Gürsel Öngören: Kentsel dönüşüm gündemde alt sıralara kaydı!
Prof. Dr. Gürsel Öngören "İlk yıl için hızlı ve hedefe uygun gidiş oldu ama üst üste gelen seçimler kentsel dönüşümü gündemin alt sıralarına itti" dedi.
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşüm konusunda ilk yıl hedefinin 200 bin, ikinci yıl hedefinin ise 300 bin konut yenilemek olduğunu belirterek, '"İlk yıl için hızlı ve hedefe uygun gidiş oldu ama üst üste gelen seçimler kentsel dönüşümü gündemin alt sıralarına itti" dedi.
İkinci yılında Kentsel Dönüşümü değerlendiren Öngören, iki yıl içinde konuyla ilgili önemli adımlar atıldığını belirterek, şehir merkezlerinde riskli yapı bazında etkileyici bir yenileme hareketi olduğunu anlattı.
Öngören, hatta buralarda ikamet edenlerin gürültü ve tozdan rahatsız oldukları için "hafta sonu inşaatlar dursun" çağrısında bulunduğunu ifade ederek, şehir merkezi dışındaki alanlarda ise bina bazında yıkıp yeniden inşaat yapmanın çok yoğun olduğunu, hatta tekstilci, madenci ve galericilerin inşaat şirketi kurmaya başladığını kaydetti.
Riskli alan ilan edilen 106 bölgede ise hızlı bir değişim görülmediğine dikkati çeken Öngören, "Bunun nedenleri, alanda vatandaşla yapılan uzlaşma çalışmalarının uzun sürmesi, belediyelerin iyi işleyen bir organizasyon kuramaması, alanın büyüklüğü sebebiyle, imar planlarının ve projelerin hazırlanmasının zaman alması.
Ayrıca Danıştay'ın, bölgelerde zemin ve bina bazında gerekli ölçümler yapılmadan riskli alan ilanı yapıldığı için bazı riskli alan kararlarını iptal etmesi de etkili oluyor" dedi.
Öngören, riskli alanlarda barınma yardımı yapılan hak sahibi sayısının 14 bin 396 ve bugüne kadar sağlanan kira yardımının 64 bin 242 liraya ulaştığını, kredi miktarının da 95 bin 162 lira olduğunu belirtti.
Gürsel Öngören, "Kentsel dönüşüm konusunda ilk yıl hedefi 200 bin konut ve ikinci yıl hedefi 300 bin konut yenilemekti. İlk yıl için hızlı ve hedefe uygun gidiş oldu ama üst üste gelen seçimler politik ortamı gerdi ve kentsel dönüşüm gündemde alt sıralara kaydı.
Özellikle yerel seçimler sebebiyle belediyelerin dikkati dağıldı.
Yöneticiler seçilme telaşına kapıldı. Üstüne bir de İmar Yönetmeliği değişti. Böyle olunca da kentsel dönüşümün diğer paydaşları olan bakanlık çalışanları, inşaat şirketleri, medya ve vatandaşlar çalışmaları yavaşlattı" diye konuştu.
Ticari Hayat