27 / 04 / 2024

Tüketici ödediği konut kredisi masraflarının tamamını geri alabilirmi

Tüketici ödediği konut kredisi masraflarının tamamını geri alabilirmi

Bilindiği üzere, bankalar tüketicilere kullandırdıkları konut kredisi karşılığında genelde maktu tutarlarda masraf almaktadır. Ülkemizde tüketici bilincinin yerleşmesi ve gelişmesi ile birlikte bazı düzenlemeler getirildi.

Kredi faizleri değişti! İşte Aralık 2023 konut, taşıt ve tüketici kredisi faiz oranları!

Aralık ayının ortalarına yaklaştığımız şu günlerde pek çok banka da kredi faiz oranlarında değişikliğe gitti. İşte Aralık 2023 konut, taşıt ve tüketici kredisi faiz oranları...

Merkez Bankası açıkladı: Tüketici kredilerinin 401.9 milyar TL'si konut!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) milyonlarca kişi tarafından merak edilen haftalık para ve banka istatistikleri yayımlandı. Bu kapsamda mevduat bankalarındaki tüketici kredilerinin 401 milyar 917 milyon 62 bin lirası konut oldu.

Kiralar 5 yılda yüzde 900'e yakın arttı: Tüketici Birliği çözüm önerilerini paylaştı! Ev sahiplerine yüksek vergi...

Kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artışlar, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları resmen kriz haline getirdi. Tüketici Birliği Federasyonu çözüm önerilerini sıraladı. İşte ayrıntılar...

Kredi çekmeyi düşünenler dikkat! Tüketici kredilerinde...

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararla tüketici kredisi işlemlerinde alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkartıldı.

Tüketici kredilerinin ne kadarı konut? İşte o rakamlar!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından düzenli olarak yayımlanan bültende yer alan bilgilere göre, tüketici kredilerinin 321 milyar 415 milyon lirası konut kredilerinden oluştu...

Tüketici Konfederasyonu maketten konut satışında 'iskan şartı' istiyor!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu son zamanlarda sık sık gündeme gelen maketten konut satışıyla ilgili olarak "Yeni düzenlemeyle 48 ayda teslim şartı gelirken, o maddeye 'Konut yapı kullanma izin belgesiyle teslim edilmeli' şartı eklenmeli." şeklinde konuştu.

Konut kredilerinde sunulan paketler tüketici kredilerine ivme kazandırdı!

TCMB Başkanı Murat Uysal, "Konut kredileri için kamu bankalarınca sunulan kredi paketlerinin ve ertelenmiş talebin etkisiyle tüketici kredileri mayıs sonrası dönemde belirgin bir ivme kazandı" dedi...

Faiz indirimi ile tüketici daha kolay konut sahibi olacak!

Invest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uçar, "Tüketicimizin daha rahat konut sahibi olabilmesi açısından faiz indirimini çok faydalı bir karar olarak değerlendiriyorum" dedi...

Tüketici Mahkemesi'nin kararı: Ev bitmediyse para faiziyle iade!

Tüketici Mahkemesi, satın aldığı ev zamanında teslim edilmeyen tüm vatandaşları ilgilendiren emsal bir karar verdi. Bu kapsamda; müteahhit ve kredi veren banka, tüketicinin ödediği parayı faiziyle iade edecek.

Yargıdan tüketici lehine konut kredisi faiz kararı!

Bursa'da, bankanın konut kredisinden yüksek faiz almasıyla mağdur olan vatandaş, verdiği hukuk mücadelesinin sonucunda haklı bulundu. Yargıdan tüketici lehine konut kredisi faiz kararı verdi..

Bina tamamlama sigortasında tüketici değişirse ne olur?

İnşaat şirketleri, maketten konut satışına başlamadan önce bina tamamlama sigortası yapıyor. Bu sigorta taraflara bazı sorumluluklar yüklüyor. Peki bina tamamlama sigortasında tüketici değişirse ne olur?

Tüketici kredilerinin 145 milyar 261 milyon 751 bin lirası konut!

Mevduat bankalarındaki tüketici kredilerinin 145 milyar 261 milyon 751 bin lirası konut, 5 milyar 615 milyon 280 bin lirası taşıt, 158 milyar 567 milyon 667 bin lirası diğer kredilerden oluştu.

Tüketici kredilerinin 156 milyar 549 milyon lirası konut!

Tüketici kredileri tutarı 21 Ekim ile biten haftada 35 milyon lira azalarak 324 milyar 547 milyon liraya indi. Söz konusu kredilerin 156 milyar 549 milyon lirası konut, 6 milyar 284 milyon lirası taşıt ve 161 milyar 714 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Tüketici ödediği konut kredisi masraflarının tamamını geri alabilirmi Haberi

Tüketici ödediği konut kredisi masraflarının tamamını geri alabilirmi

Ülkemizde tüketici bilincinin yerleşmesi ve gelişmesi ile birlikte, tüketiciler, ödedikleri bu masrafın iadesi için öncelikle tüketici sorunları hakem heyetlerine (TSHH) başvurmakta, heyetler genelde tüketici lehine karar vermekte, satıcı ve sağlayıcının itirazı yahut hakem heyetinin reddi üzerine de konu tüketici mahkemelerine intikal etmekte idi. Örneğin, eski Tüketici Kanunu döneminde bankadan konut kredi kullanan ve kendisinden 1.800 TL masraf alınan bir tüketici, masrafın iadesi için TSHH’ye başvurmuş, hakem heyeti talebi reddetmiş, konu tüketici mahkemesine intikal ettirilmiş ve mahkemede 1.798 TL’nin bankadan tahsiline karar vermiştir. 


Davanın temyiz edilmesi üzerine de, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, E.2014/25772, K.2014/24915 sayılı kararı ile bankanın kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulünün gerektiğini belirtmiş, bu manada faturası ibraz edilen ekspertiz ücreti ile ipotek tesis...