04 / 05 / 2024

trabzon ayasofya müzesi restorasyonu iptal mi edildi

trabzon ayasofya müzesi restorasyonu iptal mi edildi

Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin hukuka aykırı restorasyonuna ilişkin iptal kararı verdi...

Tapu ve Kadastro binasının Ayasofya Müzesi'ne dönüştürüleceği iddiası TBMM'de!

Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binasının Ayasofya Müzesi'ne dönüştürülmek üzere boşaltılmaya başlandığı iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Baltacı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Yunan Çözümü Partisi: Atatürk'ün evini soykırım müzesi yapalım!

Ayasofya'nın ibadete açılması kararından sonra Ege Denizi'nin karşı kıyısından dikkat çeken bir talep geldi. Ultraulusalcı ve aşırı sağcı Yunan Çözümü Partisi, "Selanik'teki Atatürk'ün doğduğu evi soykırım müzesi yapalım" açıklamasında bulundu...

Trabzon İnteraktif Taşkın Müzesi'nin inşaatı tamamlandı!

Trabzon'da, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımına Kasım 2019 tarihinde başlanan "İnteraktif Taşkın Müzesi" tamamlandı.

Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin restorasyonu iptal edildi!

Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin hukuka aykırı restorasyonuna ilişkin iptal kararı verdi...

Trabzon'a Taşkın Müzesi kurulacak!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, taşkın olaylarına dikkati çekmek ve halkı bilinçlendirmek için dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan Taşkın Müzesi'ni Trabzon'da inşa edeceklerini söyledi.

TOKİ Trabzon Ayasofya Camii'nde çalışmalara başladı!

TOKİ tarafından bir müteahhide yaptırılan Trabzon Ayasofya Camii'nde çalışmalara başlandı. Proje kapsamında otopark ve kapalı çarşının üzeri 3. defa sökülüp yapılıyor.

Trabzon Şehir Müzesi açıldı!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Trabzon Şehir Müzesi hizmete açıldı.

Trabzon Şehir Müzesi yarın açılıyor!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Oltan Vakfı tarafından Trabzon’a kazandırılan Şehir Müzesi, Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümünde hizmete açılıyor.

Trabzon Şehir Müzesi 24 Şubat'ta açılacak!

Büyükşehir Belediyesince hazırlanan ve yaklaşık 6 milyon liraya mal olan Trabzon Şehir Müzesi, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümünde yani 24 Şubat'ta düzenlenecek törenle açılacak.

Trabzon Şehir Müzesi 24 Şubat’ta açılıyor!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin Trabzon’a kazandırdığı Şehir Müzesi, Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde ziyarete açılacak.

Trabzon Şehir Müzesi Aralık'ta açılıyor!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yapım ve iç dizayn çalışmaları büyük oranda tamamlanan ve önümüzdeki ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilecek olan Trabzon Şehir Müzesinde incelemeler bulundu.

Trabzon Kent Müzesi'nin inşaatı tamamlanıyor!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin önemli kültür ve sosyal projelerinden biri olan Kent Müzesi inşaatı büyük oranda tamamlandı. Dış inşaatı önemli ölçüde tamamlanan müzede iç dizayn çalışmalarına devam ediliyor.

Trabzon Ayasofya Cami'nin restore çalışmaları hızlandı!

Trabzon'da müze olarak kullanılırken 52 yıl sonra yeniden ibadete açılan tarihi Ayasofya Camisi'nin restorasyonu için çalışmalar hızlandırıldı.

trabzon ayasofya müzesi restorasyonu iptal mi edildi Haberi

trabzon ayasofya müzesi restorasyonu iptal mi edildi

Trabzon'la özdeşleşen ve korunması gerekli kültür varlıklarının en özgün örneklerinden biri olarak görülen ‘Ayasofya Müzesi’nin hukuka aykırı restorasyonu, yargı kararıyla iptal edildi.

BirGün Gazetesi'nden uğur Şahin'in haberine göre, Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, müzenin cami işlevi ile kullanılması için koruma ilkelerine aykırı olarak Koruma Kurulu’nun onayladığı restorasyon projelerinin iptali yönünde karar verdi.

MİMARLAR ODASI DAVA AÇTI

Ayasofya Müzesi’nin kontrol ve idaresi 2013'te Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne geçmişti. Bu tarihten sonra Ayasofya ile fresklerin rahatça algılanmasına olanak veren müze işlevi sonlandırıldı ve Ayasofya cami kullanımına başlandı. Bu esnada freskler perdelendi ve kilise mimarisini ile sanatsal değer taşıyan yüzeylerin görünmesini engelleyen bazı müdahaleler yapıldı.

Müze olarak kullanılması gerektiğine dair 1986’da alınan Koruma Kurulu kararına rağmen, cami kullanımını kalıcı...