29 / 04 / 2024

GYODER: Konut sektöründe durgunluk yaşanıyor!

GYODER: Konut sektöründe durgunluk yaşanıyor!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), yılın ilk çeyreğinde inşaat sektörünün hızlı büyümesine karşın konut sektörü tarafında durgunluğun yaşandığını ifade etti



GYODER'in 'Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü 2011-1. çeyrek Raporu' açıklandı. Yaşanan ekonomik krizin ardından 2010'un ilk yarısını normalleşme, ikinci yarısını ise yeniden büyümeye başlayarak geçiren gayrimenkul sektörü, 2011'in çeyreğinde (ocak-şubat-mart) büyümeye devam etti.

Türkiye ekonomisinin yüzde 11 büyüdüğü ilk çeyrekte, inşaat sektörü de yüzde 14.8 büyüme gösterdi. Kamu inşaat harcamaları yavaşlarken, özel sektör inşaat harcamalarında çok hızlı bir genişleme yaşandı.

İnşaat sektörünün hızlı büyümesinin yanında, konut sektörü tarafında yılın ilk çeyrek döneminde bir durgunluk gözlemlendi. 2011'in ilk çeyrek döneminde alınan konut yapı ruhsatı sayısı bir Önceki yılın aynı dönemine göre gerileyerek 91.911'e indi. Bunun yanı sıra kullanıma sunulan konut arzını yansıtan yapı kullanım izin belgesi sayısı geçen yılın aynı çeyrek dönemine göre yüzde 7.5 artarken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 13.8 gerileyerek 94.167'ye düştü. Rapora göre, 2011 'in ikinci çeyreğinde açılan 11 yeni alışveriş merkezi (AVM) ile toplam AVM sayısı 278'e yükseldi.

İyileşme belirtisi yok

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinde ve inşaat sektöründe yaşanan hızlı büyümeyi değerlendirerek, hane halkı tüketiminde ve . borçlanmasında yaşanan artışın, risk* oluşturduğuna dikkati çekti. Gökkaya, Türkiye'de ilk çeyrekte inşaat sektöründe iki haneli büyümenin devam ettiğini anlatarak inşaat harcamalarında özel sektör kaynaklı hızlı bir genişleme yaşandığına işaret etti. Gökkaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Hızlı büyüme daha çok önceki dönemlerde başlayan işlerin devamı ile sürdü. 2011 birinci çeyrekte Türkiye ekonomisinde büyüme hızlanarak sürdü. Bu büyüme, gayrimenkul sektörü için daha uygun koşullar yaratmakla birlikte, büyüyen ekonomiyi soğutma ihtiyacına yönelik çalışmalar da yürütülmekte. Nitekim hane halkı tüketiminde ve borçlanmasında hızlı genişleme önemli bir risk olarak görülmeye başlanmış, tüketicinin borçlanma ve harcama olanaklarına yönelik ilave önlemler gündeme gelmiştir. Bu önlemlerin hayata geçmesi halinde hem konut hem de ticari gayrimenkul pazarlarında tüketici talebinin yavaşlaması kaçınılmaz olacak.'

Yılın ilk çeyreğinin konut sektörü için bir durağanlaşma ve sindirme dönemi olduğuna işaret eden Gökkaya, yeni konut başlangıçları ve konut satışlarının zayıf seyrettiğini, konut fiyatlarında da artışların durağan olduğunu, kredi iştahı devam ediyor olmakla birlikte kredi faiz oranlarındaki artış eğiliminin, yılın ikinci yarısında yavaşlamaya yol açabileceğine dikkati çekti. Rapora göre konut satışları 91.071 ile halen kriz öncesi dönemin gerisinde. Konut fiyatları ve konut kiralarında sınırlı artış yaşandı.


Cumhuriyet Emlak


Geri Dön