14 / 11 / 2024

Güngören yeni bir kent görünümü kazanıyor

Güngören yeni bir kent görünümü kazanıyor

Son yıllarda hızlı bir değişim sürecine giren Güngören'de başta altyapı ve üstyapı olmak üzere çok sayıda projeye imza atıldı




Yılda 50 milyon sayfa kitap okuyan tek ilçe 
Güngören, eğitimdeki başarısıyla İstanbul'un 39 ilçesi arasında 6. sıraya yükselmeyi başardı. Yılda 50 milyon sayfa kitap okutmayı hedefleyen ‘Güngören Okuyor' projesi kapsamında ilçede okuma seferberliği başlatıldı

Güngören Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle Güngören'i İstanbul'un cazibe merkezi haline getiriyor. Önceki yıllarda sosyal ve kültürel mekanlar, parklar, spor alanları gibi daha birçok hizmetten mahrum bırakılan Güngören'de gerçekleşen birçok vizyon proje ile Güngören'in çehresi değişti. 

YENİ BİR KENT GÖRÜNÜMÜ

Son yıllarda hızlı bir değişim sürecine giren Güngören'de başta altyapı ve üstyapı olmak üzere çok sayıda projeye imza atıldı. Yeşil alan, kültür merkezleri, imar, ulaşım ve trafik gibi temel sorunları da masaya yatıran Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman öncülüğünde; katlı kavşaklar, cadde ve sokak düzenlemeleri, tramvay, yeraltı otoparkları, sosyal tesisler, kültür merkezleri gibi çok çeşitli çalışmalarla Güngören, yeni bir kent görünümüne kavuştu. 2009 yılında toplam 18 tane projeyi tamamlayan Güngören Belediyesi, daha çok kültür merkezleri, parklar, spor alanları, semt konağı, bilgi evleri gibi yapım projelerine ağırlık vererek Güngören'i baştan aşağı yeniledi. Güngören, eğitim kalite ve başarısıyla İstanbul'un 39 ilçesi arasında 6. sıraya yükselmeyi başardı. Yılda 50 milyon sayfa kitap okutmayı hedefleyen ‘Güngören Okuyor' projesi kapsamında ilçede bir okuma seferberliği başlatıldı.

EN ÇOK KİTAP OKUYANA ÖDÜL

Bölgedeki okulların her sınıfına ‘100 Temel Eser'den oluşan kitap setleri dağıtıldı. Kampanya çerçevesinde en çok kitap okuyan öğrenci ile öğretmeni, sınıfı ve okulu çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Başta okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesi olmak üzere, ilçe genelindeki okulların her türlü teknolojik ihtiyaç ve malzemelerini karşılayan Güngören Belediyesi, eğitim alanındaki yatırımlara büyük ağırlık verdi.  

PROJELERLE DEĞİŞİM BAŞLIYOR

1-) KÖYİÇİ SPOR KOMPLEKSİ

2004 Yerel Seçimleri'nde vaat edilen projeler arasında bulunan Köyiçi Spor Kompkleksi'nin arazisi, çeşitli kamu kurumları ve özel şahıslara ait olmasından dolayı kamulaştırılamadı. Bu nedenle Başkan Karaman'ın bu dönem için söz verip de hayata geçiremediği tek proje oldu. Seçim sonrası, içerisinde olimpik yüzme havuzu ve koşu parkuru gibi çeşitli birimlerin yer alacağı komkleks, belediyenin önemli bir projesi olacak.

2-) HASBAHÇE PROJESİ

Güngören'in kurucusu 2. Genç Osman'ın köşk ve gül bahçelerinin bulunduğu alana dönemin mimarisi ile sosyal tesis yapılacak. İçerisinde çocuk oyun parkı, yürüyüş alanları, kafeterya, restoran ve gül bahçesinin yer alacağı proje, yakın bir zamanda hayata geçirilecek. 

3-) MERTER'E KAPALI OTOPARK PROJESİ

Güngören için planlanan yeraltı otopark projelerinden ilki, Merter Fatih Caddesi üzerindeki yer altı katlı otoparkı tamamlanmak üzere. İlçenin trafiğini önemli ölçüde rahatlatması beklenen Merter'deki ikinci otoparkın inşaat çalışmaları ise devam ediyor. 

4-) MAGİRUS İLÇEYE KAZANDIRILIYOR

Haznedar'daki Magirus'a ait eski fabrika arazisi planlara yeşil alan olarak geçirildi. Kamulaştırılması geciken 20 dönümlük alan, Büyükşehir'in de katkılarıyla ilçeye kazandırılması hedefleniyor. Projede alan, yer altı ve üstünde park, otopark, semt pazarı ve çeşitli sosyal tesisler olarak değerlendirilecek. 

5-) TOZKOPARAN'A YENİ BİR ÇEHRE

Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi ile Güngören'in çehresi değişecek. Olası depreme karşı tehlike arz eden binalar Büyükşehir ve TOKİ'nin desteğiyle yıkılarak bölgede yeni bir kent yapılması hedefleniyor. 4 bin konutun bulunduğu Tozkoparan'da boşaltılan eski yapılar yıkılacak. 

20 bin kişi depremden korunacak

Güngören Belediye Başkanı Karaman “Proje sayesinde Güngören'de yaşayan en azından 20 bin kişiyi deprem tehlikesinden korumuş olacağız” dedi. Karaman şöyle konuştu: Proje için 3 kuralımız var: Birincisi yerinde dönüşüm. Kimseyi bir yere gitmeye zorlamayacağız. İkincisi m2'ye m2. Vatandaşın önceden tapulu 70 m2 yeri varsa, yenisinde 70 m2 yer alacak. Üçüncüsü de vatandaşı kiraya çıkartmayacağız. Rezerv alanlarımız var. Örneğin 200 tane yapacağız. Buradan 200 kişi taşıyıp orayı yıkacağız, oraya 200 tane daha yapacağız. Belki uzun soluklu bir çalışma olacak ama; bunu hızlandırmamız da mümkün. Ama vatandaşa kiraya çık demeyeceğiz. Ama etaplamayı yapamazsak, vatandaşların yarısı istedi, yarısı istemezse, o zaman bizim için sıkıntı olur. Çünkü mahallenin içinde yer değiştireceğiz. Tamam Tozkoparan'dan kimseyi göndermeyeceğiz ama buradan alıp, 300 metre öteye koymak zorundayız. Bir sıkıntı çıkmazsa, örnek proje olacak. Bu projede kamu karlı çıkacak. 

30 okula geniş çaplı operasyon

İlçedeki okullara her türlü spor ve teknoloji malzemeleri yardımı yapan Güngören Belediyesi, 30 okula ise geniş çaplı bakım yaptı

• Yaklaşık 30 okula geniş çaplı bakım ve onarım yapıldı.

• 4 okula bahçe duvarı, 19 konferans salonu ve okullara laboratuarlar kazandırıldı.

• Ana sınıfları için 11 okulda özel oyun alanları oluşturuldu.

• Okulların her türlü spor ve teknolojik malzemeleri karşılandı.

• Binlerce öğrenciye çanta, önlük ve kırtasiye yardımı yapıldı.

• Öğrencileri kültür, sanat ve sporla kaynaştıran Güngören Ligi, her yıl düzenli yapılıyor.

• Örgün eğitim dışında çocuklar ve yetişkinlere farklı eğitim programları da geliştiriliyor.

• Anne babalara, kadınlara, esnaf ve işadamlarına yönelik düzenli eğitim programları başlatıldı.

• Öğrenci ve yetişkinlere kent ve doğa gezileri düzenleniyor.

• Ücretsiz bilgisayar kursları ile binlerce kişi sertifika aldı.

• Güzel sanatlar ve enstrüman kullanımına yönelik ücretsiz sertifikalı kurslar düzenleniyor.

• İSMEK kurslarıyla özellikle ev hanımları aktif hale getiriliyor.

• ‘Eğitim Platformu Toplantıları' yapıldı.

• Engelli öğrencilere yardımcı olundu. 

Yol ve kaldırım sorunu sona erdi

Güngören'in İstanbul'a yakışır bir kent olma yolunda halen bazı eksikleri olduklarını belirten Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman da “Güngörenin eksik olan altyapı ve üstyapısını tamamladık. Yol veya kaldırım problemi de yok. Şehrin sur dışında kalan bölgelerinde bazı gelişmişlik eksiklerimiz var. Onları tamamlayacağız” dedi. Kahraman, şöyle konuştu: Göreve geldiğimden beri kültürel faaliyetlere ağırlık vermeye çalıştım. 2 kültür merkezimiz hizmete girdi. Her gün en az 1 tane program olmak üzere çalışmalar yapıyoruz. 

Bilgi evleri geleceğe ışık tutuyor

Bilgi Evi Projesi'ni başarıyla uygulayan Güngören Belediyesi, her mahalleye bir bilgi evi hedefiyle, şimdiye kadar 6 şube hizmete açtı. Üye sayısı 15 bini aşan Güngören Belediyesi Bilgi Evleri, bilgisayar laboratuarı, kütüphane, internet, öğretmen ve danışmanlarıyla, öğrencilerin okuldan sonraki ikinci adresi oldu. Bilgi evleri, hizmet verdiği mahallelerdeki okulların başarı oranını da etkilemeyi başardı. Sözel ve sayısal öğretmenlerin gözetimindeki etüt sınıfları ve internet erişimi yanı sıra tamamen çocuklara yönelik derlenen kitaplardan oluşmuş özel kütüphaneleriyle de dikkat çeken bilgi evlerinde, psikolojik danışmanlar eşliğinde öğrencilere rehberlik hizmetleri veriliyor. Kurumun dikkat çeken bir diğer çalışma alanı da, sanatsal ve bilimsel projeler üreten kulüp faaliyetlerinden oluşuyor. Ayrıca doğa ve kent gezileri, yaz aylarında spor faaliyetler de düzenleyen bilgi evleri, velilere yönelik ise bilgisayar, İngilizce ve rehberlik kursları ile kitap okuma yarışmaları gerçekleştiriyor. 

SOSYAL TESİSLERDE VATANDAŞ MEMNUNİYETİ ÖN PLANDA TUTULUYOR

İlçenin yeşil alan miktarını yüzde 50'nin üzerinde artıran Güngören Belediyesi, 8 yeni parkın açılışını gerçekleştirdi. En son Cevizlik Parkı ve Sosyal Tesisleri'ni de hizmete sokan Güngören Belediyesi, parklarda Türk kültüründeki su ve yeşili bir arada yoğururken, mimari yapıda ise tarihle ortak bağlar kurmaya özen gösteriyor. Bunun en güzel örneğini ortaya koyan Cevizlik Parkı; şelalesi, kamelyaları, yeşil alan tasarımları ve ana binasıyla, bölgenin bu alandaki en seçkin tesisi oldu. 16. yüzyıl mimarisiyle inşa edilen Cevizlik Parkı ve Sosyal Tesisleri adıyla hizmete açılan park, kar amacı gütmeden tamamen vatandaş memnuniyetine yönelik hizmet veriyor.

Halk korosu renk katıyor

Güngören Belediyesi'nin, vatandaşların katılımıyla kurduğu Türk Halk Müziği Korosu'nda yenilikler devam ediyor. Kültürel zenginliklerin gün yüzüne çıkmasını amaçlayan belediye yetkilileri, yöresel halk dans topluluklarının da temellerini attı. Yarısını ev hanımlarının oluşturduğu koro, vatandaşların büyük ilgisini çekiyor. 5. konserini veren koro, İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik Bölümü öğretim üyelerinden Cenap Güngör öncülüğünde 17'si kadın olmak üzere toplam 38 kişilik kadrosuyla sanatsal etkinliklerine devam ediyor. 

- PAZARIN ÜSTÜ KAPANSIN

Güler Özdemir (45): Güngören Belediyesi, ilçeyi baştan aşağı yeniledi. Kadınların iş hayatında yer alması için çalışmalar yapılıyor. Köyiçi'nde kurulan kadın pazarı sayesinde ürettiğim el işlerini tezgahta satıyor. Bu sayede ailemi geçindiriyor, çocuklarıma bakıyorum. Güngören Belediyemiz sağolsun, bize bu imkanı verdi. Ama bir talebimiz var: Bu pazarın üstünün kapalı olmasını istiyoruz. 

- ATM'LER YETERLİ DEĞİL

Ayhan Erten (38): Güngören, çok değişti. Ben 30 senedir Güngörenliyim. Çok ciddi bir altyapı sorunu vardı. Yağmur yağdığı zaman dışarı çıkamazdık. Her yeri sel götürüyordu. Ama şimdi yağumur denince vatandaş evlerine kaçmıyor. Güngören Köyiçi'nde bankalar çok yetersiz.

ATM'ler de yeterli değil. Belediye bu konuda bir şeyler yaparsa çok iyi olur.

- SİNEMA VE TİYATRO SALONU SAYISI AZ

Yeliz Yelekin (21): Güngören'de önceki yıllarda kültürel hayat diye bir şey yoktu. Kültür merkezine bile gidemiyorduk. Şu anda 2 kültür merkezi var. Bu çok güzel. Ama bence yetersiz. Sinema ve tiyatro salonlarının arttırılmasını istiyorum. Sinemaya gitmek için neden Taksim'e gitmek zorunda kalayımki. 

- AİLE ÇAY BAHÇESİ İSTİYORUZ

Akile Okul (42):  Bir köy gibiydi Güngören. Son yıllarda kentleşmeye başladı. Önceden Güngören'de oturduğunu kimse söylemek istemizdi. Ama şimdi çok değişti. Tek sorun çok bozuk bir yerleşim düzeninin olması ve aile çay bahçelerinin çok az olması. Ailece gideceğimiz bir çay bahçesi yok. Çünkü arazi yok. Son yıllarda kentsel dönüşüm projelerinden bahsediliyor. İnşallah hayata bir an önce geçer ve çay bahçesi yapılacak alanlar oluşturuluyor. 

- Sevgi eli kütüphaneye dönüştü

Gençlik Meclisi'nin, kitap okuma sevgisi ile kütüphane kullanma alışkanlığını yaygınlaştırmak için düzenlediği ‘Sevgi Kütüphaneleri' kampanyası tüm hızıyla sürüyor. Kütüphanelerin ilki, Muş 75. Yıl Tekel Taşoluk İlköğretim Okulu'nda, ikincisi ise Siirt  Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'nda kuruldu. 

- SOKAK HAYVANLARI REHABİLETE EDİLİYOR

Sokak hayvanlarının yaşam şartlarını iyileştirmeyi hedefleyen Hayvan Toplama ve Rehabilitasyon Merkezi'nde toplanan hayvanlar rehabilite edilip tekrar alındığı yere bırakılıyor. Hayvanların, merkezde misafir edildiği 15 günlük sürede, ihtiyaç durumuna göre tedavi, çip takılması, kuduz aşısı ve kısırlaştırma işlemleri yapılıyor. Hayvanseverlerin yapması gereken tek şey ise merkezi ziyaret etmek...

- KENT KONSEYİ YILIN ENLERİNİ ÖDÜLLENDİRİYOR

Kent Konseyi, 2009'un başta Güngören olmak üzere ülke genelinde çeşitli alanlarda özverisiyle öne çıkan isimlerini ödüllendiriyor. Konseyin önerdiği isimler arasından halkın oyuyla belirlenen yılın enleri, hem www.gungoren.bel.tr adresinde yayımlanan, hem de birebir yapılan anketlerle ortaya çıkıyor. Belirlenecek ‘en'ler, Erdem Beyazıt Kültür Merkezi'nde 26 Nisan'da yapılacak törenle ödüllendirilecek.

Sayılarla Güngören

Nüfusu:     320 bin

Yüzölçümü:     839 hektar

Mahalle sayısı:     11

Park ve Bahçeler:    20

Sağlık Ocağı:     11

Kütüphane:     10

İlköğretim:     22

Lise:     8

Özel Okul:     16

Son yıllarda hızlı bir değişim sürecine giren Güngören'de başta altyapı ve üstyapı olmak üzere çok sayıda projeye imza atıldı.

Kültür merkezİ

İLÇEYE YENİ BİR SOLUK GETİRDİ 

350 kişilik tiyatro ve konser salonu, çok amaçlı salonları, cep sinemaları, atölyeler ve sergi alanlarıyla Güngören'in kültür yaşamına soluk getirecek Güngören Kültür Merkezi'nin inşaatı tamamlandı. 11 dönüm üzerine kurulan merkezde kütüphane, otopark, kafeterya ve eğitim salonları da bulunuyor. Köyiçi'nde bulunan Kadın ve Gençlik Merkezi de Güngörenlilerin hizmetine açıldı.

KAPALI SOKAKLARDA RAHAT YAŞAM

Çalışmalar tamamlandığında Köyiçi ve Güneştepe'de yapılacak şehir parkları halkın hizmetine sunulacak. Özel sokak düzenlemeleri ile daha fazla yeşil alanı ilçeye kazandıran belediye, şimdi de kapalı sokaklar ve caddeler yaparak, halka daha rahat yaşam alanları sunmayı amaçlıyor. İlçede parkların yanı sıra sosyal tesisler ve kültür merkezleri ile bilgi evleri, semt konakları, sağlık ocakları, konferans salonları gibi daha birçok hizmet ve tesise kavuştu.

HER MAHALLEYE BİR SAĞLIK OCAĞI

Güngören Belediyesi'nin her mahalleye bir sağlık ocağı hedefi adım adım yayılıyor. Sayıları 11'i bulan sağlık ocaklarına Merkez Mahallesi'nde yapımı planlanan Sağlık Grup Başkanlığı binası ve Maraşal Çakmak'ta planlanan yeni bir sağlık ocağı da ekleniyor.

2 prefabrik sağlık ocağının ihalesi yapılarak planlanan hedefe doğru yürünüyor.
Gül Çelikkol / Star


Geri Dön