Sektörel

Günlük konut kiralamada yeni dönem başladı! İşte yeni Airbnb düzenlemesi 5 soruda tüm detaylarıyla!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun Resmi Gazete'de yayımlanırken, detayları merak konusu oldu. İşte yeni Airbnb yasası 5 soruda tüm detaylarıyla...

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun bugünkü 32357 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

NTV'de yer alan habere göre,Bu kapsamda evini kiralamak isteyen vatandaşların öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alması gerekecek. 

Peki Airbnb yasası neleri kapsıyor? Günlük konut kiralamada ceza kimlere verilecek? İşte yeni Airbnb düzenlemesi 5 soruda tüm detaylarıyla...

GÜNLÜK KONUT KİRALAMA DÜZENLEMESİ 2023

1. KİRALAMA İÇİN İZİN BELGESİ GEREKİYOR MU? 

Bu kapsamda yer alan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu geldi. 

Söz konusu kanuna göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da gerçekleştirebilecek. Bu doğrultuda kiralanan konutların girişlerine, Bakanlık tarafından nitelikleri belirlenen plaketler asılacak. İzin belgesi ve plaket ücretleri Bakanlıkca tespit edilecek. 

Eğer, turizm amaçlı kiralanacak ev, bir binanın dairesi ise izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınacak onayının Bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu tutulacak. 

2. ÜÇÜNCÜ KİŞİYE KİRAYA VERİLEBİLİR Mİ? 

Resmi Gazete'de yayımlanan kanuna göre, evin kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması ya da kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı şekilde üçüncü kişilere kiralanmasına da yasak geldi. 

Fakat, kullanıcı tüzel kişilere turizm amaçlı kiraladıkları konutu, kendi personeline kullandırabilme imkanı sunuluyor. 

3. İZİNSİZ KİRALAMADA NE KADAR CEZA VAR? 

İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezaso kesilecek ve izin belgesi alarak faaliyet göstermesi için 15 gün süre tanınacak. 

Verilen 15 günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdürenlere 500 bin lira idari para cezası kesilecek ve  izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük süre tanınacak. 

İkinci 15 günün de sona ermesine rağmen, izin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama faaliyetlerini sürdürenler hakkında, 1 milyon lira para cezası uygulanacak. 

İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralayanlar, kendi adına mesken şeklinde kullanmak için kiraladığı konutu kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya verenler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler ile ilgili  her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası kesilecek. 

4. İZİN BELGESİZ KİRALAMAYA İMKAN SUNAN PLATFORMLARA CEZA GELECEK Mİ? 

İzin belgesi olmadan kiralanan konutların elektronik ticaretine ve tanıtımınaa imkan tanıyan platformlar, Bakanlık tarafından uyarılmaları durumunda, söz konusu ilanları 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü tutulacak. 

Tersi durumda 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan aracı hizmet sağlayıcıları ile ilgili, her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası kesilecek. 

5. 100 GÜN DETAYI NEDİR? 

Söz konusu kanun çerçevesinde, 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları 'Turizm Amaçlı Konut Kiralaması' kapsamına dahil edildi.

Bina ve site otoparklarına şarj istasyonu kurulabilir mi? İşte 12 soruda tüm detaylarıyla

Konut sitesinde oturanlar aman dikkat! Yöneticiniz bunu yapıyorsa ihtarname yollayabilirsiniz! 

TOKİ Yozgat projesi 20 Kasım'da ihaleye çıkıyor!