05 / 05 / 2024

Tapu tahsisi süresi

Tapu tahsisi süresi

Gayrimenkul hukukuna göre, tapu tahsis belgesi tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı vermiyor. Peki, tapu tahsisi belgesi ne kadar süre geçerli? İşte, tapu tahsisinin geçerlilik süresi!

2023'te Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi ne kadar?

Durumu olmayan kişilerin kamu arazisi üzerine gecekondu inşa etmesi üzerine verilmiş hak sağlayıcı bir belgeye Tapu tahsis belgesi denir. Peki, 2023'te Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi ne kadar? İşte detaylar..

Ölen kişinin tapusu alınmazsa ne olur? Tapu intikalinin süresi var mı? Tapu intikali için tüm mirasçılar gerekli mi?

Eğer bir kişinin ölümüne rağmen tapu intikali gerçekleştirilmezse ne olur? Tapu intikali için bir süre sınırlaması var mıdır? Tapu intikal işlemi için tüm mirasçılar gerekmekte midir? İşte ayrıntılar...

Turizm yatırımlarında inşaat hakkının süresi uzatıldı!

Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, 15 Mayıs 2008'den önce kesin tahsisi yapılmış turizm yatırımları için tahsis edildiği tarihte yürürlükteki yapılaşmaya esas inşaat hakkı, tahsis süresi sonuna kadar kullanılabilecek.

Turizm tesisleri için kiralama süresi 10 yıla düşürüldü!

Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik’ te yapılan değişiklik ile günübirlik turizm tesisleri için 20 yıl olan kiralama süresi 10 yıla indirildi...

Tapu devir süresi!

Bir gayrimenkulün devir işlemleri, taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlem için öncelikle tapu dairesinden randevu alınıyor. Peki, tapu devir süresi nedir? İşlemler ne zaman tamamlanır?

Tapu tescil davası zamanaşımı süresi!

Tapuya kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil edilebilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Dava Hazineye karşı açılıyor. Peki, dava ne zaman açılır? Tapu tescil davası zamanaşımı süresi nedir?

Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!

Bir mülke sahip olan ortakların sayısı, hisse yüzdeleri ve isimlerini gösteren tapu çeşidine hisseli tapu deniyor. Hisseli tapularda ortaklık bozulabiliyor. İşte, hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!

Tapu tahsisinin geçerlilik süresi!

Gayrimenkul hukukuna göre, tapu tahsis belgesi tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı vermiyor. Peki, tapu tahsisi belgesi ne kadar süre geçerli? İşte, tapu tahsisinin geçerlilik süresi!

Satış vaadi şerhi süresi!

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile tapuya şerh konulabiliyor. Tapuya satış vaadi şerhi konulabilmesi için gerekli belgeler ile tapuya müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, satış vaadi şerhi süresi nedir?

Tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Şerh şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Peki, tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu iptal dava süresi!

Tapu sicilinde yapılan yanlışlıkların düzeltilebilmesi için haklı gerekçeler olduğu takdirde tapu iptal davası taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor. İşte, tapu iptal dava süresi!

Tapu harçlarında zamanaşımı süresi!

Tapu harcını eksik ödeyen kimseler belli bir süre içinde Maliye tarafından gönderilen "ceza" tebliği ile karşılaşabiliyor. Peki, tapu harçlarında zamanaşımı süresi var mı? Eksik tapu harcı cezası kaç sene içinde gelebilir?

Tapu iptal davası açma süresi!

Tapu iptal davası, murisin muvazaası nedeni ile açılabiliyor. Bu dava miras bırakanın ölümünden sonra açılabiliyor. Peki, davada zamanaşımı süresi var mı? İşte tapu iptal davası açma süresi...

Tapu tahsisi süresi Haberi

Tapu tahsisi süresi

Tapu tahsisinin geçerlilik süresi!

Tapu tahsisi,  2981 sayılı İmar Affı Kanunu göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis edilir ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgilisine veriliyor.


Bu belge, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil ediyor.  Ancak islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.


Gayrimenkul hukukuna göre, tapu tahsis belgesi tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı niteliğine sahip olmuyor. Peki, tapu tahsisinin geçerlilik süresi ne kadardır?


Tapu...