28 / 04 / 2024

Günlük ev kiralama sistemi kontrol altına alınacak!

Günlük ev kiralama sistemi kontrol altına alınacak!

2016 yılında yaşanan hain terör saldırılarından önce, teröristlerin günlük kiralanan evlerde kaldığı ortaya çıktı. Kayıt dışı kiralamanın önüne geçmek için yetkililer düğmeye bastı. Yapılacak yasal düzenlemelerle günlük kiralama sistemi tamamen kontrol altına alınacak ve çözümler getirilecek.



2016 yılında yaşanan hain terör saldırılarından önce, teröristlerin günlük kiralanan evlerde kaldığı ortaya çıktı. Öyle ki; bazı evler adeta bir hücre evi haline getirilmişti. Sadece teröristler değil, fuhuş, gasp ve uyuşturucu suçlarına karışan diğer çeteler de, bu evleri kayıt dışı kullanıyor. Hem polisler, hem de vatandaş şikayetçi... Günde emniyete ortalama 40 ihbar yapılıyor. Kayıt dışı kiralamanın önüne geçmek için yetkililer düğmeye bastı. Yapılacak yasal düzenlemelerle günlük kiralama sistemi tamamen kontrol altına alınacak ve çözümler getirilecek.


İstanbul'un bazı ilçelerinde neredeyse adım başı ilanlarına rastladığımız günlük kiralık evler, 2016'daki terör ve asayiş olayları nedeniyle sıkça gündeme geldi. SABAH, yasal düzenlemeler getirilmesi planlanan ve son haftalarda yeni gelişmelerle gündeme gelen günlük kiralık konut dosyasını araladı. Günlük kiralık konutlar, mart ayında  Ankara  Kızılay'daki hain terör saldırısıyla gündeme gelmişti. Saldırının faili yasa dışı bölücü terör örgütü PKK üyelerinin terör saldırısından 15 gün önce Ankara'da bir evi, kayıt dışı bin 400 liraya kiraladıkları ve saklandıkları belirlenmişti. Bu terör olayı tek örnek değil. İstanbul Atatürk Havalimanı'nı kana bulayan DAEŞ üyesi üç teröristin Fatih'te bir evde kaldıklarının ortaya çıkmasıyla günlük kiralık evler yeniden gündem olmuştu. Sultanahmet'teki bombalı saldırıyı gerçekleştiren terörist Nabil Fadli'nin de Fatih'te bir dairede kaldığı ortaya çıkmıştı. İstanbul polisi de operasyonlarında PKK, DAEŞ ve DHKP-C başta olmak üzere yasa dışı terör örgütü üyelerinin saklandıkları bazı günlük kiralık dairelere baskınlar yaptı. Günlük kiralık daireler asayiş olaylarında da gündeme geldi. Genç oyuncu Gülay Bursalı (20) erkek arkadaşı ile birlikte Başakşehir'de gittiği günlük kiralık dairede, evi kiraya veren Cihan I. ve Mehmet V. isimli iki kişinin cinsel saldırısına uğradığı için 10. kattan atlayarak yaşamına son verdi. Bursalı'nın evi 100 liraya kiralayan erkek arkadaşı Engin Ö. gözaltına alınmış, saldırganlar ise kaçmıştı. Günlük kiralık daireler yine tartışma konusu olmuş, kayıtları tutulamayan bu evlerin sürekli güvenlik sorunu oluşturduğu dile getirilmişti. İki ayrı arkadaş grubunun günlük kiraladıkları dairelerde uyuşturucu madde kullanmaları sonucu iki genç kız da 2016'da yaşamını yitirdi. Özellikle terör suçlularının saklanma adresleri ve örgütlerin 'hücre evi' olarak anılan ve uyuşturucu, kumar, fuhuş çetelerinin de kayıt dışı kullandığı günlük kiralık evler tartışılırken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz haftalarda açıklama yaptı. Bakan Soylu "Günlük kiralanan evlerin, kimlerin ne için kiraladığı konusu terörü yakından ilgilendiren bir durumdur. Bakanlığımız konu ile ilgili çalışma yapıyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor" diyerek düzenlemelerin hazırlandığına işaret etti.


Fatih'te ev kiralayan terörist Nabil Fadli, Sultanahmet'teki (Üstte) terör saldırısını turist kafilesinin arasına girerek gerçekleştirmişti. Atatürk Havalimanı'ndaki eylemi gerçekleştiren teröristler yine ev kiralamıştı.


BİLDİRİM ZORUNLU OLACAK

Öncelikle terör, asayiş olayları ve vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi için getirilecek yeni düzenlemelere göre; günlük ev kiralama işinde gerekli yerlere bildirim yapmayan emlakçı ve kira kontratı yapmayan mülk sahiplerine olası terör ve asayiş olaylarında 'suç ve terör örgütlerine yardım ile yataklık' gerekçesiyle ceza verilebilecek. Yeni düzenlemelere göre; kimlik bildirimi yapmayan kişilere daire kiralayan mülk sahipleri ve emlakçılara büyük cezalar gelecek, bir günlük de olsa kira kontratı yapma ve kişi bilgilerinin nüfus müdürlüklerine gidilerek adrese kaydettirme zorunluluğu da getirilecek düzenlemeler arasında. Doğrudan emniyete bildirim zorunluluğu da gündemde... Düzenlemelerle; terör örgütlerine, çetelere, vergi kaçakçılığına ve haksız rekabete topyekün çözüm getirilmiş olacak.


GÜNDE 40 İHBAR GELİYOR

Polisin tespitlerine göre; İstanbul'da daire, rezidans, villa ve yazlık olmak üzere günlük kiralık konut sayısı yaklaşık 15 bin... Ülke genelinde ise rakamın 25 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Günlük kiralık konutlar internette 40 lira ile 6 bin lira arasında fiyatlara müşteri buluyor. Bu noktalar arasında 'özel parti evi' adıyla sunulan konutlar da mevcut. Emniyetin tespitlerine göre; saklanma ihtiyacı duyan sabıkalı, firari kişiler ve suç örgütleri tarafından tercih edilen günlük kiralık konutlardan vatandaşlar da rahatsız... Pasaportlarına el koydukları yabancı kadınları fuhuş batağına sürükleyen çetelerin de bu adresleri kullandıkları biliniyor. Günlük kiralama konusunda mülk sahipleri ile konutları kiralayan kişilerin önemli sorumluluklar aldığını belirten hukukçular, kolluk kuvvetleri ve otelciler, 'ateşten gömlek' olarak adlandırdıkları kayıt dışı kiralamanın tehlikeli olduğu görüşünde birleşiyor. İnternette çok sayıda ilanı bulunan bu konutlarla ilgili İstanbul'da 155 Polis İmdat Hattı'na günlük ortalama 40 ihbar geldiği belirtiliyor. Kayıtları tutulamayan günlük ve haftalık kiralık dairelerin hijyen tedbirlerinden de uzak olduğu ifade ediliyor.

"KÖTÜYE KULLANILMAYA BAŞLANDI"

"Günlük ev, rezidans ve dairelerin kiralanması hukukumuzda yasaklanmamış olduğundan aykırılık teşkil etmiyor ama günümüzde günlük kiralık konutlar yasa dışı faaliyetlerde bulunmak, suç işlemek isteyenlerin amaçlarına ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla sık sık kötüye kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle terör saldırılarına hazırlık, uyuşturucu ve fuhuş gibi suçların işlenmesinde bu tür kiralamaların araç olarak kullanımı yaygınlaştı. Bu nedenle de yasal düzenlemeler yapılması uygun olacaktır. Mevcut yasal düzenlemeler günlük kiralamalarda yetersiz kaldığından Kat Mülkiyeti Kanunu'nda da değişiklik yapılarak tüm kat maliklerinin izinlerinin aranması, Kimlik Bildirme Kanunu açısından idari ceza parasının caydırıcı olacak şekilde düzenlenmesi ve konut kiralayan kişilere 'Vergi Yükümlülüğü' getirilmesinde önemli faydalar olacaktır."



Ankara'daki hain saldırıyı gerçekleştiren teröristler 15 günlüğüne kiraladıkları dairede saklanmışlardı.


GEÇMİŞTE DE GÜVENLİK AÇIKLARI YARATMIŞTI

Günlük kiralanan evlerin çoğunun gerekli güvenlik önlemlerinden yoksun olduğu ifade ediliyor. Konaklayan kişilerin kimlik bilgilerinin emniyete bildirilmemesinin güvenlik açıkları yarattığı belirtilirken, geçmiş olaylarda da sıkıntıların yaşandığına vurgu yapılıyor. 2013 yılında İstanbul'da öldürülen Amerikalı turist Sarai Sierra'nın (33) da günlük kiralık dairede konaklamış olması nedeniyle kayıp olduğu dönemde izinin sürülmesinde güçlük çekildiğine ve yaşanan benzer olaylara dikkat çekiliyor.



Sabah / Emir Somer



Geri Dön