Otomobil

Hacizli araçların satışı ikinci el piyasasını düşürür mü? Satış işlemi ne kadar sürer? Uzmanlar açıkladı!

​​​​​​​Yediemin otoparkında bulunan hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli araçların ihale aracılığıyla satışa çıkarılmasına yönelik düzenleme yürürlüğe girdi. Peki, hacizli araçların satışı ikinci el piyasasını düşürür mü? Satış işlemi ne kadar sürer? İşte detaylar...

Dün yürürlüğe giren düzenleme ile beraber, yediemin otoparklarında hukuken haciz kalkmış olmasına karşın hâlâ otoparktan alınmayan araçlar satışa çıkarılacak. Satışa çıkarılmadan önce araçlar öncelikle sahiplerine almaları teklif edilecek. Sahibi tarafından alınmayan araç, e-ihale aracılığıyla satılacak. Peki, hacizli araçların satışı ikinci el piyasasını düşürür mü? Satış işlemi ne kadar sürer? İşte detaylar...

 

"E-İHALE ÜZERİNDEN OLDUĞU İÇİN SADECE MARKA MODEL BELİRTİLEREK BU ARAÇLAR SATIŞA ÇIKACAK" 

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugün itibarıyla Adalet Bakanlığımızın aldığı karar kapsamında yediemin otoparklarındaki araçların satışıyla ilgili süreç başladı. Söz konusu kararın olumlu olduğunu düşünüyoruz. Zira senelerden beri otoparklarda çürüyen araçların ekonomiye kazandırılmasına yönelik alınmış bir karar. Burada süreç şu şekilde işleyecek. Öncelikle ilk sahiplerine bu araçlar teklif edilecek. Ardından bu araçların hacizle bağlanmasına neden olan kişilere bun araçlar teklif edilecek. Eğer bun kişiler almazlarsa bu araçlar e-ihale yoluyla satışa çıkacak.

Bu ihale yoluyla gerçekleşen satışlara Türk vatandaşı olan herkes ve ihalede muhammen bedeli yatıran herkes, UYAP üzerinden girebilecek. Eğer bu araçlar o platformda da satılmaz ise MKE üzerinden Kızılay'a devredilecek. Böylece, bu araçların yeniden ekonomiye kazandırılması ile ilgili Bakanlığımızca çalışma başlatıldı. İkinci el araç piyasası zaten olması gereken düzeylere geldi. Şimdi fiyatlar gayet makul bir düzeyde.

Sıfır araçta meydana gelen bolluk ikinci el araç sektöründe de etkili oldu. Şimdi araca erişim hususunda sektörümüzde hiçbir sorun kalmadı. Yani bunun şu anda satılacak araçların performansının nasıl olduğu, araçların durumunun ne olduğu, hâlâ bir soru işareti. Bu kapsamda, düşündüğümüzde ikinci el otomotiv sektörüne fiyatsal manada çok fazla bir etkisi olacağını öngörmüyoruz.

Tabii ki bu noktada belki yüksek model araçlarla alakalı bir cazibe durumu olabilir. Fakat düşük ve daha önceki senelerden beri bekleyen araçlardaki performansın; boya, kaporta durumunun ne olduğu, motorda ne gibi eksiklikler olduğunu tabii ki ihale esnasında alıcılar görememekte. Burada ihalede e-ihaleden olduğu için yalnızca marka model belirtilerek bu araçlar satışa çıkacak. Burada tabii alıcıların da buna dikkat etmelerini özellikle öneriyoruz" dedi.

 

"BELLİ BAŞLI BORÇLARI BİRİKİYOR" 

Avukat Mehmet Fatih Şahin ise araçlar için sürecin haciz kalkmasından sonra aynı gün başladığını söyleyerek, ortalama bir aracın satış işleminin 45 günde sona ermesini beklediklerini söyledi. Avukat Şahin, "Yürürlüğe giren İcra İflas Yasası’nın 20’nci maddesiyle yaklaşık 700 bin aracın piyasaya sunulması öngörülüyor. Bu 700 bin araç yediemindeki üzerinde haciz veyahut da üzerinde rehin olan araçlardır.

Yani araç sahibi borçlu, aracı teslim almadığı durumda aracın içeride biriken yediemin ücreti de dahil olmak üzere belli başlı borçları oluşuyor. Bu borcu ödeyip de aracı yedieminden teslim almazsa, araç hacizde, öncelikli sıraya sahip olan kişi ya da rehin koydurmuş kişi varsa rehin alacaklısı tarafından ilk aşamada bir tebligat çıkartılarak 10 günlük mühlet veriliyor. Bunun sonunda da bu kişilere alım hakkı veriliyor. Yani orada bir araç üzerinden kıymet takdiri yapıyor bilirkişiler. Bunun üzerinden de gerçekleşen değerlemenin yüzde 50'si bedel altına satışa sunuluyor.

Rehin alacaklısı burada bedeli ödeyip de aracı teslim almaması durumunda araç MKE'ye; kıymet takdiri gerçekleşen bedelin yüzde 40'ı üzerinden bir satışı yapılacak. Önceki satışlar kadar uzun sürmeyecek. Burada devletin hedefi bir an önce bu araçları elden çıkarıp piyasaya sunmak diyebiliriz. Burada şimdi kimin alacağına göre farklılık gösteriyor. Zira adım adım ilerleyecek süreç. İlk aşamada bir kişi aracı almak isterse ya da rehin sahibi işte alacaklı olarak, ilk olarak almak isterse, yaklaşık 45 gün gibi bir sürede bitirebilirler" şeklinde konuştu.

Dijital TL için ilk resmi tarih verildi! Merkez Bankası Başkanı Erkan resmen duyurdu!

İş yeri kasım ayı kira artış oranı açıklandı mı? Kira artış oranı yüzde kaç oldu?

Otomotiv satışlarında peş peşe rekor! Yüzde 55,4’le yeni rekor kırıldı!