27 / 04 / 2024

Hacizler 2013'te gayrimenkul sektörünün yıldızını parlattı!

Hacizler 2013'te gayrimenkul sektörünün yıldızını parlattı!

Bu yıl gayrimenkul sektörü rekor kırdı. Ödenmeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika ve dükkânın bankaların eline geçmesi 2013'te gayrimenkul sektörünün yıldızını parlattı...




Ödenmeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika ve dükkânın bankaların eline geçmesi 2013'te gayrimenkul sektörünün yıldızını parlattı. 


Bu yıl sektör rekor üstüne rekor kırdı. İlk çeyrekte satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 arttı. Bu artışa neden olarak ise bankaların el koydukları gayrimenkulleri satarken, aynı zamanda gayrimenkul alacak kişilere de cazip fırsatlar sunması gösteriliyor. 


Forbes Türkiye ağustos sayısında yayımladığı "Emlak Raporu" ile Türkiye emlak piyasasının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan yedi kenti mercek altına aldı. Raporda Haziran 2012-2013 dönemi baz alınarak İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya,  Adana  ve Kocaeli illerinin 71 ilçesi ve 481 mahallesi için satış ve kira değerlerindeki değişim, fiyat artışıyla ön plana çıkan mahalleler ve kentlerdeki trendler analiz edildi. Türkiye'nin üç büyük şehri İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  ise tarihinin en hareketli dönemini yaşadı. Araştırmaya göre Haziran 2012-2013 döneminde Türkiye'de emlak fiyatları ortalama yüzde 15.78 oranında arttı. Kiralar da, Türkiye genelinde yüzde 5.96 yükseldi. Bu artış İstanbul'da yüzde 6.06, Ankara'da 5.78 ve İzmir'de 5.58 oldu. 


Bu dönemde fiyat artışında İstanbul'un Beşiktaş, Sarıyer ve Bakırköy ilçeleri yeniden öne geçti. Kentin en çok prim yapan bölgesi ise yüzde 40.3 ile İstinye oldu. Ankara'da ise Sincan ve Altındağ gibi kenar semtler bu yılın en çok kazandıranları olarak dikkat çekti. Getiri şampiyonu ise yüzde 27'lik fiyat artışıyla Keçiören'in Kanuni Mahallesi oldu. İstanbul'un aksine Ankara'nın en merkezi ilçesi olan Çankaya'da kan kaybı sürüyor. Ankara genelinde değer kaybeden sekiz mahallenin dördünün Çankaya'da olması ise dikkat çekti. İzmir'de yeni konut gelişme alanı olarak üç bölge öne çıkıyor. Alsancak Limanı arkasında yer alacak üçüncü konut gelişim alanına ilginin arttığı görülüyor. 


Satışlar 150 bine dayandı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2012'nin ilk çeyreğinde Türkiye genelinde 144 bin adet konut el değiştirdi. Bankaların satışa çıkardığı gayrimenkuller arasında otel, ahır, kerpiç ev, depo, zeytinlik, samanlık, çayır, fıstıklık, mağaza, sentetik çuval fabrikası, soğuk hava deposu, un fabrikası, çeltik tarlası, disko, atölye, sulu tarla, kavaklık, kesimhane, fındık kırma fabrikası, pide ve kebap salonu da bulunuyor. 


Gözlem Gazetesi


Geri Dön