18 / 05 / 2024

YTÜ Mimarlık Beyoğlunun Çeşmeleri

YTÜ Mimarlık Beyoğlunun Çeşmeleri

Beyoğlu Belediyesi Beyoğlu Belleği ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü iş birliği içinde gerçekleştirilen “Beyoğlu’nun Çeşmeleri” Sergisi, Beyoğlu çeşmelerini dönemsel, bölgesel, mimari açıdan farklı özelliklerini yansıtacak şekilde ele alıyor.

United Architects Mimarlık Ve Danışmanlık Anonim Şirketi kuruldu!

United Architects Mimarlık Ve Danışmanlık Anonim Şirketi Beyoğlu'nda 50 bin TL sermaye bedeli ile Mehmet Emir Vaizoğlu ve Adnan Emrah Halimoğlu ortaklığında kuruldu.

Sabur Mimarlık İnşaat Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Sabur Mimarlık İnşaat Ticaret Limited Şirketi bugün Beyoğlu'nda 200 bin TL sermaye bedeli ile Eren Öcalan tarafından kuruldu.

Gastro Art Mimarlık İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Kuruldu!

Gastro Art Mimarlık İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Beyoğlu’nda 1.000.000,00 TL sermaye bedeli ile Abdulkadir Karaca ve Furkan Canseven ortaklığı tarafından kuruldu.

Gastro Art Mimarlık İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Kuruldu!

Gastro Art Mimarlık İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Beyoğlu’nda 1.000.000,00 TL sermaye bedeli ile Abdulkadir Karaca ve Furkan Canseven tarafından kuruldu.

Beyoğlu Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ve Limited Şirketi kuruldu!

Beyoğlu Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Ve Limited Şirketi bugün Kadıköy'de 3 milyon TL sermaye bedeli ile Abdullah Yıldız ve Evliya Yıldız ortaklığında kuruldu.

Asfi Mimarlık Mühendislik Yapı Laboratuvarı Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Asfi Mimarlık Mühendislik Yapı Laboratuvarı Ve Ticaret Limited Şirketi Beyoğlu'nda 100 bin TL sermaye bedeli ile Hüseyin Fidan tarafından kuruldu.

Botter Mimarlık Limited Şirketi kuruldu!

Botter Mimarlık Limited Şirketi Beyoğlu'nda 5 milyon TL sermaye bedeli ile Ali Çelik tarafından kuruldu.

Jove Art Mimarlık Yapı Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Jove Art Mimarlık Yapı Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Beyoğlu'nda 10 milyon TL sermaye bedeli ile Beyhan Öztorun tarafından kuruldu.

Luka Turizm Ve Mimarlık Limited Şirketi kuruldu!

Luka Turizm Ve Mimarlık Limited Şirketi Beyoğlu'nda 10 bin TL sermaye bedeli ile Nazlıhan Güngör tarafından kuruldu.

Aybar Design Mimarlık Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Aybar Design Mimarlık Ve Ticaret Limited Şirketi bugün Beyoğlu'nda 500 bin TL sermaye bedeli ile Harun Aybar tarafından kuruldu.

Güçlü Dekorasyon Mimarlık Ve Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi kuruldu!

Güçlü Dekorasyon Mimarlık Ve Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi bugün Beyoğlu'nda 100 bin TL sermaye bedeli ile Türkay Yılmaz tarafından kuruldu.

Normal Mimarlık Proje Tasarım İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Normal Mimarlık Proje Tasarım İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi Beyoğlu'nda Numan Enrico Şansal tarafından kuruldu.

Ald Mimarlık İnşaat Gayrimenkul Yatırım Limited Şirketi kuruldu!

Ald Mimarlık İnşaat Gayrimenkul Yatırım Limited Şirketi bugün Beyoğlu'nda Akın Aydemir tarafından kuruldu.

YTÜ Mimarlık Beyoğlunun Çeşmeleri Haberi

YTÜ Mimarlık Beyoğlunun Çeşmeleri

Çeşmeler, kent içinde işlevsel özelliklerinin yanında mimari bir yapı olarak da çıkar karşımıza.  Meydan çeşmelerinden duvar çeşmelerine, çoğu zaman önünden geçip de fark etmediğimiz şehrin süsleridir. Birçoğu günümüzde işlevini yitirmiş olsa da tarihi özellikleriyle kültürel mirasımızın önemli bir parçasını oluştururlar.


I. Mahmut zamanında Taksim suyu tesislerinin inşa edilmesiyle Beyoğlu’na üç koldan su verilmeye başlanır.  Suyun gelmesi Beyoğlu için de bir dönüm noktasıdır, Beyoğlu’nun her bir semtini içini alarak halkın su ihtiyacını karşılayacak şekilde birçok çeşme yapılmaya başlanır.  Bu gelişmeye bağlı olarak Beyoğlu çeşmelerinin büyük çoğunluğunun 18. Yüzyıl ve sonrasında yapıldığı görülür.


Bulundukları yere hayat veren çeşmelerin Beyoğlu’ndaki dağılımını görmek amacıyla sergi farklı semtlerden çeşme örneklerine yer veriyor. Her bir semtin meydanında, sokak köşesinde, duvarında rastlanabilecek çeşmeler bir dönemin sosyal hayatına da...