24 / 12 / 2024

Güneş santrali tarla arazisi üzerine kurulamayacak!

Güneş santrali tarla arazisi üzerine kurulamayacak!

Güneş enerjisi yatırımları için yapılan çalışmaya EPDK son şeklini verdi. Buna göre tarım arazileri üzerine güneş santralleri kurulmasına izin verilmeyecek.



Üst kurul, fizibilite çalışmalarını tamamlayan yatırımcıların başvurularını 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında kabul edecek.


Güneş enerjisi elektrik üretim santralleri, tarım arazileri üzerine kurulamayacak. EPDK, santral kurmak için başvuruları 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında kabul edecek. Yatırımcılar, bu tarihe kadar fizibilite çalışmaları ile lisans belgelerini tamamlamış olacak. Ayrıca güneşte her bir megavat santral için en fazla 20 dönümlük arazi başvurusu kabul edilecek ve her bir tesisin kurulu gücü en fazla 50 megavat olacak. Yatırımcılara seslenen EPDK Başkanı Hasan Köktaş, "Fizibiliteyi doğru yapın. Çok büyük fırsatlar var." dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kısa bir süre içerisinde güneşle ilgili alınan kararları kamuoyuna açıklayacak. Çin'in Şanghay kentinde güneş yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Köktaş, güneşte ciddi bir yatırım potansiyeli olduğuna vurgu yaparak, "Ancak bu yatırımlar yapılırken tarım arazilerini de korumak zorundayız. Hiçbir şekilde güneş lisansları tarım arazileri üzerine verilmeyecek. Yenilebilir enerji kaynaklarının olduğu yere yenilenebilir enerji kaynağı başvurusu almayacağız." şeklinde konuştu. Köktaş, başvuruların tarihiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Başvurular 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında alınacak. Ölçümlerin tamamlanması, izinler gibi tüm süreçlerin tamamlanmasını gözeterek iş takvimi çerçevesinde yatırımcıların işini kolay kılmak için bu tarihi belirledik. Kurul kararını ve istenecek belgelerin listesini önümüzdeki günlerde ilan edeceğiz."


Başkan Köktaş, Türkiye'de Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) Kanunu kapsamında güneşte toplam kurulu gücün 600 megavatı geçemeyeceğini vurgu yaptı. Köktaş, "Güneşten elektrik üretmek ülkemiz için çok önemli. Biliyoruz ki bu rakam önümüzdeki yıllarda 600 megavatla başlayıp binlerce megavata ulaşacak. Ancak güneş gibi yerli ve yenilenebilir bir enerji kaynağımızı kullanırken, yenilebilir enerji kaynaklarımızdan yani tarım arazilerimizden olmak da istemiyoruz. Şu an için sınır 600 megavat. Ama, ihtiyaç hasıl olduğunda mutlaka mevzuat gözden geçirilecektir." şeklinde konuştu. Güneş enerjisine dayalı santraller, teşvik kapsamında olsa bile istenilen her bölgede kurulamayacak. EPDK'nın kriterlerine göre, lisans başvurularında her bir MW'lık proje için azami olarak 20 dönüm santral sahasına başvuru yapılabilecek ve bu alanı aşan başvurular iade edilecek. Lisans başvurularını Kurul kararında belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yapmayan veya "Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularında İstenecek Bilgi ve Belgeler Listesi" kapsamındaki evrakları eksik sunan lisans başvuru sahiplerinin dosyaları alınmayacak. Güneşe gerekli teşviklerin verildiğine dikkat çeken EPDK Başkanı Köktaş, yarışma yönetmeliğinin hazırlandığını ve 6 ay minimum fiili ölçümler olacağı bilgisini verdi. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak zorunda olduğunu ifade eden Köktaş, potansiyelin çok iyi değerlendirileceğini söyledi.


ZAMAN


Geri Dön