Kentsel dönüşümde hangi konulara dikkat edilmeli?
İstanbul’daki en eski ilçelerden olan Kartal’ın 5’te 1’ini kentsel dönüşüm sürecine dahil edecek plan ve projeler yapılmasına karşın yükselen inşaat maliyetleri sebebiyle dönüşüm sürecinin öngörülenden daha yavaş ilerlediği görülüyor.
İstanbul’daki en eski ilçelerden olan Kartal’ın 5’te 1’ini kentsel dönüşüm sürecine dahil edecek plan ve projeler yapılmasına karşın yükselen inşaat maliyetleri sebebiyle dönüşüm sürecinin öngörülenden daha yavaş ilerlediği görülüyor.
Dünya Gazetesi'nden Murat Küçük ve Fikret Yazıcı'nın haberine göre; ertelenen dönüşüm projeleri nedeniyle birçok vatandaşın riskli binalarda yaşamlarını sürdürdüğüne dikkat çeken Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, ilçede bulunan binaların İstanbul'daki ortalamadan daha yaşlı olduğuna ve dönüşümlere hız kazandırılması gerektiğine vurgu yaptı.
2019 yılında ilçede kendiliğinden çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın ardından Kartal’da kentsel dönüşüme olan ihtiyacın daha da gözler önüne çıktığının altını çizen Yüksel, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Kartal’da ada ya da bina bazlı dönüşümün çok acil şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Bu dönüşüm için tüm paydaşları bir araya getirecek güçlü bir iradeye ihtiyaç var. Yüksek döviz kurları sonrası artan inşaat malzemesi fiyatları sebebiyle özel sektör, dönüşüm projelerinde istekli değil. Mevcut şartlar altında görev TOKİ, KİPTAŞ ve ilçe belediyelerine ait inşaat şirketlerine düşüyor. Bu kurumlar hızlı hareket edemediği için parası olan vatandaş evini yenilerken parası olmayan kaderiyle baş başa kalıyor.”
Tüm resmi ve özel kurumlar bir araya gelmeli
Deprem kuşağında bulunan İstanbul’da kentsel dönüşüm projelerine en hızlı şekilde start verilmesinin gerekliliğini vurgulayan Gökhan Yüksel, “Sorunu çözmek için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Emlak Konut, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin yanı sıra özel sektör finans temsilcileri bir masa etrafında toplanmalı. Bu görüşmelerde büyük kentsel dönüşüm hamlesinin kuralları belirlenmeli ve bir model oluşturulmalı. Bu model başta evini dönüşüme veren vatandaş olmak üzere hiçbir kurum mağdur olmamalı. Özellikle dönüşümün finansman desteği daha hissedilir ve uzun vadeli şekilde planlanmalı. Projelerin sorunsuz bitmesi için sigorta konularında kurallar netleşmeli ve yaptırımlar olmalı. İstanbul’un için yapılan çalışma Türkiye için bir örnek olabilir” açıklamasında bulundu.
Ada bazlı dönüşüm yeni sosyal alanlar yaratıyor
İlçe belediyelerine sunulan mevcut bütçelerle, belediyelerin kentsel dönüşümde rol alamayacağına dikkat çeken Başkan Yüksel, “Bütçelerimiz ancak belediye hizmetlerine yetiyor. Buna rağmen Kartal Belediyesi olarak biz kentsel dönüşüm için büyük çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.
Son 2 senede 300’e yakın riskli bina belirlediklerini ve dönüşüm süreçlerine start verdiklerini belirten Yüksel, "Şehircilik açısından bina odaklı dönüşümü doğru bulmuyoruz. Bina odaklı dönüşüm park, okul, hastane, spor merkezi, otopark ve ibadethane gibi yeni sosyal donatı alanlarının yaratılmasını engelliyor. Ada bazlı dönüşümle İstanbul’un yeşil alan ve otopark gibi kronik problemlerini çözebilir ve yeni sosyal alanlar yaratabiliriz” ifadelerini kullandı.
Yeşilyurt Apartmanı imza sorumluluğu açısından bir ilk oldu
Kartal ilçesinde 2019 yılında kendiliğinden çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın ardından kamuda bir ilk yaşandığına da vurgu yapan Yüksel, “Binanın yapım yılından itibaren belediyede görev alan tüm imar müdürleri, mahalleden sorumlu imar personeli ve üst düzey belediye yöneticilerinin yargılanması başladı ve süreç devam ediyor. Bu gelişme sonrası kamu görevlilerinin de sorumluluk bilincini güçlendi ve tüm belediyelerde kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı” şeklinde konuştu.
Karyapsan, dönüşüm süreçlerinde görev alacak
Kartal Belediyesi kentsel dönüşüm süreçlerinde, yüklenici şekilde faaliyette bulunabilmek amacıyla belediye iştiraki asfalt üretim şirketi Karyapsan’da dönüşüm başlatıyor. Başkan Gökhan Yüksel, gelecek aylarda Karyapsan’ın tıpkı İBB iştiraki KİPTAŞ gibi dönüşüm süreçlerinde faaliyette bulunacağını dile getirdi.
Kentsel dönüşümde nelere dikkat edilmeli?
Kentsel dönüşümde kendin yap modeli geliyor!