29 / 04 / 2024

GYODER: İnşaat harcamaları 19.6 milyar TL ile rekor kırdı!

GYODER: İnşaat harcamaları 19.6 milyar TL ile rekor kırdı!

GYODER tarafından hazırlanan Gayrimenkul Sektör Raporu'na göre inşaat sektöründe yılın ikinci çeyreğinde yüzde 13.2 gibi hızlı bir büyüme kaydedilirken özel sektörün inşaat harcamaları 19.6 milyar TL ile en yüksek seviyesine ulaştı



Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan Gayrimenkul Sektör Raporu'na göre inşaat sektöründe yılın ikinci çeyreğinde yüzde 13.2 gibi hızlı bir büyüme kaydedilirken özel sektörün inşaat harcamaları 19.6 milyar TL ile en yüksek seviyesine ulaştı. Bu veriler sektörde yatırım ve iş yapma iştahının arttığını gösterirken, son iki ayda Dumankaya'dan Eroğlu'na, Babacan'dan Ege Yapı'ya pek çok firma, en yeni projelerini uygun ödeme koşullarıyla sundu. Lansmanı yapılan yeni etaplarla birlikte bu dönemde yaklaşık 20 proje satışa çıkarıldı.

Dolar kurunun sabitlendiği, esnek ödeme planlarının oluşturulmaya devam edildiği bu dönem, alıcı pazarının oluştuğu bir piyasaya işaret ediyor. Bazı lüks projeler haricinde yeni projelerin çoğunda ise fiyatların bölge rayiçlerinden yüksek olmadığı görülüyor. Eylül ve Ekim ayında yaza göre satışlarda yüzde 50 artış beklenirken, fiyatlarda kademeli bir yükseliş öngörülüyor. Döviz ve altın fiyatlarının arttığı bu dönemde, paranın gayri-menkule yatırıldığını, nakit alım oranının arttığını kaydeden firmalar, markalı projelerde artık çok ucuz konut devrinin kapandığını vurguluyor.

Ramazanın Ağustosa gelmesi avantaj yarattı

Ramazan'ın Ağustos ayına denk gelmesinin konut sektörüne yaradığını ifade eden Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, "Önceden İstanbul'da Ağustos'ta kimse kalmazdı. Eylül veya Ekim'de de Ramazan'dan dolayı durgunluk yaşanırdı. Bu yıl Ramazanla birlikte birçok kişi daha çok Temmuz' da iznini kullandı. Böyle olması sektörün Eylül satışları açısından da verimli oldu. Göreceli olarak satışların düşük seyrettiği yaz dönemi bir yana, Ramazan'da satışlar kampanyayla canlandı" dedi.

Nihal Yuvacan/Vatan


Geri Dön