20 / 06 / 2024

GYODER Başkanı Çekici'den kira uygulaması için denge mesajı...

GYODER Başkanı Çekici'den kira uygulaması için denge mesajı...

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, yüzde 25 kira zammı sınırı ile ilgili, “Yüzde 25’in normal bir orana dönmesi, enflasyon oranı veya üzerinde bir seviyeye gelmesi dengeleri oluşturacak ve olumlu etkileyecektir” diye konuştu.



Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Neşecan Çekici, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katıldığı bir televizyon kanalında “Kirada yüzde 25 sınırı kalkacak mı?” sorusuna verdiği “Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor” cevabı konusunda açıklamada bulundu.

Çekici, yaptığı açıklama kapsamında yüzde 25 kira artış oranının düşük kaldığını kaydederek, “Bunun kalkması çok olumlu etkileyecektir. Gayrimenkul konut tarafında satışların önemli ölçüde azalması, yüzde 25’lik kira artışı ile yetinmeyen kesimin evlerini boş tutmasına veya yeni evler satın almamasına yol açtı. Yüzde 25’in normal bir orana dönmesi, enflasyon oranı veya üzerinde bir seviyeye gelmesi dengeleri oluşturacak ve olumlu etkileyecektir” diye ifade etti.

MEVDUAT YATIRIMLARINA İLGİ ARTIYOR

dunya.com'da yer alan habere göre; Politika faizi ile gayrimenkul sektörünün ters orantı halinde olduğunu ifade eden Çekici, “Faizler yükseldikçe sektöre olan talep oldukça düşer. Mevduat ve diğer yatırım enstrümanlarına ilgi artar. Ayrıca, konut alımları ve davranış modelleri de  bir miktar beklemeye alınmaktadır. Bir taraftan faiz oranlarının yükselmesi, kredi faiz oranlarının proje finansmanını veya bireysel kredi kullanımlarını da olumsuz etkilediği için bizim piyasamız için çok doğrusal bir oran getirmiyor” diye söyledi.

GYODER Başkanı Çekici den kira uygulaması için denge mesajı...

YATIRIMCI RİSK KARŞISINDA ÖNLEMİNİ ALIYOR

Faiz artışlarından gayrimenkul sektörünün yara aldığını da kaydeden Çekici: “Maliyetler çok fazla ve enflasyonist bir ortam bulunuyor.  Buna göre, döviz stabil ama beklentileri olanlar dövize de yatırımlar yapılmaktadır. Konut piyasası geçtiğimiz senelere göre daha stabil ve durgun. Bunun biraz hareketlenmesi gerekiyor. Çünkü dünya ve Avrupa’daki birinci pazar. OECD ülkelerine göre Amerika’dan sonraki ikinci pazar. Çok ciddi bir talep var, çok ciddi bir ihtiyaç var. Bu talebi de körükleyen bir arzın olması gerekir. Öte yandan talep edilen arzda oldukça az saydığımız nedenlerden ötürü  öngörülemeyen maliyetler bunun bir kısmını oluşturmaktadır. Riskler yatırımcının frene basmasına neden oluyor.”

ATO Başkanı Gürsel Bayar: Gayrimenkul sektörü yılın ilk üç ayında yüzde 11 büyüdü!

GYODER Başkanı Neşecan Çekici: Ciddi bir konut krizi kapıda!

GYODER'in 'Hatay Yeniden Canlanıyor' projesi tanıtıldı: 5 bin konut ve 2 bin ticari birim yapılacak! 

Geri Dön