28 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti tapu senedi nedir?

Kat mülkiyeti tapu senedi nedir?

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı resmi senetle ve tapu siciline tescil ile söz konusu oluyor. Peki kat mülkiyeti tapu senedi nedir, kat mülkiyeti tapu senedi nasıl alınır?



Kat mülkiyeti tapu senedi nedir?

Kat mülkiyeti kanununa göre kat mülkiyeti ve kat irtifakı resmi senetle ve tapu siciline tescil ile söz konusu oluyor. Peki kat mülkiyeti tapu senedi nedir, kat mülkiyeti tapu senedi nasıl alınır?


Anagayrimenkulün tümünün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmeden o gayrimenkulün yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamıyor. Kat mülkiyetinin tescili, tapu memurunca düzenlenen resmi senet uyarınca veya aşağıdaki fıkraya göre verilen bir mahkeme hükmü ile yapılıyor. 


Kat mülkiyeti kütüğü..

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, Tapu Sicili Tüzüğüne göre tutulacak kat mülkiyeti kütüğüne tescil olunuyor. Kat Mülkiyeti Kanununda aksine hüküm olmadıkça, tescille ilgili genel hükümler, kat mülkiyeti kütüğüne yapılacak tescillerde de uygulanıyor. 

 

Henüz kadastrosu yapılmamış olan yerlerde ise kat mülkiyeti ve kat irtifakı, Tapu Sicili Tüzüğündeki formüle göre, ayrıca tutulacak Kat Mülkiyeti Zabıt Defterine tescil olunuyor.


Kat mülkiyeti tapu senedi nasıl alınır?

Kat mülkiyetinin kurulması için, anagayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi hususunda o gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşlarının aşağıda yazılı belgeler ile birlikte tapu idaresinde istemde bulunması gerekiyor.


Tapu memuru kendisine verilen belgelerin tamam ve usulüne uygun ve dilekçeyi verenlerin veya istemde bulunanların yetkili olduklarına kanaat getirdikten sonra, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmasına dair resmi sözleşmeyi düzenler. Bu sözleşme aynı zamanda tescil istemi sayılıyor.


Kat malikine, anagayrimenkulun çaplı tasarruf belgesinden başka, istem halinde, Kanundaki 12 nci maddenin (a) bendinde belirtilen projeden kendi bağımsız bölümüne ait olan kısmının tasdikli bir örneği de veriliyor.



Kat mülkiyeti nedir?
Kat mülkiyeti tapu bedeli!



Geri Dön