Hacizli gayrimenkullerin satışı nasıl yapılır?
Borçların ödemeleri yapılmadığında ve bütün hukuki adımlarla da netice alınamadığında alacaklı, malların haciz edilmesini talep edebiliyor. Yasalar kapsamında haczedilen mallar açık artırmayla satılıyor.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hacizli malların satış işlemlerini kaleme aldı.
İşte Tamer Heper'in 'Hacizli malın satışı' başlıklı yazısı...
Borçların ödemeleri yapılmadığında ve bütün hukuki adımlarla da netice alınamadığında alacaklı, malların haciz edilmesini talep edebiliyor. Yasalar kapsamında haczedilen mallar açık artırmayla satılıyor.
BAZI ŞARTLARI VAR
Haciz, kesinleşen bir takibin neticesinde, borçluya ait mal varlığından alacakların tahsil edilmesidir. Bu işlemi icra müdürlüğü gerçekleştirir. Borçlunun borcu takibin ardından kesinleştiği durumlarda, menkul ya da gayrimenkuller için haciz işlemleri uygulanır, haciz işlemi menkuller için yani taşınır mal varlığı için elinden alınarak ‘yed-i emin’ denilen müesseseye ya da kişiye teslim sureti ile yapılır. Gayrimenkul hacizleri ise gayrimenkulün tapu kaydına haciz kaydı düşülerek yapılır. Haciz, borcu giderecek kadar mala tatbik edilmeli, yasa hükmü bu şekildedir.
HAK SAHİBİ TALEBİ İLE AÇIK ARTIRMA USULÜ
Haczi yapılan mallar alacaklının isteği satışa sunulur. Satış açık artırma usulünde gerçekleştirilir. Taşınmazlar için istek hacizin ardından 1 sene içinde yapılabilir. Borçlunun 3'üncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmüne dahil edilir.
EN YÜKSEKTEN AÇILIR
Açık artırma, elektronik ortamda verilen en yüksek tutarla açılır ve bedelin yüzde 50’si ve bütün masraflarla öncelikli alacaklı bulunuyorsa bunu da karşılayacak miktara ulaştığında satış gerçekleştirilir. Bu tutara erişilemezse ikinci satışta da bu koşullar aranır. İhaleye katılım gösterenler tahmini kıymetin yüzde 20’si kadar teminat ödemesi yapar. Bütün işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilir.
GAYRİMENKULDE KİRACI OTURUYORSA
Borçlunun malları arasında yer alan gayrimenkuller de haczedilebilir ve bu gayrimenkullerde kiracı da olabilir. Bu durumda kiracıların durumunu da açıklığa kavuşturulmalı. Zira kiracılar kiralarını kime ödeyeceklerine ilişkin karışıklık yaşayabilir.
Haczi tatbik eden icra müdürlüğü, haciz durumunu kiracıya resmen bildirir ve kiracıya işleyecek kira bedellerini icra dairelerine ödemesi gerekli olduğunu aktarır.
Gayrimenkulün satılmasının ardından da içinde yaşayanlara bu yeri tahliye etmesi için 15 gün zaman tanınır.
Borçlu kişinin evi haczedilebilir mi?
Üvey kardeşi olanlar dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır?