26 / 05 / 2024

Unesco Samarra Antik Kenti ne destek sağlayacak

Unesco Samarra Antik Kenti ne destek sağlayacak

Irak'taki antik kent Samarra'nın korunması ve işletilmesine destek verilecek. UNESCO, Irak'ın Samarra Antik Kenti'nin korunması ve işletilmesine destek sağlayacak.

Aydın Afrodisias Antik Kenti UNESCO yolunda!

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Çankırı'da komisyonla ilgili bilgiler verdi. Oğuz, "ıslık dili"nin, Hıdırellez'in ve Aydın'daki Afrodisias Antik Kenti'nin UNESCO'ya aday olduğunu söyledi.

Suriye'deki Palmira Antik Kenti yıkıldı!

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Suriye'deki Palmira Antik Kenti'nin bir kısmı IŞİD tarafından yıkıldı.

Burdur Sagalassos Antik Kenti'nde bin 900 yıllık lahit bulundu!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Burdur'daki Sagalassos Antik Kenti, M.Ö. 333 yılına dayanan geçmişiyle araştırmacıların ve tatilcilerin ilgisini çekiyor.

Muğla Tlos Antik Kenti'nde kazı çalışması başladı!

Muğla Tlos Antik Kenti'nde, 2016 sezonu kazı çalışmaları başladı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentte, bu yılki kazı sezonunda kent bazilikası, tiyatro ve stadyum alanında çalışma yapılacak.

Diyarbakır Dakyanus Antik Kenti'ne inşaat izni verildi!

UNESCO’nun, Dünya Kültür Mirası listesine dahil ettiği Diyarbakır’da, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 1. derece arkeolojik sit alanındaki Dakyanus Antik Kenti’ne inşaat yapılmasına izin verdi.

UNESCO'dan Hasankeyf açıklaması!

UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler, Türkiye’nin Ilısu Barajı göl suları altında kalma tehlikesi bulunan antik kent Hasankeyf için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne başvurmadığını açıkladı.

Hasankeyf için UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne başvuruldu mu?

Türkiye’nin Ilısu Barajı göl suları altında kalma tehlikesi bulunan antik kent Hasankeyf için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi’ne başvurmadığı öne sürüldü.

Stratonikeia Antik Kenti restore edilecek!

Muğla'nın Yatağan ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında 2015 yılında 202 eser ortaya çıkarıldı, "Batı Caddesi"nde de erken Bizans dönemine ait 40 mezar bulundu.

Kaunos Antik Kenti'ni 40 bin kişi ziyaret etti!

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan Muğla'daki Kaunos Antik Kenti, bu yıl 40 bin ziyaretçiyi ağırladı Kente, Ortaca ilçesinin Dalyan Mahallesi'nden hareket eden tur tekneleriyle yaklaşık 10 dakika süren yolculuktan sonra ulaşılabiliyor.

Mersin Soli Pompeiopolis antik kenti UNESCO'ya aday!

Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde bulunan Neolotik, Helenistik ve Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan antik kent olan Soli Pompeiopolis'in, UNESCO Dünya Miras listesine girebilmesi için çalışmalar sürüyor.

UNESCO, Irak'ın Samarra Antik Kenti'ne destek sağlayacak!

Irak'taki antik kent Samarra'nın korunması ve işletilmesine destek verilecek. UNESCO, Irak'ın Samarra Antik Kenti'nin korunması ve işletilmesine destek sağlayacak.

Unesco'dan Irak'taki Samarra için korunma desteği!

Irak'taki antik kent Samarra'nın korunması ve işletilmesine destek verilecek. Irak'ın Samarra Antik Kenti'nin korunması ve işletilmesine destek sağlayacak.

Ani Antik Kenti 16. dünya mirası olmaya aday!

Binlerce yıllık geçmişe sahip Ani Antik Kenti'nin UNESCO tarafından "dünya mirası'" kabul edilmesi için çalışma başlatıldı. Ani Antik Kenti'nin, kabul edilmesi halinde Türkiye'deki 16'ncı dünya mirası olacak.

Unesco Samarra Antik Kenti ne destek sağlayacak Haberi

Unesco Samarra Antik Kenti ne destek sağlayacak

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve Irak Devlet Bakanı Ahmed Abdullah Abed arasında, 2007'den bu yana Tehlike Altındaki Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan antik kentin korunması ve işletilmesine ilişkin anlaşma imzalandı.


Anlaşmayla, ilk olarak antik kentteki tarihi cami ve Malwiyah minaresi onarılacak. Anlaşmada, antik kentte 18 aylık onarım ve yeniden düzenleme çalışması öngörülüyor. 


Proje kapsamında 850 bin dolar harcanacak.  


Samarra'nın işletilmesi, yönetilmesi, arkeologların eğitimi, teknik ve altyapı çalışmaları da proje kapsamında yer alıyor.


Antik kentte görevli mühendis, mimar ve teknik elemanların eğitiminin hedeflendiği projede, bölge halkının, antik kentin tarihi önemi ve dünya kültür mirası açısından taşıdığı değer konusunda aydınlatılması ve bilgilendirilmesi de öngörülüyor.


Bağdat'a 125 kilometre uzaktaki Samarra Antik Kenti, 836 yılında Abbasi ordusundaki Türki Memlük birlikleri için kurulmuştu. Abbasi İmparatorluğu'nun uzun...