Güneydoğu'da vizeler kalktı, turist sayısı arttı!
Sonbahar havasının henüz terk etmediği Urfa'nın tarihi 'Balıklı Göl'ünün etrafı cıvıl cıvıl. Aslında her zaman çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mekanda bu kez olağanüstü bir kalabalık var
Sonbahar havasının henüz terk etmediği Urfa'nın tarihi 'Balıklı Göl'ünün etrafı cıvıl cıvıl. Aslında her zaman çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mekanda bu kez olağanüstü bir kalabalık var. Yalnızca Urfa değil, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğudaki sınır illerinde turizmde ciddi bir hareketlenme dikkat çekiyor. Bunun en önde gelen nedeni, Suriye ve Lübnan ile karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması. Dört kuşaktır Urfalı olan ve rehberlik yapan Ali çağatay, sınır kapılarının açılmasıyla, gezdirdiği yerlere yeni tarihi mekanlar eklendiğini ve bunlara ilginin büyük olduğunu müjdeliyor.
Arap turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Doğu Akdeniz'de, sınıra yakın iller de hareketli. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı şerafettin Aşut, Suriye ile vize uygulaması kalktıktan sonra turizm amaçlı seyahatlerin olağanüstü arttığını, otellerdeki doluluk oranlarının yükseldiğini söylüyor. şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, çok sayıda kişinin kenti günübirlik ziyaret ettiğini belirtiyor ve geçen yıl yaklaşık 320 bin kişinin kentte konakladığını söylüyor. Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kadir Teksöz ise Suriye ile vizesiz geçiş uygulamasının ardından bu ülkeden gelen turist sayısında yüzde 70'e varan oranda bir artış olduğunu söylüyor.
İşte bu potansiyeli gören birçok yatırımcı, otel ve tatil köyü gibi yatırımlarına hız verdi. Urfa'da şimdilerde Shareton ve Hilton Otelleri'nin inşaatları yükseliyor. Tabii bir de sınırın öte tarafi var. Vize uygulaması kalktığı için ters yönde de bir turist akışı söz konusu. Bunu değerlendiren grup ise 1998 yılında Diyarbakır'da hizmete açtığı Dedeman Diyarbakır ile Güneydoğu Anadolu Bölgesine ilk defa adım atan, ardından şanlıurfa'da bölgedeki en büyük beş yıldızlı otellerden birini açan Dedeman. Dedeman, Gaziantep'teki otelin yanı sıra Suriye'nin şam, Halep ve Palmira şehirlerinde yer alan Dedeman Suriye Otellerini açarak bölgeye verdiği önemi gösterdi. Dedeman Otelleri Bölge Müdürü Adnan Hastürk, otelin açılışından sonra yılda en az 40 bin kişinin şanlıurfa'da konakladığını söylüyor. Dedeman Otelleri şanlıurfa Genel Müdürü Aydın Duran da, şu anda Suriyeli turist oranlarının yüzde 5 civannda olduğunu, ancak yeni başlayan Borajet seferleriyle birlikte bu rakamın artacağını söylüyor.
şanlıurfa Valisi Nuri Okutan; Hyatt, Eresin, Güral Grup, İbiş gibi 10'a yakın otel zincirinin şanlıurfa'da yatırım yapma ka-ran aldığını belirtiyor. Okutan, yeni yatırımların 300-400 milyon dolan bulacağına, yatıranlarla binlerce kişiye istihdam sağlanacağına değiniyor. Yatınm için bekleyenlerden biri de Golden Park Yönetim Kurulu Başkanı Akif Gür. Kısa süre içinde Batman'a beş yıldızlı bir otel yatınmı yapmayı planladıklanm söylüyor. Büyük zincirlerin otel yatırımlan, bölgede turizmin daha da canlanmasını sağlayacak. Güneydoğu'nun, artan popülaritesiyle birlikte, 201l'de 30 milyon turist ve 25 milyar dolar turizm geliriyle diğer bölgelerle başa baş mücadele edeceği öngörülüyor.
Fortune/şule LALELİ