02 / 05 / 2024

Güzelbahçe mezbahası için olumsuz rapor!

Güzelbahçe mezbahası için olumsuz rapor!

İzmir Belediyesi'nin Güzelbahçe Belediyesi'nin tahsis ettiği tarım arazisi üzerindeki mezbaha projesine karşı bölge halkını açtığı davada bilirkişi, raporunu mahkemeye sundu. Raporda anlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu belirtildi.




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Güzelbahçe Belediyesi'nin tahsis ettiği tarım arazisi üzerindeki mezbaha projesine karşı bölge halkını açtığı davada bilirkişi, raporunu mahkemeye sundu. Raporda, projenin şehicilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu belirtildi.


Kamu yararına aykırı

Güzelbahçe Belediyesi'ne ait olan çiçek seralarının bulunduğu ve vatandaşların tarımsal faaliyetlerini yürüttükleri Yelki Mahallesi Işıklar Mevkii'ndeki 13 bin 560 metrekarelik alan, mezbaha yapılması amacıyla  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne verilmişti. Belediye meclisi de bölgeye mezbaha yapılması için karar almıştı. Bunun üzerine vatandaşlar hukuk mücadelesi başlatmıştı. Arazide tarımsal faaliyetlerde bulunan kişilerin yanı sıra Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (Gül-Der), İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemenin atadığı üç bilirkişi, raporunu tamamladı. Bilirkişi, raporunda, parsele ilişkin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli plan kararlarında alanın mezbaha olarak belirtildiğini bildirdi. Ancak, üst ölçekli 1/25000'lik İzmir Büyükşehir bütünü çevre düzeni planında alanın bütüncül olarak tarımsal faaliyetlere ayrılmasının öngörüldüğü dile getirildi. Heyet, 'planların kademeli birlikteliği' ilkesine aykırı olduğuna karar verdi. Bilirkişi heyeti raporunda, dava konusu alanda parçacı biçimde mülkiyete dayalı olarak kentsel kullanım alanlarının ayrıldığını belirtti. Heyet, bölgedeki tarımsal alanlar üzerindeki yapılaşma baskısını artıracak olmasından dolayı da projeyi, şehicilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı buldu.



Yeni Asır


Geri Dön