24 / 12 / 2024

Güneş enerjili statlar evlere elektrik satıyor

Güneş enerjili statlar evlere elektrik satıyor

Türkiye'deki maç kesintileriyle gündeme gelen elektrikten, yurtdışında kulüpler para kazanıyor. İspanya, İsveç ve Tayvan'daki bazı statlar çevredeki evlere de elektrik satıyor



Ligin ilk haftasında Denizli'de oynanan Denizlispor-Fenerbahçe maçının 59'uncu dakikasında elektriklerin kesilmesi, ardından da tüm stadın 40 dakika boyunca karanlığa gömülmesi, yurtdışında bu gibi durumlara karşı alınan tedbirleri gündeme getirdi.
Avrupa'da yeni yapılan statlarda uygulamaya konan güneş ve rüzgârdan enerji üretimi yönteminin Türkiye'de de kesintilerin önüne geçmek için uygulanabileceği, hatta kesintinin önüne geçmenin yanı sıra kulüplerin bu işten para da kazanabileceği belirtiliyor.
Bu iki enerji üretim yönteminin hem giderlerin aşağı çekilmesi hem de sosyal sorumluluk tarafında kulüplere önemli kazanımlar sağladığı ifade ediliyor.
Statlarda üretilen enerjinin merkezi şebekeye veya çevre bölgeye satılması mümkün. Bu durumda elektrikten kulübe veya stadın işleticisine elektrik bir gelir kalemi olarak görülüyor.

Olimpiyat'a 1 türbin yeter
Uzmanlar yeni yapılan statlardan İstanbul'daki Atatürk Olimpiyat Stadı'nın yaz aylarında bile güçlü rüzgâr aldığını bu sebeple enerji üretimi için ciddi bir kaynak olduğunu belirtiyor.
75 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin maçları ve birkaç organizasyon dışında kullanılmıyor. 2.5 megavatlık rüzgâr santralının, bu stadın ihtiyacını fazlasıyla karşılayacağını belirten Rüzgâr Enerjisi ve Su Santralları İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Tolga Bilgin, bu yöntemin özellikle şehir dışındaki statlarda uygulanabileceğini kaydetti.
Bilgin, "Olimpiyat Stadı çok rüzgârlı bir yer. Buraya kurulacak bir türbin maç esnasında ihtiyacı karşılar.?Ayrıca  dışarıya da enerji verir. 2.5 megavatlık bir rüzgâr türbini, Olimpiyat Stadı gibi 5 stadı daha aydınlatır" dedi.
TOKİ'nin yapımı için üzerinde çalıştığı Galatasaray'ın Aslantepe Stadı'nın da bu iş için ideal olduğu bildiriliyor.

İşte güneş santrallı statlar

 Dünya Oyunları Stadı - Tayvan
Tayvan'daki 55 bin kişilik Dünya Oyunları Stadyumu, 150 milyon dolara mal oldu. Stadın enerji ihtiyacını karşılayacak 8 bin 844 adet güneş paneli yıllık 1.14 gigavatsaat enerji üretiyor. Böylece 660 ton karbondioksidin atmosfere salınımı engelleniyor. Stadın boş günlerinde elektrik merkezi şebekeye satılıyor.

 Stade de Suisse - İsviçre
Bern kentinde 2005'te açılan ve 1.3 megavatlık güneş paneli bulunan 32 bin kişilik İsviçre Stadı (Stade de Suisse) 1.13 gigavatsaat elektrik üretiyor.
630 tonluk salınımın önüne geçen sistem, maç günleri dışında 350 evin yıllık ihtiyacını karşılıyor. Maliyeti ise 66.5 milyon euro.

 Cornellà-El Prat - İspanya
Espanyol'un geçen hafta açılan Cornellà-El Prat stadının çatısındaki güneş panelleri 500 kilovat güç üretiyor.
60 milyon euro'luk stat maksimum enerji verimliliği için tasarlandı. Stadın skorbord ve reklam panoları az elektrik tüketen LED teknolojisini destekliyor.

Bursaspor bu işin peşinden koşuyor

Türkiye'de enerji üretimi yapacak ilk stadın Bursa'ya yapılması gündemde. Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe'nin seçim vaatleri arasında yer alan 44 bin kişilik stadın tavanı güneş panellerinden oluşacak. 50 milyon liraya mal olacak stat, yıkılmadan yenilenecek. Stadın elektriğini karşılayacak bu panellerin, 8 yıl içinde kendi yatırımını amorti etmesi, bundan sonra da TEDAŞ'a elektrik satacak hale gelmesi planlanıyor. Böylece yılda 800 bin liralık gelir hedefleniyor.
Ünsal Ereke/Milliyet


Geri Dön