Genel

Hacımehmet Ovası çevre düzeni planı tartışılıyor!

Marmara Depreminde bin 500 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle 'ölüm ovası' diye de anılan Yalovanın Hacımehmet Ovası bölgesine kat artışı getirecek çevre düzeni planı değişikliği talebi, Yalova İl Genel Meclisi tarafından reddedildi 

Marmara Depreminde yaklaşık bin 500 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle "ölüm ovası"na diye anılan Yalovanın Hacımehmet Ovası bölgesine kat artışı getirecek çevre düzeni planı değişikliği talebi, Yalova İl Genel Meclisi tarafından reddedildi.

Yalova İl Genel Meclisinin mart ayı olağan toplantısının ilk oturumunda, 7 meclis üyesinin imzasıyla 1/25 binlik çevre düzeni planına ilişkin değişiklik talebi gündeme geldi.

CHPli Bahar Doğan, plan değişiklikleriyle Hacımehmet Ovasına kat artışı istendiğine dikkati çekerek, "Belediye, burada yoğunluk artışı kararı alarak, yeni inşaatlara ruhsat verdi. Yapılan yanlışa İl Genel Meclisi de ortak edilmeye çalışılıyor. Bu bölgede 1999 depreminde en büyük yıkım ve felaketi yaşadık. Depremselliği, zeminin fiziki ve jeolojik durumunu dikkate almak zorundayız" diye konuştu.

TOKİnin 4 katlı binalarının örnek olarak gösterilmesinin de doğru olmadığını ifade eden Doğan, "TOKİ yanlış. Ama iki yanlış da bir doğru etmez. Yasalara aykırı başlayan bir işi meşrulaştırmak için karar almış oluruz ki bu da görevi kötüye kullanmaktır. Bundan dolayı yargılanan birçok meclis üyesi vardır. Belediye yanlışını düzeltmeli ve zarar görenler varsa zararlarını tazmin etmeli" dedi.

Yapılan oylamada 7 üye "evet", 7 üye ise "hayır" oyu kullandı. Meclis Başkanı Atalay Beştaş, "hayır" oyu kullandığı için talep, oy çokluğuyla reddedildi.

"KARAR HAYRET VERİCİ"

Yalova Belediye Başkan Vekili Cemil Aydın, makamında düzenlediği basın toplantısında, İl Genel Meclisinin aldığı kararı "hayret verici" olarak yorumladı. Çevre düzeni planında maddi hata yapıldığını, gelişmeyen bölgeye orta yoğunluk verilmesine karşın gelişime açık Hacımehmet Ovasına düşük yoğunluk verildiğini ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
"Hacımehmet Ovasına 2002 yılında 2 kat sınırı getirildi. Daha sonra 2005 yılında bazı bölgelere 4 kat izni verilirken burası 2 kat olarak kaldı. Çevre düzeni planı hazırlanırken Elmalık-Kazımiye bölgesine orta, Hacımehmet Ovasına düşük yoğunluk verilmiş. Oysa Kazımiye tarafında herhangi bir yapılaşma ve gelişme yok. Bunu plancıya sorduğumuzda maddi hata olduğunu dile getirdi. Biz bunun düzeltilmesini istedik. Hacımehmeti 4 kata çıkarma gibi bir düşüncemiz
yok. Hesaplarımıza göre, orada 3 kat yapılabiliyor. Ayrıca Elmalıkta da herhangi bir mağduriyet söz konusu olmayacak."

Yalovada inşaat sektörünün, lokomotif olduğuna dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti: "Bu sektörün yerini ne fabrikalar ne de tersaneler doldurabilir. Belediye Meclisi yanlış bir karar almamıştır. Mevcut durumu inkar eden yanlışı, plancının görüşü alınarak İl Genel Meclisi ile düzeltme gayreti içindedir. Tavrımız nettir. Geçmişte yapılan yanlışların düzeltilmesi uğruna verdiğimiz mücadele tüm iyi niyetimizle ve yasal çerçevede, Yalovanın menfaatleri gözetilerek devam edecektir. Üst ölçekli planla alakalı eksikleri tamamlama ve yanlışları düzeltme çabalarımız sonuç vermezse planın tamamını sorgulamaktan imtina etmeyiz."

AA