GYODER, deprem bölgesindeki konut piyasasını analiz etti: Satılık ve kiralık konut fiyatları arttı!
‘GYODER Gösterge’ Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 1. Çeyrek Raporu’nda Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin satılık ve kiralık konut sektörüne etkileri değerlendirildi. İşte sektörde merakla beklenen o rapordaki veriler...
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye genelinde Ocak 2023 – Mart 2023 arası satılık konut fiyatları yaş kırılımları ele alınarak değerlendirildiğinde, tüm yaş gruplarındaki konutlarda satılık değerlerinin yükseldiği belirlendi. üm yaşlara bakıldığında Ocak ayında metrekare fiyatları 13 bin 961 TL iken, Şubat’ta 15 bin 606’a ve Mart’ta da 17 bin TL'ye ulaştı.
Deprem bölgesinde yükseliş, yaş bakımından yeni binalardan kaynaklanırken deprem bölgesi dışında ise örneğin Ankara’da değer artışı yüzde 17,67, İstanbul’da ise yüzde 14,40 seviyesinde kaydedildi.
0-4 yaş arasındaki yeni binalara olan talep yükselişi nedeniyle 0-4 yaş arası binalarda satılık değerlerin aylar içerisinde daha fazla arttığı belirlendi. 0-4 yaş aralığında ise Ocak'ta metrekare fiyatları 15 bin 62 lirayken, Şubat'ta 16 bin 840 liraya, Mart'ta da 18 bin 253 liraya çıktı.
YENİ BİNALARDA SATILIK FİYATLARI ARTTI
Deprem bölgesinden gelen vatandaşların farklı şehirlerde ev satın almaları, yaşanılan binaların depreme dayanıklılığı konusunda yaşanan hassasiyet gibi etkenler, yeni binalara olan talebin artmasının nedenleri arasında işaret ediliyor. 16 yaşından büyük binalarda ilk çeyrek boyunca satılık değerlerinde fiyat artışı kaydedilirken; bu konutların satılık değerleri, 0-4 yaş binalardaki konut fiyatlarından düşük kaldı.
KİRALIK KONUT FİYATLARI YÜKSELDİ Mİ?
Kiralık konut fiyatları ise yaş kırılımları ele alınarak değerlendirildiğinde, tüm yaş gruplarındaki konutlarda kiralık değerlerinde yükseliş olduğu belirlendi. Satılık konut değerlerinde olduğu gibi kiralık konut değerlerinde de 0-4 yaş binalara olan talebin çok olması sebebiyle, yeni yapılarda kira değerleri yükseldi.
2023 1. Çeyrekte Türkiye genelinde konutların kira değerleri incelendiğinde; metrekare fiyatları tüm yaşlarda Ocak ayında 67,24 Türk Lirası olarak belirlendi.
Bu rakam Şubat'ta 78,01 Türk Lirası, Mart'ta ise 87,04 Türk Lirası'na ulaştı. 0-4 yaşa bakıldığında Mart'ta bu değer 90,47 Türk Lirası olarak belirlendi.
Deprem bölgesinde ise örneğin Adıyaman’da kiralık evlerin metrekare fiyatlarına bakıldığında, Ocak'ta 22,95 lira iken Mart'ta fiyat yüzde 83.14 artarak 42,03 liraya yükseliyor.
Kahramanmaraş'ta ise kiralık konut metrekareleri Ocak'ta 23,9 lirayken yüüzde 98,16 oranında bir artışla 47,36 liraya ulaşıyor.
Deprem bölgesindeki kiralık konut fiyat artış oranının çok fazla olmasının sebebinin hızlı barınma ihtiyacı sebebiyle oluşmuş olabileceği ifade ediliyor. Benzer şekilde çevre şehirlere olan taşınma tercihleri ise özellikle Ankara, Konya, Aksaray, Niğde, Sivas ve Konya gibi yerlerde ortalamadan fazla bir yükselişe neden oldu.
SATILIK KONUT STOKU AZALDI MI?
2023 1. Çeyrekte Türkiye genelinde satılık konut stoku incelendiğinde, tüm yaşlarda Mart'ta 149 bin 602 konut olduğu belirlendi.
2023 1. Çeyrekte Türkiye genelinde kiralık konutların stokuna bakıldığında tüm yaşlarda Ocak itibarıyla 45 bin 359 konut bulunurken, bu rakam Mart'ta 36 bin 717'ye düşüyor.
Deprem bölgesine bakıldığında ise Ocak 2023-Mart 2023 arası stok adetlerinin oldukça düştüğü görülüyor. Burada adetler azalırken barınma ihtiyacının karşılanması için talep yükseldiği için, afet bölgesinde 2 aylık sürede ev fiyatlarının yükseldiği ifade ediliyor.
En çok değişim depremden en çok etkilenen şehirlerden olan Adıyaman'da kaydedildi. Adıyaman'da Ocak'ta 627 adet satılık konut stoku bulunuyordu. Depremin ardından satılık stok adetleri yüzde 93 azaldı ve 42 oldu. Adıyaman'ı, yüzde 89,02 gerileme ile Malatya, yüzde 84,02 düşüş ile Hatay ve yüzde 81,88 düşüş ile Kahramanmaraş takip etti.
Ocak 2023-Mart 2023 arası kiralık stok adetlerine ve değer değişimlerine bakıldığında ise özellikle adet bölgesi ve çevresindeki konutlarda stok adetlerinde azalma olduğu belirlendi.
2023 yılı 1.çeyrekte deprem bölgesinde oluşan kiralık konut stok durumu incelendiğinde, Adıyaman ili Ocak ayından Mart ayına yüzde 96,46 gerileme ile ilk sıraya yerleşiyor. Adıyaman’da Ocak'ta 113 adet kiralık konut bulunurken bu rakam Mart ayında 4'e geriledi.
Adıyaman’ı yüzde 91,88’lik düşüş ile Malatya, yüzde 91,18 düşüş ile Kahramanmaraş ve yüzde 81,30 gerileme ie Elazığ takip etti.
Depremlerin ardından bulundukları şehirden ayrılanların tercihleri de stok değişimleri haritasında görülüyor. Depremden etkilenen vatandaşların Ankara ve Konya gibi İç Anadolu’daki konutlarda kiralama eğilimlerinin yükseldiği belirlendi. Bu yükseliş hem istihdamın daha kolay sağlanabilir olmasından hem de deprem riski açısından daha güvenilir bölgeler olmalarından ortaya çıkıyor.
Aile Bakanlığından müjde! Dar gelirlinin hesabına her ay 3 bin 295 TL yatırılıyor!
100 bin taşerona kadroda son durum! Taşerona kadro görüşmeleri başlıyor mu?