29 / 04 / 2024

Güneydoğu Anadolu bölgesinde turizm sektörü canlanacak!

Güneydoğu Anadolu bölgesinde turizm sektörü canlanacak!

"Silahlara veda" çağrısı turizm sektöründe büyük heyecan yarattı. Bölgeye yönelik turlarda patlama bekleniyor. Turizmciler, "Cudi ve Munzur Dağı'na tur düzenleyeceğiz" diyor..



6-7 Ekim olayları sonrasında turizm faaliyetlerinin bıçak gibi kesildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde silahları bırakma çağrısı turizm sektöründe büyük heyecan yarattı. Tur operatörleri bölgeye yönelik kontenjanlarını iki katına çıkarırken, doluluk oranlarının yüzde 85'leri bulacağını öngörüyor. Bölgede çözüm sürecinin sonuçlanmasıyla birlikte çeşitliliğin artacağını vurgulayan sektör oyuncuları, Şırnak'tan Tunceli'ye Hakkari'den Kars'a hatta Nuh'un Gemisi'nin olduğuna inanılan Cudi Dağı'na kadar farklı turlar düzenlemeyi planladıklarını aktardı. Turlarda geceleme sayısının da 10 günü bulacağı belirtilirken, bölgeye yönelik zincir otel yatırımlarının artması bekleniyor.



HEDEFTE HABUR VAR 

Jolly Tur Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe, silahları bırakma çağrısının sektörde büyük heyecan yarattığını söyledi. Gökçe, "2014'te bölgeye 7 bin kişi taşımıştık. 6-7 Ekim olayları nedeniyle bu yıl hedeflerimizi biraz düşük tuttuk ama açıklama büyük heyecan yarattı. Planlarımızı revize ederek iki katına çıkardık" dedi. Sürecin başarıya ulaşmasıyla bölgeye büyük bir turizm akını olacağını aktaran Gökçe, sadece Jolly Tur'un 50 bin kişi taşıyabileceğini vurguladı. Doğu ve Güneydoğu'da tur sayısı ve günlerin uzayacağını belirten Gökçe, "Tur yapılan bölgeler de genişler. Zincir otel yatırımlarının artması hiç sürpriz olmaz. Sonuçta yıllardır bölge çatışma nedeniyle tam olarak gezilemedi. Buraya yönelik büyük bir merak var" diye konuştu. Jolly Tur'un uzun vadede bölgeye yönelik destinasyonları çoğaltmayı hedeflediklerini aktaran Gökçe, şunları anlattı: "Mesela Doğu ile ilgili turlarımıza Cizre, Tunceli, Munzur Dağı, Cudi, Hakkari, Yüksekova ve Şırnak'ı dahil edeceğiz. Alanımızı Habur Sınır Kapısı'na kadar genişleteceğiz. Bu bölgeler, Batı'da yer alan Efes Antik Kenti kadar önemli bir antik birikime sahip. Planlarımız arasında bölgeye yönelik çapraz turlar da var. Karadenizliyi Doğu'ya, Doğu'daki vatandaşı Karadeniz'e taşıyacağız. 


TUR SAYISI ARTACAK

Açıklama sonrası bölgeyi ziyaret eden kişi sayısının ikiye katlanacağını dile getiren Coral Travel Türkiye Genel Müdür Vekili Mehmet Kamçı, "Planlarımızı revize ettik. Bölgede yüzde 70 oranında büyüme hedefliyoruz" dedi. Doğu'ya ilgiyi artırmak için çalışmalarının devam ettiğini belirten Kamçı, uçaklı ve otobüslü tur sayılarını artıracaklarını ifade etti. Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal ise açıklama sonrası bölge esnafıyla konuştuklarını, süreci büyük bir heyecan ve coşkuyla karşıladıklarını anlattı. Çilsal, "Hediyelik eşya satıcısından restorana otelden eğlence merkezlerine kadar açıklamayla herkes çok mutlu oldu. Kimse huzursuzluk istemiyor" dedi.



TALEP PATLAMASI OLUR

Etstur Kültür Turları Müdürü Serdar Eşmeli, "Bu sene talebin yüzde 100 artmasını bekliyoruz" dedi. Bu yıl Bursa, Ankara, Tekirdağ,  İzmir  Antalya ve İstanbul çıkışlı turlar başlatacaklarını aktaran Eşmeli, uçak, otobüs+uçak şeklinde alternatifler sunduklarını ifade etti.


OTELLERİN DOLULUKLARI YÜZDE 85'LERİ BULACAK

Doğu Güneydoğu Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Diyarbakır Liluz Otel'in sahibi Şah İsmail Bedirhanoğlu, bölgedeki otellerin doluluklarının sıçrama yapacağını söyledi. Bedirhanoğlu, "Dolulukların yüzde 85'leri yakalayacağını düşünüyorum" dedi.


Betül Alakent-Sabah


Geri Dön