Kentsel Dönüşüm

Gürsel Öngören: Yeni imar ve inşaat düzeni yeni fırsatlar getirdi!

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliğinde bu ay birçok avantajlı değişiklik yapıldığını belirtti. Yeni imar ve inşaat düzeni yeni fırsatlar getirdi...



Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliğinde bu ay birçok avantajlı değişiklik yapıldığını belirterek," Parsel birleştirmelerinde de arsa sahiplerinin 3'te 2 çoğunluğuyla hareket edilebiliyor. Bu fırsat inşaat sektörü tarafından kaçırılmamalı. İnşaat yatırımcıları tek bir parsele aynı binayı yeniden yapmak yerine, riskli binalar olan birkaç parseli birleştirerek daha büyük işler yapabilirler" dedi. 


Kentsel dönüşüm konusunda bilgi ihtiyacı duyanlara hukuki ve akademik kapsamda doğru bilgiyi sağlamayı hedefleyen Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öngören, AA muhabirine inşaat sektörü ve imar planlamasındaki değişiklikler hakkında bilgi verdi. Öngören, 2011 Van depremi sonrası devlet tarafından başlatılan değişim hareketinin imar düzeni ve inşaat sektöründeki tüm kuralları yenilediğini belirterek, sürecin Kentsel Dönüşüm Yasası sonrası, imar kanununun da değiştirilmesiyle tamamlandığını söyledi. 


Öngören, 2001 krizinden sonra bankacılık sektöründe yaşanan yeniden yapılanmanın, 2011 Van depremi sonrası inşaat sektöründe de gerçekleştirildiğini ve bu sektörde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade etti. Son 3 yıldaki imar ve inşaat düzenindeki değişikliklere dikkati çeken Öngören, şöyle konuştu: "Önce 2011'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararname değiştirildi. Ardından 2012'de Kentsel Dönüşüm Kanunu çıktı. Aynı yıl Büyükşehir Belediyeleri Kanunu değiştirildi. 2013'de konut satışları hakkındaki Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda değişiklikler hazırlandı. İmar Yönetmeliği yeniden düzenlendi. Kentsel Dönüşüm Uygulama Yönetmeliği değişti. Nihayet İmar Kanunu değişiklikleri hazırlandı. Böylece imar planlaması ve inşaat yapımında çember kapandı." Yeni imar ve inşaat düzeni, yeni fırsatlar getirdi Öngören, değişim süreci doğru algılanır ve iyi yönetilirse inşaat şirketleriyle belediyelerin yeni dönemin yıldızları ve kazananları olacağını dile getirerek, bu yeni düzende asıl kazananın halk olacağını, yıllardır kötü konutlarda oturanların depreme dayanıklı ve yeni binalarda yaşamaya başlayacağını kaydetti. 


Belediyelerin son 40 yıldaki uygulamalarıyla çarpık kentleşmenin, kalitesiz yapı stokunun ve gecekondulaşmanın sorumlusu olduğunu ileri süren Öngören, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediyeler zamanında plansız ve kaçak yapılaşmaya izin verdikleri, 1980'lerden sonra düzgün imar planları yapmadıkları, yeşil ve sosyal donatı alanlarının yağmalanmasına göz yumdukları için bugün ülkenin var olan 6 milyon binasının 2 milyonunu acilen yıkmak ve yeniden yapmak zorundayız. Yeni imar düzeni ve kentsel dönüşümle belediyelere bu enkazı kaldırma ve yaptıkları hataları telafi etmek için bir fırsat daha verildi. Kentsel dönüşümün en az yarısı riskli alanlarda yapılacak. Riskli alanlardaki yeni yapılaşma yönetimi, doğal olarak bölgedeki yerel yönetimlere bırakıldı. Bu vesileyle belediyeler, riskli alanlardaki vatandaşları organize edecek, sözleşmeleri imzalatacak ve bu alanlara yönelik oluşturulan yeni projeler doğrultusunda yeni konut ve işyeri oluşumunu sağlayacak." 



Son Söz Gazetesi