Sektörel

GYODER'den ev kiralarını düşürecek model: Hedef İstanbul’da 10-12 bin TL’ye sıfır konut!

Erişilebilir fiyatlı kiralık konut için hazırlanan yeni model merakla bekleniyor. Kamunun arsa göstermesi durumunda harekete geçeceklerini belirten GYODER Başkanı Neşecan Çekici, “Bu modelle İstanbul’da 10-12 bin lira bandında kiralık ev bulmak mümkün olacak” diye konuştu.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), barınma krizine ve yüksek kira sorununa çözüm bulmak amacıyla geliştirmiş olduğu yeni konut modeline 2024'te ağırlık verecek. Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre seçim sonrası hızlanması beklenen model kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmeleri anlatan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, arsa için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve İstanbul’da 4 belediye ile görüştüklerini söyledi.

Neşecan Çekici açıklamasında "Bizim bir arsa ihtiyacımız var. Ve bu arsayı bir şekilde almamız gerekiyor. Bir tane iyi uygulama oluşturmamız gerekiyor. Biz burada kamuyu iş birliğine çağırıyoruz, bir tıkanıklığı çözmek istiyoruz, bir hizmet sağlamak istiyoruz. Devletten arsa ve altyapı istiyoruz. Hatta KÖİ modellerinin aksine işletmesini de biz yapacağız ve devlet ciddi sayıda kiralığa sahip olacak. Biz bu modelde devletten bir tek şey istiyoruz, arsa” dedi.

FARK İYİCE AÇILDI

Açıklamasında son dönemlerde sık sık gündeme gelen kiraların yarı yarıya düşmesini hedeflerini modele ilişkin Neşecan Çekici, sözlerine şu şekilde devam etti: “Erişilebilir konut demek hane halkı gelirinin yüzde 30’luk kısmının barınmaya ayrılması demek.

Karı-koca çalışıyor, eve 100 lira giriyorsa bunun yüzde 30'luk kısmını kiraya ya da konut kredisine ayırmanız demek. Şu anda ikamet için bir yer kiralamak üzere hane halkı harcanabilir net gelirinin 1.95 kat artması, krediyle konut almak için de (uçurum iyice açıldı) hane halkı harcanabilir net gelirinin 5 kat artması gerekli.

Evinize giren hane halkı gelirinin 5 katı kazanmalısınız ki konut alabilesiniz, mevcudun 2 katı kazanmalısınız ki kiralık evde oturabilesiniz. Çok kısa bir zaman sonra sistem tıkanacak. Biz bu tıkanıklığı çözücü bir ilaçtan bahsediyoruz. Herkes rolünü iyi üstlenip ısrarcı olmalı yoksa bu sistem iyice sekteye uğrayacak” dedi.

Yaptığı açıklamada söz konusu modelin dünya örneklerinden yola çıkılarak hazırladıklarını dile getiren Neşecan Çekici, “Biz Malezya'dan tutun, Kanada'ya, Singapur'a kadar tüm erişilebilir konut modellerini inceledik ve bu modeli oluşturduk” diye konuştu.

Neşecan Çekici, finansmanı için de yurt dışında yatırımcılarla görüşmeye başladıklarını açıkladı. Mega kent İstanbul’da arsa maliyetlerinin merkezi yerlerde yüzde 50’lerden yüzde 70-80’lere kadar çıktığına değinen GYODER Başkan Yardımcısı Burak Kutluğ, “Şu anda bir barınma krizi var. Mevcut modeller bunu desteklemiyor. Şu anda hem kredilerdeki erişim problemi hem fiyatların çok yukarı gitmiş olması sebebiyle bir beyaz yakalı kesimin konut alması gündemden kalktı. Biz GYODER olarak bu konu üzerine çalışalım ve barınma sorununu çözelim diye yola çıktık. Çünkü kentin merkezinde 1 artı 1'lerin kiralarının 50-60 bin liralara geldiği noktalardayız artık” diye konuştu.

12 BİN TL'YE KİRALIK SIFIR KONUT

Söz konusu bu modelle iki asgari ücretlinin kira ödeyebilirlik durumuna yönelik bir soru üzerine GYODER Başkan Yardımcısı Burak Kutluğ “GYODER Yeni Konut Modeli, hane halkı gelirinin yüzde 30'luk kısmıyla, yani 10-12 bin TL bandında kiralık ev bulunabilmesine olanak tanıyacak”  cevabını verdi.

Modelin finansmanı için yurt dışında yatırımcılarla da görüşeceklerini dile getiren GYODER Başkan Yardımcısı Burak Kutluğ, “MIPIM’de de yatırımcılarla bir araya geleceğiz. Biz şimdi Dünya Bankası, Avrupa'dan, Uzak Doğu'dan kaynak oluşturmaya çalışıyoruz. Dünyada finansman maliyetleri yükseldi. Bunu da aşacak bazı fikirlerimiz var” dedi.

Yaptığı açıklamada inşaat ve gayrimenkulün 3.6 trilyon aktif büyüklüğe sahip bir sektörü oluşturduğunu dile getiren Neşecan Çekici, “Bunun yaklaşık 500 milyar TL'si gayrimenkulden, 3.1 trilyon TL'si de inşaat tarafından geliyor. Enflasyon muhasebesi sektörümüzü çok ciddi etkileyecek. Çok ciddi peşin vergi çıkıyor sektörümüze” diye konuştu.

GYODER İcra Kurulu Üyesi Burak Kutluğ da “Enflasyon muhasebesi doğru bir şey. Fakat parasal sıkılaştırmanın bu kadar fazla olduğu bir dönemde, 2024 yılından itibaren enflasyon güncellemesinde henüz bir gelir oluşturmadan nakden vergilendirilecek. Kazanılmayan bir şeyin nakden vergilendirilmesi pek çok sektörü de derinden etkileyecek” diye konuştu.

 

Para politikasındaki normalleşme konut fiyat balonunu söndürüyor!

Konut fiyatları yüzde 82,8 arttı!

Konut sektörü uygun faizli ve ödenebilir krediyle hareketlenir!