Sektörel

GYO ve GYF'ler yatırımcıya tanıtılmalı!

CNR Emlak Zirvesi'nde GYO'lar ve GYF'lerin yatırımcıya tanıtılması için çalışma yapılması çağrısı yapıldı. 

TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği ile gerçekleştirilen CNR Emlak Fuarı ile CNR Emlak Zirvesi'nde Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Gayrimenkul Yatırım Fonlarının yatırımcıya tanıtılması için çalışma yapılması çağrısı yapıldı. 

 

"Gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı ürünleri en iyi şekilde tanıtarak Türkiye’deki varlıkları ve tasarrufları daha çok büyütebiliriz" diyen Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay, 2014’ten bu yana da gayrimenkul yatırım fonlarının kurulmaya başlandığını belirtti. 


Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın yabancı yatırımcıyı cezbetmesi açısından sermaye piyasalarını hareketlendirdiğini söyledi. Kösebay, "Gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı ürünleri en iyi şekilde tanıtarak Türkiye’deki varlıkları ve tasarrufları daha çok büyütebileceğimizi öngörüyoruz. Sektörün bir tanıtım atağına ihtiyacı var" dedi. 


GYO'ların yaklaşık 14 milyar dolarlık borçlanmaları olduğunu belirten Türk Rating Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülnur Üçok, "Piyasada yeterli tanındıklarını düşünmüyorum. Gayrimenkul ve müteahhit kimliği ön planda. Aslında SPK tarafından denetlenen, inşaat yapmaları yasak olan şirketler. Ancak algı ve kimlik sorunu var. GYO’ları özellikle tahvilleri alan fonlara çok daha iyi tanıtmak gerekiyor" sözlerini kullandı. 


Haluk Sur: Potansiyel değerlendirilmiyor

Forum İstanbul Başkanı Haluk Sur, GYO'ların Türkiye'de önemli aşamalardan geçtiğini söyledi. Sur, "Türkiye’de deprem riskine karşı yenilenmemiş konut stoğu var. İlk dönem GYO’larda 30-40 milyon dolarlık halka arz büyüklüğüne piyasa bunu kaldıramaz deniyordu. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile çok önemli bir dönem başladı. Avrupa’da Belçika ve Fransa’dan sonra GYO’yu ilk uygulayan ülkelerden birisi Türkiye oldu.  Bugün itibariyle Borsa’ya kote 32 tane GYO bulunuyor. Türkiye’de özel, kamu ve altyapı dahil olmak üzere gayrimenkul sektörü 140 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip. Potansiyelimiz var ancak yeterli düzeyde değerlendirilmiyor. Uluslararası kurumsal yatırımcıların o hisse senetlerine yatırım yapması adına ciddi portföy büyüklükleri gerekiyor." açıklamasında bulundu. 


PwC Ortağı Umurcan Gago, GYF'ler hakkında bilgi verdi. Gago, “Sermaye piyasalarımız gelişmeyince gayrimenkulde alternatif finansman aracı bulmamız çok güç. Vergi teşvikleri oldukça yüksek, mevzuatta sıkıntı yok. Sermaye piyasalarına yatırım alışkanlığı artmalı. Yaptığımız ankette "İstanbul’un finans merkezi olması için ne beklerdiniz?" sorusuna "Finans merkezi ile gayrimenkul bağı tamamen kopartılmalı" cevabını aldık. Bu cevap üzerine düşünülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Şinasi Bayraktar: Kat Mülkiyeti Kanunu yenilenmeli

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği(TDUB) Başkanı Şinasi Bayraktar, kırsal alanlarda gayrimenkullerin yatırım anlamında yeterince kullanılamadığını söyledi.  Bayraktar, "Planlama konusunda tek bir otorite yok. Kat mülkiyetine konu olan 12 milyon gayrimenkulümüz var. Kat mülkiyetine ilişkin problemler artacak, bu nedenle 1965 yılında çıkarılmış Kat Mülkiyeti Kanunu’nu gözden geçirilip günün ihtiyacına göre düzenlememiz gerekiyor" dedi.