Genel

Günlerdir konuşuluyordu! Kırmızı ete Ramazan ayarı

Kırmızı et fiyatlarında Ramazan ayına zamlı girilecek korkusu günlerdir konuşuluyordu. Avrupa ve Güney Amerika'dan canlı hayvan ve karkas et getirilerek et  ücretlerine indirime gidilecek. Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine göre, ithalat yoluyla Avrupa ve Güney Amerika'dan canlı hayvan ve karkas et gelecek

Et ücretlerinde son zamanda yapılan fahiş zamların akabinden Tarım ve Orman Bakanlığı Ramazan ayı gelmeden kolları sıvadı.

 Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine göre, ithalat yoluyla Avrupa ve Güney Amerika'dan canlı hayvan ve karkas et gelecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı da vatandaşın daha uygun fiyata et teketebilmesi için ithalat kozunu oynuyor.

Avrupa ve Güney Amerika'dan kasaplık hayvan getirilecek, Avrupa'dan ise karkas et ithal edilip yurt ıçınde dağılacak. Et ithalatıyla piyasada fiyatı 180 TL'ye çıkan ve her hafta yükselişi süren karkas etin kilogramının
 145 ila 150 TL arasına gerilemesi bekleniyor.

Getirilen etin yüzde 20'si Et ve Süt Kurumu bayilerine, 80'i de sanayi bölgesine verilecek.


Et ve Süt Kurumu mağazalarında eti en yüksek 120 TL'den satacak.

Et ücretleri özellikle zelzeleyi bahane eden fırsatçılar sebebiyle son zamanda daha da yükselmiş durumda. 

31 Ocak'ta karkas etin en pahalısı 147 TL idi. 30 Ocak ile 5 Şubat'ta 145 TL olan dana karkas ücreti, 6-12 Şubat'ta 150 TL'ye, 20-26 Şubat'ta 164 TL'ye, 27 Şubat ile 5 Mart
 arasında ise 170 TL'ye çıktı.

Ulusal Et Konseyi'nin haftalık raporunda yazana göre de dana karkasın kilogramı geçen hafta 175-180 TL'ye kadar yükselince dana kıymanın kilogram ücreti 200, kuşbaşının kilogramı ise 250 TL'nin  üzerini gördü. 

Sektör oyuncuları, bazı yerlerde zelzele bahanesiyle bu ücretin 200 TL'ye çıkarıldığını söyleyerek, "180 TL'nin üzeri zelzele fırsatçılığı. İthalle beraber fiyatı 145-155 TL arasına geriler" diyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, zelzele bölgesindeki imalatın toplam et imalatına oranının yüzde 20 olduğunu söyledi.

Bölgedeki ahırlarda ciddi bir zayiatın olmadığının vurgusunu yapan Yücesan, "İlk hafta yeme ulaşımda problem yaşandı. Özel sektör ve Tarım Bakanlığı bölgeye yem nakletti. Hayvanlar için de çadırlar kuruldu" dedi.