02 / 05 / 2024

zilyetlik hakkının sona ermesi medeni kanun

zilyetlik hakkının sona ermesi medeni kanun

Zilyetliğin sona ermesi ve zilyetlik hakkının bitmesi hakkında nasıl bir düzenleme yapılmış, kanunda bu konu nasıl yer almış merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..

Yapılandırılan vergi taksit ödemeleri bugün sona eriyor!

Yapılandırılan vergi taksitinde ödeme süresi bugün sona eriyor. Yapılandırma hakkının kaybedilmemesi için bugün mesai bitimine kadar ödemelerin yapılması gerekiyor..

İntifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da bitmiş oluyor. Peki, intifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

TOKİ Bursa Nilüfer İrfaniye başvuruları yarın sona eriyor!

TOKİ Bursa Nilüfer İrfaniye başvuruları yarın sona eriyor. Emekli kategorisinde 1.200 adet konutun satışa çıkarıldığı projede yüzde 12 peşinatta, kalan bedel için 180 ay vade uygulanıyor.

TOKİ Trabzon Tonya başvuruları bugün sona eriyor!

TOKİ Trabzon Tonya başvuruları bugün sona eriyor. Kura çekilişi 4 Ocak 2016 tarihinde gerçekleşecek olan projede 2 oda 1 salon şeklinde dizayn edilen konutlar bulunuyor.

TOKİ Bolu Mengen 2. Etap başvuruları bugün sona eriyor!

TOKİ Bolu Mengen 2. Etap başvuruları bugün sona eriyor. Ödeme planı kapsamında 180 ay vade imkanı sunan projenin kura çekilişi 30 Aralık 2015 tarihinde gerçekleşecek.

Sinpaş GYO, Bursa Modern'de hasılat paylaşımını sona erdirdi!

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., TMSF ile hasılat paylaşımı esasına göre geliştirmiş olduğu Bursa Modern projesinde, hasılat paylaşımının sona erdirilmesine karar verildiğini KAP'a bildirdi.

TOKİ Erzurum Palandöken Malmeydanı başvuruları bugün sona eriyor!

TOKİ Erzurum Palandöken Malmeydanı başvuruları bugün sona eriyor. Kura çekilişi 24 Aralık 2015 tarihinde gerçekleşeceği projede 11 bin 983 TL peşinatla daire sahibi olunabiliyor.

TOKİ Şanlıurfa Maşuk başvuruları bugün sona eriyor!

TOKİ Şanlıurfa Maşuk başvuruları bugün sona eriyor. Kura çekiliş yöntemiyle 168 tane dairenin satışa çıkarıldığı projede konut fiyatları 72 bin 154 TL'den başlangıç gösteriyor.

TOKİ Yalova Armutlu başvuru dönemi bugün sona eriyor!

TOKİ Yalova Armutlu başvuru dönemi bugün sona eriyor. Toplamda 128 adet konutun satışa sunulduğu projede 240 ay vade imkanı ile daire sahibi olunabiliyor.

Emlak vergisi ödemesi yarın sona erecek!

Emlak, ilan ve reklam ile iş yerlerinden alınan çevre temizlik vergilerinin 2'inci taksitlerinin ödemesi 30 Kasım 2015 Pazartesi günü sona erecek.

TOKİ Edirne Süloğlu başvuruları bugün sona eriyor!

TOKİ Edirne Süloğlu başvuruları bugün sona eriyor. Talep örgütlemesi yöntemiyle 39 adet dairenin satışa çıkarıldığı projede 394 TL'lik aylık taksitlerle ödeme yapılabiliyor.

TOKİ Edirne Süloğlu başvuru işlemleri yarın sona eriyor!

TOKİ Edirne Süloğlu başvuru işlemleri yarın sona eriyor. Toplamda 38 adet konutun satışa çıkarıldığı projede 120 ay veya 180 aya varan vade imkanı ile ödeme yapılabiliyor.

TOKİ Bursa Keles 2. Etap başvuru dönemi bugün sona eriyor!

TOKİ Bursa Keles 2. Etap başvuru dönemi bugün sona eriyor. Dairelerin 2+1 ve 3+1 olarak dizayn edildiği projede fiyatlar 95 bin 594 TL'den başlangıç gösteriyor.

zilyetlik hakkının sona ermesi medeni kanun Haberi

zilyetlik hakkının sona ermesi medeni kanun

Zilyetliğin sona ermesi


Medeni Kanun'da zilyetliğin sona ermesiyle alakalı kesin bir düzenleme yapılmamakla birlikte Kanun'da sadece zilyetliğin geçici olarak kesilmesinden söz etmiş ve bu durumun zilyetliğin sona ermesine yol açacağını hükme bağlamıştır.


Fiili hâkimiyetin geçici nitelikteki sebeplerle kullanılması veya kullanma olanağının ortadan kalkması zilyetliği sona erdirmez. (MK m.976)


Doktrinde ise iki yol benimsenmiştir: Zilyedin iradesiyle sona ermesi ve zilyetliğin fiili hâkimiyetin kaybı ile sona ermesi.


Zilyetliğin Zilyedin İradesiyle Sona Ermesi


Zilyetliğini kaybedecek şekilde eşya üzerindeki fiili hâkimiyetine sürekli olarak son vermek suretiyle terk etmek. Örneğin bir daha kullanmamak üzere atmak.


Zilyet zilyetliğini olduğu gibi bir başkasına devrettiği veya zilyetliğini devretmeksizin zilyetliğine son vermek amacıyla malı terk ettiği ya da malın zilyet tarafından tahrip edildiği hallerde, zilyet mal üzerindeki fiili hâkimiyetine kendi iradesiyle son vermiş olur....