Sektörel

GYODER Çözüm Pltaformu'nda gayrimenkul değer kavramları tartışıldı!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği tarafından gerçekleşen GYODER Çözüm Platformu'nda gayrimenkul değerleri ele alındı. 

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin (GYODER) sektördeki gelişmeler ile mevcut sorunları ele aldığı  GYODER Çözüm Platformu'nun yedincisi, "Değer'ini Kim Bilir?" başlığıyla gerçekleştirildi.

Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre; Digital Network ve Alkaş iş birliği ile online platformda düzenlenen etkinlikte, "Gayrimenkulde değer ve eder" kavramları mercek altına alındı. Online platformda toplamda 345 katılımcı ile interaktif olarak gerçekleşen toplantıda, değerleme süreçlerinden, bu alandaki insan kaynağına, sigorta sisteminden, değerleme alanında teknolojinin önemine kadar pek çok konu ele alındı. 

Çözüm Platformu'nun gündeminde değer ve değerlemeye yönelik ihtiyaçlar, süreçler ve uygulamalar olduğunu söyleyen GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici, toplantının sektörde atılacak adımlar için yol gösterici olacağını dile getirdi. Çekici, GYODER'in yeni yönetim kurulunun ilerleyen günlerde "Tabiat, Teknoloji ve Tasarım" üçlemesini sahiplenerek bu misyonla yeni projelere imza atacağını da açıkladı.

MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

"Değer mi? Eder mi?" panelinde konuşan LAL Değerleme A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Öz, değerleme sektörü çalışanlarının değerleme yapılacak alana göre uzmanlaşmak için mesleki eğitim almalarının önemine dikkat çekti. Referans belgesi ve kıdemli/yetkin değerleme uzmanı uygulamalarının hayata geçirilmesiyle sektördeki kariyer fırsatlarının artacağını vurgulayan Öz, böylece mesleğe kaliteli insan kaynağının çekilebileceğini de belirtti. Gayrimenkul sektörünün paydaşlarından biri olan değerleme sektörü, AR-GE ve eğitim teşviklerinden yararlanamıyor. Gayrimenkul yazılımlarına, matematiksel modelleme, farklı tipteki gayrimenkullerin değerlemesine yönelik analiz modellerinin yapılabileceği çalışmaların da teşvik kapsamına alınmasının değerlemede yaşanan sorunların giderilmesine katkı sağlayacağına vurgu yapılıyor.

VERİ BANKASI OLUŞTURULMALI

 Çözüm Platformu'nda değerleme sektöründe kredi sigorta konularını ele alan Garanti BBVA Mortgage nel Müdür Yardımcısı Songül Yeşilçimenli, değerleme sürecinde hatalı değer kaynaklı oluşan kayıpların giderilmesi için daha kullanışlı bir sigorta sisteminin oluşturulması gerektiğini söyledi. Yeşilçimenli, SPK tarafından Uluslararası Değerleme Standartları ve mevcut Türkiye'deki Taşınmaz Hukuku dikkate alınarak, bankalara tek formatta değerleme raporu oluşturmasının öncelikli konular olduğunu vurguladı. Akabinde tüm bankalardan alınan raporların toplanacağı bir veri bankası oluşturulmasının, yeni hazırlanacak raporlara doğru bir referans noktası olacağını da belirtti.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kadastro Dairesi Başkanlığı Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkan Vekili Mustafa Aslan, sektörün toplu değerlemeye ihtiyacı olduğunu ve bu konuda çalışmalar yapıldığını belirtti. Aslan Türkiye'nin bu konuda yakın coğrafyaya örnek olacağını da vurguladı.

Talep topluyor

Aşçıoğlu, Selenium Park Zeytinburnu projesi için ön talep topluyor. İnşaat çalışmalarına başlanan ve Ağustos 2023'te teslim edilmesi proje, Zemin+2 ve zemin+3 katlı bloklarda, 2+1'den 5,5+1 bahçe dubleksine uzanan daire seçenekleri ile 196 aileye ev sahipliği yapacak. Proje, 32 dönüm büyüklüğündeki park alanının yanında, tarihi kara surları manzaralı arsada yükselecek.

GYODER, Çözüm Platformu'nda gayrimenkul değerlemesi konuşuldu!