki mesken ve işyerleri için kat mülkiyeti hakkı kurulabiliyor. Kat mülkiyeti kurulma aşamasında ödenmesi gereken kat mülkiyeti tapu masrafı müteahhit ile yapılan anlaşmaya göre ödeniyor. Ödenmesi gereken kat mülkiyeti maliyetleri şu şekilde sıralanıyor:


Binalarda 2 - 10 bağımsız bölüme kadar: 267,50 TL

Binalarda 11 - 20 bağımsız bölüme kadar: 321,00 TL

Binalarda 21'den fazla bağımsız bölümlü yerler için: 347,50 TL

1 Bağımsız bölümlü 2 - 3 katlı binalar: 713,00 TL


Kat mülkiyeti kurulmuş ve tapusu alınmış bir bağımsız bölümün satılmasında ise tapu masrafının her iki kişi tarafından da ödenmesi gerekiyor. Alım satım işlemleri için tapu dairesinde binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Bu ücret gerçekleşen satış bedeli üzerinden ödeniyor. Ayrıca döner sermaye ücreti de ödeniyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olarak tespit ediliyor.


Örneğin, satışa konu olan taşınmaz malın satış bedelinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. Buna göre alıcının 4 bin TL, satıcının 4 bin TL'yi ayrı ayrı ödemesi gerekiyor. Ödemeler tapu daresi tarafından belirtilen tahsilat yerlerine yapılıyor.


Ayrıca tapuda yeni geçilen e-tahsilat uygulaması ile de tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Kat mülkiyeti dilekçesi örneği 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön