23 / 07 / 2024

yozgat roma mozaikleri

yozgat roma mozaikleri

İl Kültür ve Turizm Müdürü İbiş: "Mozaiklerle ilgili koruma kuruluna müracaat edeceğiz. Bölgenin sit alanına dahil edilmesi için elimizden gelen çalışmaları yapacağız" şeklinde konuştu.

Yozgat'taki tarihi hamam restore edildi!

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde yer alan tarhihi hamam restor edildi. Roma medeniyetinden günümüze kalan hamamın Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmesi için UNESCO'ya başvuruldu.

Yozgat'taki tarihi roma hamamı kurtarılacak!

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan ve Kral Kızı olarak bilinen tarihi Roma Hamamı, kış aylarının en soğuk günlerinde bile ve büyüleyici tarihi görüntüsü ile dikkat çekiyor.

Yozgat'taki Roma hamamı turizme kazandırılacak!

YOZGAT’ın Sarıkaya İlçesi'nde bulunan Roma Dönemi'nden kalma hamam kalıntılarının mimari alt yapısı bozulmadan ve arkeolojik potansiyeli korunacak şekilde turizme kazandırılması için yapılan çalışmalar devam ediyor.

Yozgat Sarıkaya Roma Hamamı 7,5 milyon TL'ye yenilenecek!

Sarıkaya Roma Hamamının Turizme kazandırılması için Kalkınma Bakanlığından da destek geldi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Yozgat ziyaretinde Sarıkaya Hamamının Turizme kazandırılması için 7,5 milyon TL para tahsis edildiğini söyledi.

Sarıkaya'daki tarihi Roma hamamı turizme kazandırılacak!

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Yönetim Kurulu üyeleri, Tarihi Roma Hamamı'nda incelemelerde bulundu. Yozgat'ın Sarıkaya ilçesindeki hamamın turizme kazandırmak için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Yozgat Sarıkaya'da Roma dönemine ait hamam kalıntıları bulundu!

Yozgat Sarıkaya'da yerleşim yerleri arasında yer alan bölgede Roma döneminden kalan hamam kalıntıları bulunmuştu. Bunun üzerine 4 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları kapsamında bugüne kadar 3 ayrı havuz keşfedildi...

Yozgat Tarihi Roma Hamamı gün yüzüne çıkıyor!

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Sarıkaya ilçesindeki tarihi Roma Hamamı’nın gün yüzüne çıkarılma çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Yazıcı, Tarihi Roma Hamamı ve kalıntılarının Sarıkaya ve ülke turizmi için önemli bir değer olduğunu belirtti...

Yozgat'ta yapılacak hastanenin inceleme ve ölçüm çalışmaları başladı!

Sağlık Bakanlığı tarafından Yozgat'ın Sorgun ilçesine yapılması planlanan 250 yataklı yeni hastane arsası yerinde ihaleyi alan Siyah Kalem Mühendislik tarafından inceleme ve ölçüm çalışmaları başlatıldı..

Antakya'da otel inşaatında genç Roma dönemine ait mozaik bulundu!

Antakya'da otel inşaatında genç Roma dönemine ait 150 metrekarelik mozaik bulundu Uzmanlar "En iyi mozaikte bile 18 renk varken bunda 50 farklı renk kullanılmış" dedi...

Kentsel dönüşüm Yozgat'ta da başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yozgat Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Eski Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Yıkım Töreni’ Bekir Bozdağ, Erdoğan Bayraktar ve Ahmet Haluk Karabel’in katılımı ile gerçekleştirildi...

Erdoğan Bayraktar Yozgat'a kentsel dönüşüm alanını incelemeye gidiyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 18 Eylül 2013 Çarşamba günü Yozgat'a Eski Sanayi Bölgesi'ndeki kentsel dönüşüm alanını incelemeye gidiyor. Bayraktar sonrasında Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Toplantısına katılacak...

Konyaaltı 'nda Roma döneminden kalma lahit bulundu!

Antalya'da hafriyat çalışmasında Roma döneminden kalma lahit bulundu. Lahitte başı örtülü kadın ve saban süren erkek figürleri yer alıyor, ortaya çıkarılan lahdin uzunluğu 224, genişliği 115, derinliği ise 72 santimetre.

Yozgat'ta 22 sulama tesisinin açılışı gerçekleşti!

Yozgat'ta açılışı gerçekleştirilen ve 185 milyon liraya mal olacak 22 tesisten 9'unun gölet sulama projesi, 1'inin içme suyu, 1'inin tamamlama, 11'inin ise taşkın koruma tesisi olduğu belirtildi...

yozgat roma mozaikleri Haberi

yozgat roma mozaikleri

Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyünde definecilerin buğday ekili tarlada yaptığı kaçak kazı sonucunda geç Roma dönemine ait mozaikler açığa çıktı.


Tarihte, Akamenid İmparatorluğu Kralı Büyük Kiros ve Lidya Kralı Krezüs arasında yapılan Pteria Muharebesi ile yıkılan ve bir demir çağı başkenti olarak bilinen Kerkenes Harabeleri'nin 5 kilometre uzağında, buğday ekili tarlada kimliği henüz belirlenemeyen defineciler tarafından 3 metre arayla iki noktada çukur kazıldığı belirlendi.


Kaçak kazı sırasında yaklaşık 1 metre derinlikte mozaik yapı ve duvarlara rastlayan definecilerin, bu yapının altında kıymetli eser bulma umuduyla mozaiklerin bir bölümünü tahrip ettiği tespit edildi.


Bunun üzerine Kültür ve Turizm İl Müdürü Lütfi İbiş ve Yozgat Müze Müdürü Hasan Kerim Şenyurt, kaçak kazı alanında inceleme yaptı. 


İbiş, inceleme sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçak kazıları engellemek için...