Günde 2 bin 250 kişi konut kredisi kullanıyor
Recep Oram günde ortalama 2 bin 250 kişinin konut kredisi kullandığını ve günlük kullanılan kredinin 170 milyon TL civarında olduğunu söyledi
Türkiye Bankalar Birliği Konut Kredileri Çalışma Grup Başkanı ve İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram günde ortalama 2 bin 250 kişinin konut kredisi kullandığını ve günlük kullanılan kredinin 170 milyon TL civarında olduğunu söyledi.
2009'da refinansmanlarla birlikte yıl boyunca yaklaşık 250 bin konut kredisi kullandırıldığını hatırlatan Oram bu rakamın 2010 yılı sonunda 350 bina ulaşması beklediklerini belirtti.
Konuk kredisinde bakiyelerin 44 milyar 896 milyon TL'den yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüyerek 48 milyar 70 milyon TL seviyesine geldiğini hatırlatan Recep Oram, "2010 yılı başında konut kredisi bakiye artışının %20'ler seviyesinde olacağı öngörülmüşken yılın ilk üç ayındaki büyüme rakamları incelendiğinde bu oranın %30'un üzerinde gerçekleşeceği öngörülmektedir. Mart ayı konut kredileri açısından dönüm noktasıydı, son ayda sektördeki bakiye artışı 1.500 Milyon TL`yi geçti ki söz konusu rakam son 2 yılın en büyük bakiye artışı idi. 2008 yılı ikinci yarısından itibaren ekonominin genel olarak durgunluğa girmesine rağmen özellikle Mart ayındaki bu büyümeyi geçtiğimiz yılsonundaki olumlu gelişmelerle birlikte değerlendirdiğimizde konut sektörünün durgunluktan çıktığını söyleyebiliriz. Mart ayındaki büyümenin Nisan Mayıs ve Haziran aylarında da devam edeceğini beklemekteyiz. Dolayısıyla 2. çeyrekteki büyüme bizi 2010 yılında konut sektöründe şu ana kadar gördüğümüz en büyük genişleme olan 2006 yılı büyüme oranlarının üzerine bile taşıyabilir" diye konuştu.Gençler ev alıyorKonut kredileri portföyünde 24-30 yaş grubunun ağırlığı giderek arttığını vurgulayan Recep Oram, "Geçmiş dönemlerde söz konusu grup toplam portföy içinde yüzde 8'lik bir paya sahipken bu oran şimdilerde yüzde 14'lere yükseldi. Bu durum daha çok 30 yaş grubu olup ev alabilecek olan kişilerin geçmiş yıllarda ev almasından kaynaklanıyor. üniversiteden 4-5 sene önce mezun olmuş, eşi de çalışan kişiler yeni konut projelerinin önemli müşteri grubunu oluşturmaya başladı.
Konut kredisi ortalama tutarları giderek artmaya başladı. 2005 yılında ortalama konut kredisi tutarları 50 bin TL iken bu rakam şimdilerde 80 bin TL'yi geçti. Portföyün yüzde 80'ini lise veya üniversite mezunları oluşturuyor. Konut kredisi kullanımlarının yaklaşık yüzde 65'i İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'da yoğunlaşıyor. Üstelik bu tablo son üç yıl içinde de değişmemiştir. Son üç yılda en fazla konut kredisi kullandırılan illeri incelediğimizde ilk 10 il arasında, 2007- 2009 yılı bakiye artış oranlarında en yüksek ilin yüzde 68'lik bir artışla Kocaeli ve ikincinin de yüzde 47'lik bir artışla Adana olduğu görülüyor" diye konuştu.
2007- 2009 yılları bakiye artışları incelendiğinde aşağıdaki sıralama oluşmaktadır:
1) KOCAELİ 68,26%
2) ADANA 47,14%
3) ANTALYA 47,05%
4) BURSA 46,24%
5) MANİSA 41,15%
6) ANKARA 38,31%
7) İZMİR 36,04%
8) MERSİN 35,94%
9) MUĞLA 35,85%
10) İSTANBUL 35,19%
Takipte İstanbul gerilerde
Konut kredisi portföyünün sağlıklı olduğunu kriz ortamında daha iyi görüldüğünü anımsatan Oram bu konuda şu bilgileri verdi: "2008`de yüzde 1,31 olan oran sorunlu kredi oranı 2009 yılı sonunda yüzde 2,14'e yükseldi. Diğer bireysel tüketici kredilerindeki takip oranlarının yüzde 5'ler, kredi kartlarındaki takip oranlarının ise yüzde 10'lar seviyesinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda konut kredisi portföyünün ne kadar sağlıklı bir portföy olduğu ortaya çıkıyor. İstanbul, İzmir ve Ankara illerinde konut kredilerinin takibe intikal etme oranları sektör ortalamasının altında iken diğer illerde bu oran sektör ortalamasının üzerinde. Örneğin İstanbul'da, Ankara'da ve İzmir'de takip oranları sırasıyla yüzde 1.85, 1.84 ve %2.13 olarak gerçekleşmiştir. Diğer illerde ise bu oran ortalama %2,44 civarındadır. Çapraz satış gelirleri de göz önüne alınırsa büyük şehirlerde portföy oluşturmak bankalar açısından daha karlı gözüküyor"
Tebernüş Kireçci
Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler
Günde 2 bin 250 kişi konut kredisi kullandı
Kredi kullanan kişi sayısı yüzde 50'nin üzerinde artışla günde 2 bin 250'yi buldu. İlk çeyrekte yakalanan büyümenin yıl sonuna kadar sürerek 2006'daki rekoru da kırması güçlü beklenti
Son dönemlerdeki sorunlu kredi oranındaki artış, istatistiklerle ortaya konuldu. Ancak, ortaya konulan bir başka daha gerçek var.
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) verilerine göre, konut kredilerine beklenenenin de üzerinde bir ilgi var. Üstelik, sorunlu kredi miktar da diğer kredi türlerine göre az.
Konut kredilerinin beklenenenin de üzerinde ilgi gördüğünün en büyük kanıtı olarak günde ortalama 2 bin 250 kişinin konut kredisi kullanmasını ve günlük kullanılan kredinin 170 milyon TL'yi bulmasını gösteren Türkiye Bankalar Birliği Konut Kredileri Çalışma Grup Başkanı ve İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, konut kredi bakiyelerinde yılın ilk çeyreğinde, özellikle mart ayında yakalanan büyüme paralelindeki yükselişe dikkati çekti.
`2006 yılı bile aşılabilir'
Ortalama yüzde 7'lik büyümeyle konut kredisi bakiyelerinin 44 milyar 896 milyon TL'den 48 milyar 70 milyon TL'ye ilerlediğini bildiren Oram, şöyle konuştu: "Mart ayındaki büyümenin nisan, mayıs ve haziran aylarında da devam etmesini beklemekteyiz.
Mart ayı, aslında konut kredileri açısından bir dönüm noktası oldu. Son ayda sektördeki bakiye artışı 1 milyar 500 milyon TL`yi geçti, ki söz konusu rakam, son 2 yılın en büyük bakiye artışıydı. Dolayısıyla ikinci çeyrekteki büyüme, bizi 2010 yılında konut sektöründe şu ana kadar gördüğümüz en büyük genişleme dönemi olan 2006 yılı oranlarının da üzerine taşıyabilir."
`Büyüme yüzde 30'u aşar'
2010 yılı başında konut kredisi bakiye artışının yüzde 20'ler seviyesinde olmasının öngörüldüğünü belirten Recep Oram, yılın ilk üç ayındaki rakamların, bu oranın yüzde yüzde 30'un üzerinde gerçekleşebileceğini ortaya koyduğunu söyledi.
2009 yılında refinansmanlarla birlikte yıl boyunca yaklaşık 250 bin konut kredisi kullanıldığını söyleyen Oram, bu noktadaki 2010 yılı artış beklentisini ise 350 bin rakamıyla açıkladı.
ARTIK, GENÇLER EV SATIN ALMAYA DAHA HEVESLİ
TBB'nin ortaya koyduğu istatistiklere göre, konut kredileri portföyünde 24-30 yaş grubunun ağırlığı giderek arttıyor. Geçmiş dönemlerde söz konusu grup toplam portföy içinde yüzde 8'lik bir paya sahipken şimdi bu oran yüzde 14'e yükselmiş durumda.
Recep Oram, bunu, şu sözlerle yorumladı: "Bu durum daha çok 30 yaş grubu ev alabilecek olan kişilerin geçmiş yıllarda ev almasından kaynaklanıyor. Üniversiteden 4-5 sene önce mezun olmuş, eşi de çalışan kişiler yeni konut projelerinin önemli müşteri grubunu oluşturmaya başladı."
Bu arada kredi alanların yüzde 80'i lise ve üniversite mezunlarından oluşuyor.
`KREDİLER ARASINDA EN SORUNSUZU KONUT KREDİSİ
Recep Oram, konut kredisinin en sağlıklı tür olduğunun kriz ortamında da ortaya çıktığını bildirdi. 2008`de yüzde 1.31 olan lran sorunlu kredi oranının 2009'da yüzde 2.14'e yükseldiğini ifade eden Oram, "Diğer bireysel tüketici kredilerindeki takip oranları yüzde 5'ler, kredi kartlarındaki takip oranlarının ise yüzde 10'lar seviyesinde" dedi.
KREDİ TUTARI ARTTI, KOCAELİ YİNE LİDER
TTB'nin bir diğer istatistiğine göre, konut kredisi ortalama tutarları da giderek artmaya başlamış durumda. Recep Oram'ın ifadesine göre, 2005 yılında ortalama konut kredisi tutarları 50 bin TL iken bu rakam şimdilerde 80 bin TL'yi geçti. Konut kredisinin yüzde 65'ini ise üç yıldır olduğu gibi İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya kullanıyor.
Son üç yılda en fazla konut kredisi kullanılan 10 il arasında İstanbul son sırada yer alırken, ilk isim ise yüzde 68 ile Kocaeli. Şehri, Adana ve Antalya takip ediyor.
Tebernüş Kireçci