27 / 04 / 2024

yaban hayat

yaban hayat

SEVGİLİ Ufuk Güldemir, onun adını taşıyan YABAN HAYATI MÜZESİ ile gelecek nesillerde de yaşayacak. Ufuk, yaşamının son yıllarında Avrupa ve Amerika’da çok sayıda üniversite, enstitü ve müzelerle iletişim kurmuştu.

Adil Karaismailoğlu'ndan yeni tünel müjdesi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Çayırhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli inşaatının, kuşların ve yaban hayatının etkilenmemesi için büyük bir özveriyle hazırlandığına değindi.

Yaban Hayatı Köprüsü Eylül'de hazır!

İstanbul’a inşa edilen üçüncü köprünün tamamlanmasıyla Kuzey Marmara otoyolunun yaban hayatını ikiye bölmesini engelleyecek “Yaban hayatı köprüsü” eylül ayında hazır.

Manavgat Sinanhoca HES projesi yaşamı etkileyecek mi?

Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu’na göre, Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içine yapılmak istenen Sinanhoca HES projesi hem yaban yaşamı hem arkeolojik buluntuları hem de yerel hayatı yok oluşa sürükleyecek.

Antalya Gündoğmuş'daki mermer ocağına ÇED gerekli değildir raporu verildi!

ANTALYA’nın Gündoğmuş İlçesi’nde bir firmanın mermer ocağı başvurusuna, ‘yaban hayatı mutlak koruma alanı’ olarak belirlenen bölge için başka bir alana ait ruhsatla ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verildiği ortaya çıktı.

Adana'daki Yaban Hayatı Geliştirme Sahası inşaat sektörünü etkiliyor!

Adana'da inşaat sektörünün önün tıkayan 115 bin hektarlık Seyhan Baraj Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın kapsamının değiştirilmesi konusunda, Büyükşehir Belediyesi yüzünden inşaat sektörünün olumsuz etkilendiği bildirildi.

Adana Yaban Hayatı Geliştirme Sahası inşaat sektörünün önünü tıkıyor!

Adana'da Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın önündeki tek engelin kalkmaması ve Büyükşehir Belediyesi'nin hantal davranması yüzünden inşaat sektörünün olumsuz etkilendiği bildirildi.

Adana Belemedik Tabiat Parkı turizmi canlandıracak!

Aladağ, Karataş, Kozan ve Yumurtalık ilçelerindeki yaban hayatı geliştirme sahaları ve tabiat anıtlarıyla doğa turizminde önemli yere sahip Adana'da, Belemedik'in de tabiat parkı ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısının artacağı öngörülüyor

Geyik Kanyonu turizme kazandırılıyor!

Bünyesinde barındırdığı irili ufaklı eşsiz görünümdeki şelaleleri, bitki örtüsü, yaban hayatı ve parkurları ile son yıllarda doğaseverlerin dikkatini çeken Muğla'nın "Gizli doğa cenneti" olarak nitelendirilen Geyik Kanyonu'nu turizme kazandırılıyor.

Rize'de yabancı avcılar keçi avlayabilmek için binlerce lira harcıyor!

Profesyonel yabancı avcılar özellikle Rize ve Artvin'de çengel boynuzlu keçi avlayabilmek için binlerce TL harcıyor. Neredeyse turizmin her dalının yaşandığı Doğu Karadeniz Bölgesi profesyonel avcıların ve yaban hayatı gözlemcilerinin ilgisini çekiyor.

Salih Gökçe : Akdeniz Arıtma Tesisi 2 ay içinde çözülecek!

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde sinekle mücadele, Akdeniz Arıtma Tesisi, Yaban Hayatı, Mania Planı ve Çukurova'daki dava konusu arsalar görüşüldü. Meclisi İMO'nun ilgili komisyonu da izledi

İzmir Kuş Cenneti'nin satışı TBMM gündemine geliyor!

Ersin Moroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na Türkiye'nin tek yaban hayatı sahası Kuş Cenneti'nin içinde olduğu Çamaltı Tuzlası'nın satışıyla ilgili TBMM'ye yanıtlanması için soru önergesi verdi.

Suni sulak alan nedir?

Suni sulak alanlar, yaban hayatı varlığına özen gösterilerek yapım maksadına uygun olarak kullanılıyor. Peki, Suni sulak alan nedir? Suni sulak alanların kullanımı nasıldır? İşte yönetmelik esasları...

Mersin'de ormanlık alanlara 96 can suyu havuzu yapıldı!

Mersin'de geçtiğimiz yıl ormanlık alanlara 96 can suyu havuzu yapıldığı bildirildi. Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, yaban hayatına yardımcı olmak ve doğal dengenin devamlılığını sağlamak için planlamalar yaptıklarını belirtti...

yaban hayat Haberi

yaban hayat

Türkiye’de bir “yaban hayatı müzesi” kurulması için tutkuluydu. Kurucusu ve sahibi olduğu, o menhus hastalıktan sonra Turgay Ciner’e sattığı HABERTÜRK TV’nin yanı sıra “YABAN TV” adlı  -yayınını Melih Meriç’in ellerinde güçlenerek sürdüren- kanalı kurmuştu. Ufuk, gençliğine kadar uzanan yıllar boyu tecrübeler damıtmış usta avcıydı.


Afrika’da, Sibirya’da, Alaska’da, Kuzey Kutbu’nda avlanmıştı. Türkiye dağlarını avucunun içi gibi bilirdi.

Evinde zengin bir “doldurulmuş” av hayvanları koleksiyonu vardı.


“Bu koleksiyonu, kurulacak bir yaban hayatı müzesine bağışlamak istediğini” söylerdi.

Dostum, kardeşim Ufuk’un o hayali gerçekleşiyor.


Vefatının ardından ailesi ve yakınları “UFUK GÜLDEMİR GAZETECİLİK, EĞİTİM, KÜLTÜR VE DOĞA VAKFI”nı kurdular.


Ufuk’un kardeşi Şafak Okaygüm vakfın başkanı.


Kurulacak müzeye kendisinin de özel koleksiyonunu bağışlayacak olan Ufuk’un av arkadaşı, can dostu Prof. Dr. Antonio Trupia’nın da katkısıyla vakıf yönetimi İTÜ ile anlaştı.


İTÜ kampüsünde müze...