25 / 11 / 2024

Hacı Boydak: Biz İstanbul'un kaplanıyız!

 Hacı Boydak: Biz İstanbul'un kaplanıyız!

Anadolu Kaplanı söyleminin artık terk edildiğini söyleyen Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak: Türkiye’deki girişimcileri İstanbul ve Anadolu olarak coğrafi bir ayrıma tabi tutmak artık anlamsız hale geldi




Günümüzde Türkiye’nin sayılı holdingleri arasına giren Boydak Holding, Anadolu Kaplanları söyleminin artık geride kaldığını, dünyanın küçüldüğü, ülkelerin birbiri ile iç içe geçtiği bir ortamda Türkiye’deki girişimcileri, İstanbul ve Anadolu olarak coğrafi bir ayrım yapmanın artık anlamsız hale geldiği görüşünde. 


Anadolu’daki şirketlerin ekonomiye en somut katkısının istihdam alanında olduğunu belirten Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, kendilerinin 12 bin 500 çalışanları olduğunu, bunların yaklaşık 10 bininin Kayseri’de istihdam edildiğini söylüyor. Hacı Boydak’la Anadolu Kaplanları’nı ve bugünkü durumlarını konuştuk. 


Anadolu Kaplanları kimlerdir? Bugünkü konumlarını anlatabilir misiniz? 

Bundan yaklaşık 20 yıl öncesine dayanan bir söylem Anadolu Kaplanları. Denizli, Gaziantep, Kayseri, Konya gibi Anadolu şehirlerinde hızla gelişen sanayi kuruluşlarını ifade etmek için kullanılıyordu. Dinamik, girişimci, rekabetçi ve en önemlisi çalışkan bir topluluğu simgeliyordu. 


Şimdilerde bu söylem terk edildi. Nitekim günümüz dünyası ile 30 yıl öncesinde yaşadığımız dünya artık birbirinden çok farklı. ABD’deki birçok şirketin üretim üssü Çin olmuş durumda. New York’ta bir müşteri hizmetleri telefonunu aradığınızda karşınıza Hindistan’dan biri çıkıyor. Dünyanın her yerindeki her türlü bilgiye ulaşmak, hem de yerinden kalkmadan ulaşmak mümkün. Dünyanın bile bu kadar küçüldüğü ve ülkelerin birbiri ile iç içe geçtiği bir ortamda Türkiye’deki girişimcileri İstanbul ve Anadolu olarak coğrafi bir ayrıma tabi tutmak artık anlamsız hale geldi. Tüm sanayiciler her türlü teknik bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyor ise İstanbul’da ya da Anadolu’da kurulu olmanın coğrafi farkının ne önemi var. 


Ekonomiye katkıları nedir? 

Anadolu’daki yatırımcıların ekonomiye ciddi katkıları oldu. Olmaya da devam ediyor. Tabii burada katkıyı sadece yatırımcı ile sınırlamamak gerekir. Anadolu’da bir çok şehirde bir sinerji var. Kayseri’den örnek vermek gerekirse şehirde her yetkili senkronize hareket ediyor. Şehrin gelişmesine, ülkeye katma değer üretilmesine imkân veren her konu ile ilgili valimiz, il müdürleri, Belediye Başkanları, oda temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve tüm halk destek oluyor. Yıllardır söylendiği gibi zaten ülkemizin de ihtiyacı olan bu. Toplumun her kesimi, faydalı işlere destek noktasında uyum içerisinde hareket ederse sürtüşmeye harcanan enerji, kalkınmaya kanalize olur. 


Anadolu’daki şirketlerin ekonomiye en somut katkısı istihdam anlamında oldu. Biz 12 bin 500 çalışanı olan bir grubuz ve bu çalışanların yaklaşık 10 bini Kayseri’de istihdam ediliyor. Bu durum ülke ekonomisinin yanı sıra şehre de katkı sağlıyor. 


Şirketinizden biraz bahseder misiniz? Hangi sektörde kaç şirketiniz var? 

1957 yılında Kayseri’de temelleri atılan ve kısa sürede Türkiye sınırlarını aşıp dünyaya uzanan Boydak Holding, bugün mobilyadan tekstile, finanstan, pazarlamaya, endüstriyel ürün üretiminden, enerji üretimine, kablo ve metal üretimine, lojistik hizmetlerden yapısal kablolamaya kadar 10 farklı sektörde 35 şirketi ile faaliyet göstererek birçok alanda sektör lideri olarak çalışmalarını sürdürüyor. Boydak Holding çatısı altında sektörünün öncüsü İstikbal, Bellona, Mondi, Regina gibi markalarla mobilya sektöründe bulunmanın yanı sıra Hes Kablo, Boyteks, Form Sünger gibi firmalarla da endüstriyel ürünler üretilmektedir. 


50 yıldır faaliyet alanına yenilerini ekleyerek çalışmalarını sürdüren grup, 12 bini aşkın çalışanı, mobilya gurubunda yurt geneline yayılmış 2000’i aşkın bayisi ve yatırımlarıyla, 100’i aşkın ülkeye ihracatı ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. 


Günümüz dünyası ile 30 yıl öncesinde yaşadığımız dünya artık birbirinden çok farklı. ABD’deki birçok şirketin üretim üssü Çin olmuş durumda. New York’ta bir müşteri hizmetleri telefonunu aradığınızda karşımza Hindistan’dan biri çıkıyor. Dünyanın her yerindeki her türlü bilgiye ulaşmak, hem de yerinden kalkmadan ulaşmak mümkün. Dünyanın bile bu kadar küçüldüğü ve ülkelerin birbiri ile iç içe geçtiği bir ortamda Türkiye’deki girişimcileri İstanbul ve Anadolu olarak coğrafi bir ayrıma tabi tutmak artık anlamsız hale geldi. Tüm sanayiciler her türlü teknik bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyor ise İstanbul’da ya da Anadolu’da kurulu olmanın coğrafi farkının ne önemi var.


Ekonomiye katkıları nedir?

Anadolu’daki yatınmcılann ekonomiye ciddi katkılan oldu. Olmaya da devam ediyor. Tabii burada katkıyı sadece yatırımcı ile sınırlamamak gerekir. Anadolu’da bir çok şehirde bir sinerji var. Kayseri’den örnek vermek gerekirse şehirde her yetkili senkronize hareket ediyor. Şehrin gelişmesine, ülkeye katma değer üretilmesine imkân veren her konu ile ilgili valimiz, il müdürleri, Belediye Başkanlan, oda temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve tüm halk destek oluyor. Yıllardır söylendiği gibi zaten ülkemizin de ihtiyacı olan bu. Toplumun her kesimi, faydalı işlere destek noktasında uyum içerisinde hareket ederse sürtüşmeye harcanan enerji, kalkınmaya kanalize olur.


Anadolu’daki şirketlerin ekonomiye en somut katkısı istihdam anlamında oldu. Biz 12 bin 500 çalışanı olan bir grubuz ve bu çalışanlann yaklaşık 10 bini Kayseri’de istihdam ediliyor. Bu durum ülke ekonomisinin yanı sıra şehre de katkı sağlıyor.


Şirketinizden biraz bahseder misiniz? Hangi sektörde kaç şirketiniz var?

1957 yılında Kayseri’de temelleri atılan ve kısa sürede Türkiye sınırlarını aşıp dünyaya uzanan Boydak Holding, bugün

A Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu belirlediği 2011 raporu geçtiğimiz günlerde açıklandı. Boydak Holding’in altı şirketiyle yer aldığı listede; Boytaş, Boyteks ve HES Kablo şirketleri bir önceki yıla göre listedeki yerini yükseltti.


Mobilyadan tekstile, demir çelikten lojistiğe, enerjiden bilişime, kimyadan pazarlamaya kadar birçok alandaki faaliyetlerini sürdüren Boydak Holding bu yıl İSO 500 listesinde İstikbal, Boytaş, HES Kablo, Merkez Çelik, Boyteks ve Boyçelik markaları ile yer alıyor.


Boydak Holding çatısı altında faaliyet gösteren üç şirket ise bu yıl bir önceki yıla göre listedeki yerini yükseltmesiyle

mobilyadan tekstile, finanstan, pazarlamaya, endüstriyel ürün üretiminden, enerji üretimine, kablo ve metal üretimine, lojistik hizmetlerden yapısal kablolamaya kadar 10 farklı sektörde 35 şirketi ile faaliyet göstererek, birçok alanda sektör lideri olarak çalışmalanm sürdürüyor. Boydcfk Holding çatısı altında sektörünün öncüsü İstikbal, Bellona, Mondi, Regina gibi markalarla mobilya sektöründe bulunmanın yanı sıra Hes Kablo, Boyteks, Form Sünger gibi firmalarla da endüstriyel ürünler üretilmektedir.


50 yıldır faaliyet alanına yenilerini ekleyerek çalışmalanm sürdüren grup, 12 bini aşkın çalışanı, mobilya gurubunda yurt geneline yayılmış 2000’i aşkın bayisi ve yatırımlanyla, ıoo’i aşkın ülkeye ihracatı ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye’nin önde gelen kurumlan arasında yer alan Boydak Holding’e ait Kayseri’deki tesislerde, birbirinden farklı ürünler imal edümektedir. Her geçen gün ürün gamını genişleten Boydak Holding şirketlerine ait ürünler, milyonlarca evde ve işyerinde, kalitesi benimsenmiş bir marka olarak güvenle kullanılmaktadır.


Boytaş Mobilya bu sene listede 79’uncu sıraya yükselirken, İstikbal Mobilya listede 244’üncü, Merkez Çelik ise 153’üncü sırada yer aldı. HES Kablo ise bu yıl listedeki yerini 10 basamak birden yükseltti. 2010 yılında 69’uncu sırada yer alan HES Kablo 2011 yılına ait ÎSO 500 listesinde 59’uncu sıraya tırmandı.


Hızlı bir yükseliş gösteren Boyteks ise 25 sıra birden atlayarak listedeki yerini 275’ten 250’nci sıraya yükseltme başarısını gösterdi. Geçtiğimiz yıl 288’inci sırada yer alan Boyçelik de bu yıl 274’üncü sırada yer aldı.


Aynı listede, geçen yıl 10 firma ile yer alan Kayseri bu yıl 12 firma ile yer aldı.

Her geçen gün faaliyet alanlarını ve yatırımlarını genişleten Boydak Holding, saygın, disiplin ve verimliliği benimseyen insan gücü ile büyümeye sürecini sürdürmektedir. Aynca Merkez Çelik, İstikbal Mobilya, Boytaş, Hes Kablo gibi lider kuruluşlan bünyesinde barındıran Boydak Holding, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde altı şirketi ile yer almaktadır.


Bugüne kadar ne gibi zorluklar yaşadınız?

Boydak Holding’in temel felsefesi; gerek ekonomide büyümenin sağlandığı ve iş dünyasımn birçok alanında büyümenin somut hissedildiği “güzel günlerde”, gerekse ülkenin sıkıntılar ve dar boğazlar yaşadığı ekonomik koşulların zorlaştığı 1994,2001 gibi krizlerin yaşandığı “zor günlerde” konjonktürel durumlan dikkate alarak, fakat asla olumlu ya da olumsuz anlamda rüzgâra kapılmadan doğru ve tutarlı yatırım ve işletme kararlarını almak üzerine kuruludur.


50 yılı aşkın tecrübe ile faaliyet gösterilen mobilya sektöründe üretim anlamında operasyonel verimlilik ve etkinlik, dünya standartlannın da üzerinde oluşmaktadır. Son yirmi yıl içerisinde kurgulanan organizasyon ve pazarlama stratejileri ile oluşturulan ana bayi ve bayi ağı sayesinde pazarlama operasyonları da hem verimli hem de etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Başta 2012 olmak üzere önümüzdeki dönemde organik büyümemizi kesintisiz sürdürmeyi, yurtdışı yatırımlarımızı artırmayı ve yeni girdiğimiz enerji sektöründeki yatıranlarımızı derinleştirmeyi hedefliyoruz.


Geçmişten günümüze

Boydak Holding

»1957: Kayseri’de bir mobilya atölyesinde İstikbal’in temelleri atıldı.

»1974: HES Kablo A.Ş. kuruldu.

>» 1991: Anadolu Dörtler Mobilya ve Mağazacılık A.Ş. kuruldu.

»1992: Merkez Çelik A.Ş.’nin kurulması ile üretim faaliyetleri Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındı.

»1995: İstanbul’daki ilk şirket olan Boypaş Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama A.Ş. faaliyete geçti.

»1996: Boytaş A.Ş.’nin kurulması ile panel mobilya üretimine başlandı.

» Bellona markası tüketicilerle buluştu.

» Boytrans A.Ş.’nin kurulması ile lojistik sektöründe faaliyete geçildi.

»1997: Bellona markasının Marmara Bölgesi’ndeki faaliyetleri Bepaş A.Ş. çatısı altında toplandı.

»İspaş Dayanaklı Tüketim Malları Pazarlama A.Ş. kuruldu.

»İlk yurtdışı yatırım olan Alfa Möbel, Dortmund Almanya’da faaliyete geçti.

»1998: Boydak Holding, Anadolu Finans Kurumu ile bankacılık sektörüne girdi.

»1999: Doğa Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama A.Ş. kuruldu.

» 2000: Yatak kumaşı alanında üretim yapan Boyteks Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu.

» 2002: Türkiye’nin en büyük sünger üretim tesisi Form Sünger faaliyete başladı. 

» Boydak Holding’in mobilya alanındaki dış ticaret faaliyetleri Boydak Dış Ticaret A.Ş. çatısı altında birleşti.

» Sunset International Trade LLC, New Jersey ABD’de faaliyete geçti.

» Orpaş Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama A.Ş. kuruldu.

» 2003: Boyteks A.Ş.’nin döşemeli kumaş üretim tesisi Bursa’da faaliyetlerine başladı.

»İstikbal Regina markası ile mutfak ve banyo mobilyası üretimine başlandı.

» Adakar Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama A.Ş. kuruldu.

» 2005: Türkiye Finans Katılım Bankası, Family Finans ve Anadolu Finans kurumlarının birleşmesi ile kuruldu.

» 2006: Mondi markası Boydak Holding grubuna katıldı.

» Boru ve profil üretimi yapan Boyçelik A.Ş. kuruldu.

» Kayseri Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Serko Tekstil Boydak Holding bünyesine katıldı.

» 2007: Mobilya sektöründe satış sonrası servis hizmeti veren ve alanında ilk kuruluş olma özelliği taşıyan Boyser Servis hizmetleri Sanayi ve Tic. A.Ş. faaliyete başladı.

» Adapazarı tesislerinde İstikbal markası ile mobilya üretimine başlandı.

» 2009: Boydak Enerji’nin kurulması ile enerji sektöründe ilk adım atıldı.

» Boydak Havacılık Taşımacılık Ticaret A.Ş. kurutdu.

» Erciyes Çelik Halat Tel Sanayi ve Tic. A.Ş. Hes Kablo iştiraki olarak Boydak Holding’e katıldı.

» 2010: Boydak Enerji’nin yenilenebilir enerji yatırımları Nisan A.Ş. ve Muradiye A.Ş.’ye iştirak edilmesi ile başladı.

» 2011: Mobilya üretimi alanındaki ilk yurtdışı yatırımlar Rusya ve Ukrayna’da yapıldı.

» Rüzgâr enerjisi üretim şirketi Bora Enerji Boydak Enerji bünyesine katıldı.

» 2012: Güneş enerjisi alanında faaliyet gösterecek Gün A.Ş. kuruldu.


Taraf


Geri Dön