Eğitim

GYO hisseleri borsada öneriliyor

Borsacılar, sektörde işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı hissilerinin elde tutulmasını tavsiye ediyor

EFG İstanbul, GYO hisseleri için uzun vadeli "al" tavsiye ediyor. Kuruma göre, sektörü hisseleri mevcut NAD'lerine (net aktif değeri) göre ortalama yüzde 26 iskontoyla işlem görüyor. Söz konusu şirketlerin çeyreksel dönem ortalama kira getirilen ise yüzde 6.6. EFG İstanbul, Türk GYO'larının portföylerinde perakende varlıkların yüzde 31 payla başı çektiğini vurguluyor. Ofis mülkleri, GYO portföylerinin yüzde 17'sini oluşturuyor. GYO'lar nakit bakımından zengin ve likit varlıklar portföylerin yüzde 10'u civarında. Kalan bölümün yüzde 16'sı arsa, yüzde 17'si devam eden projeler ve oteller, yaklaşık yüzde 9'u ise diğer mülklerden oluşuyor.

Gayrimenkul sektörüne karşı yatırımcıların temkinli davranması ve yüksek reel faiz ile düşük kira getirilerinin 2008'de GYO'ların piyasa değerlerinin düşmesine sebep olduğunu düşünüyor. EFG İstanbul, Kasım 2008'den bu yana GYO endeksinin yüzde 205 yükseldiğini, bunun da İMKB-100'ün yüzde 16 üzerindi performansa karşılık geldiğini hatırlatıyor. Kurum, GYO'lar için uzun vadede "al", kısa vadede ise "tut" tavsiye ediyor. Bu arada, Alarko GYO için tavsiyenin "tut"a düşürüldüğü dikkat çekiyor.

Garanti Yatırım Araştırma Departman Yapı Kredi Bankası için trade (al-sat) amaçlı "al" önerisinde bulunuyor. Kurum, YKB hisselerinin, olumlu 2009 dördüncü çeyrekte kar beklentileri doğrultusunda kısa vadede endeksin üzerinde performans göstermesini bekliyor. Bunun da trade amaçlı alım fırsatı yarattığını düşünüyor. Garanti Yatırım, bankanın ücret ve komisyoı gelirlerini artırmadaki başarısını sürdürmesini bekliyor. Garanti Yatırım, YKB hisseleri için kısa vade hedefi 4.00, stop loss seviyesini ise 3 TL olarak belirtiyor.
Para