29 / 04 / 2024

GYODER, Çözüm Platformu'nda gayrimenkul değerlemesi konuşuldu!

GYODER, Çözüm Platformu'nda gayrimenkul değerlemesi konuşuldu!

'Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu' olarak sektörün bütün alt açılımlarını aynı çatı altında buluşturan GYODER, Çözüm Platformu toplantısının yedincisini gerçekleştirdi. Toplantı “Değer”ini Kim Bilir? başlığıyla düzenledi.



'Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu' olarak sektörün bütün alt açılımlarını aynı çatı altında buluşturan GYODER, Çözüm Platformu toplantısının yedincisini “Değer”ini Kim Bilir? başlığıyla düzenledi. Online olarak yapılan ve toplamda 345 katılımcı ile interaktif şekilde yapılan toplantının açılış konuşmasını GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici gerçekleştirdi. Çekici, Çözüm Platformu’nun gündeminde değer ve değerlemeyle ilgili ihtiyaçlar, süreçler ve uygulamalar olduğunu dile getirirken bu toplantının çıktılarının sektör için atılacak adımlar için yol gösterici olacağına dikkat çekti. Çekici ayrıca konuşmasında GYODER’in yeni yönetim kurulunun gelecek günlerde “Tabiat, Teknoloji ve Tasarım” üçlemesini sahiplenerek bu misyon ile yepyeni projelere imza atacaklarına vurgu yaptı.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve GYODER İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen ve İş GYO Hukuk Müşaviri Av. Pınar Ersin'in moderatörlüğünü üstlendiği GYODER Çözüm Platformu toplantısında; açılış konuşmasından sonra İstanbul Değerleme Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman’ın 360 Derece Değerleme konulu sunumu yapıldı. Büyükduman, değerleme sektörünün temel çelişkilerini katılımcılara aktardığı sunumunda gayrimenkul değerlerinin sürekli değiştiği günümüzde değerleme sisteminin uzun vadeli,  piyasanın anomalilerinden arındırılmış, istikrarlı değerleme sistemine evrilmesinin mümkün olabileceğine vurgu yaptı. Büyükduman, gelecek dönemde tüketicilerin değerlemeye ilişkin beklentilerinin değişeceğini; değerleme uzmanlarından gayrimenkulün yalnızca güncel ederinin değil, kiraya mı verileceği yoksa ne kadar süre sonra satılması gerektiğine, olası risklere ve o alanın yapılaşma ve diğer değişkenlerle ilgili sorulara da cevap vermesini bekleyeceğini dile getirdi. 

GYODER, Çözüm Platformu nda gayrimenkul değerlemesi konuşuldu!

Değerleme uzmanları branşlarına göre farklılaşmalı

Dr. Ahmet Karaduman’dan sonra devam eden “Değer mi? Eder mi?” panelinde ise ilk olarak LAL Değerleme A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Öz sektörün insan kaynağı konusuyla ilgili konuştu. Öz, değerleme sektöründeki çalışanların değerleme yapılacak alana göre uzmanlaşacak şekilde mesleki eğitim almalarının önemli olduğuna vurgu yaptı. Referans belgesi ve kıdemli/yetkin değerleme uzmanı uygulamalarının hayata geçirilmesiyle sektördeki kariyer imkanlarının çoğalacağına vurgu yapan Öz, bu uygulamanın mesleğe kaliteli insan kaynağının da çekilmesi adına olumlu etkisi olacağını belirtti. Değerleme sektörünün ARGE, eğitim teşviklerinden faydalanamadığını dile getiren Öz, gayrimenkul yazılımlarına, matematiksel modelleme, farklı tipteki gayrimenkullerin değerlemesine ilişkin analiz modellerinin yapılabileceği çalışmaların da teşvik kapsamına dahil edilmesinin, değerlemede yaşanan problemlerin çözülmesi açısından önemli olacağına dikkat çekti. 

Sektörün veri bankası ihtiyacı önceliklendirilmeli

Çözüm Platformu’nda değerleme sektöründe kredi ve sigorta konularını değerlendiren Garanti BBVA Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Songül Yeşilçimenli değerleme sürecinde hatalı değer kaynaklı meydana gelen kayıpların giderilmesi için daha kullanışlı bir sigorta sisteminin oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı. Yeşilçimenli ayrıca SPK tarafından, Uluslararası Değerleme Standartları ve mevcut Türkiye'deki Taşınmaz Hukuku göz önünde bulundurularak, bankalara tek formatta değerleme raporu hazırlamasının öncelikli olduğunun altını çizdi. Bunun devamında bütün bankalardan alınan raporların toplanacağı bir veri bankası hazırlanmasının, yeni hazırlanacak raporlara doğru bir referans olacağına vurgu yaptı. 

GYODER, Çözüm Platformu nda gayrimenkul değerlemesi konuşuldu!

Veriye dayalı analizler için teknoloji önemli

Panelde sektörün teknolojik dönüşümüne ve bunun önemiyle ilgili konuşan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt değerlemenin yalnızca fiyattan ibaret olmadığına ve veri analizi için teknolojinin sağladığı fırsatların süreci kolaylaştırıp, kısalttığını ifade etti. Öğüt, geleneksel değerleme yöntemlerinin teknolojin ile bitirilmesiyle ulaşılacak sonuçların, geçmişten bugüne gayrimenkulün değerinin görülmesi ve gelecek için olası durumunun belirlemesi için en güvenilir araç olduğunu aktardı.

‘Değer’ ile ‘Eder’ her zaman aynı olamayabilir

Çözüm Platformu’nda yatırımcı gözüyle değerli katkılar sağlayan Akfen GYO Genel Müdürü Sertac Karaağaoğlu gelir yaklaşımı-maliyet yaklaşımı konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de değerleme firmalarının değişilik gösteren piyasa şartlarına karşın çok başarılı işlere imza attıklarını vurgulayan Karaağaoğlu, gayrimenkulde her zaman ‘Değer’ ile ‘Eder’in aynı olamayacağının altını çizdi. Aradaki farkların değişken piyasalarda öngörülebilir durum olduğuna dikakt çeken Karaağaoğlu, daha sağlıklı ve uzun vadeli değerlemeler için İndirgenmiş Nakit Akışı Yöntemini (İNA) her zaman merkeze alınmayabileceğine dikkat çekti.

“Fikir Hattı” Duayen İsimleri Ağırladı

GYODER Çözüm Platformu’nun gelenekselleşen bir uygulaması olan Fikir Hattı’nda birbirinden değerli isimler bulundu. Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kadastro Dairesi Başkanlığı Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkan Vekili Mustafa Aslan’ın katılımlarıyla değerleme konusu deperlendirildi. Türkiye İMSAD YKB Vekili Ferdi Erdoğan, değerlemede malzemenin negatif etki oluşturduğu söylemlerinin doğru olmadığına, asıl önemli olanın işçilik, arsa ve diğer değerleme kriterleri olduğuna dikkat çekti ve yalnızca malzeme üzerinden bir değerlendirme yapmanın gerçekçi olamayacağının altını çizdi.

GYODER, Çözüm Platformu nda gayrimenkul değerlemesi konuşuldu!

Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, yabancı alımları ve vatandaşlık işlemleriyle açıklamalarda bulundu. Ergüven, yabancı yatırımcının artık yatırımı daha ayrıntılı analiz ettiğini ve yükselen maliyetlerin raporlama sürecini etkilemesi sebebiyle, yatırımcının düşüncelerinin değiştiğini dile getirdi. 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kadastro Dairesi Başkanlığı Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkan Vekili Mustafa Aslan sektörün toplu değerlemeye ihtiyacı olduğuna ve bu konuda çalışmalar yapıldığına vurgu yaptı. Aslan, Türkiye’nin bu konuda yakın coğrafyaya örnek olacağını da belirtti. 

Sektör için çok önemli konuları her yönü ile değerlendiren Çözüm Platformu’nun ana sponsoru bu yıl CBRE ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş olurken; Endeksa değerleme teknolojileri sponsorluğunu, Apsiyon PropTech sponsorluğunu, Lal Değerleme Co-sponsorluğunu, Garanti BBVA Mortgage çözüm ortağı sponsorluğunu, Inhouse Global ise Fikir Hattı sponsorluğunu üstlendi.

GYODER Çözüm Platformu: Değerini Kim Bilir paneli 23 Eylül'de!


Geri Dön