Hacizli gayrimenkul satılabilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde hacizli gayrimenkullerin satışını kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde hacizli gayrimenkullerin satışını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Hacizli bir malın icradan satışı yapılmadan satılabildiğini ama haczin, alan kişiye geçtiğini bir çok yazıdan biliyoruz. Bilmediklerimizden biri; haczin bir süresi olduğu (kesin ne kadar belli değil, gayrimenkulde bir yıl diyen de var iki yıl diyen de). Haciz süresi dolunca tekrar avukat haciz koyabilir ama haczi koymasına fırsat vermeden satılsa, alan kişiye ikinci haciz konulabilir mi" sorusunu yöneltti.
İşte Tamer Heper'in yanıtı...
*****
Üzerinde haciz bulunan bir gayrimenkul el değiştirebilir, okuyucum bunu tespit etmiş. Evet el değiştirdiğinde üzerinde haciz kaydı ile el değiştirir, bu da doğru. Hacizli gayrimenkulü alan kişi tapu kaydında haciz kaydını görerek, durumu bilerek almaktadır. Hatta belki de fiyatını buna göre ayarlamaktadır, yani haciz koyulan borç miktarını düşüp bedeli kalan rakam üzerinden ödemektedir.
Bunlar mümkün ancak bu konuda zarara uğrayan bir kesim var ki buna değinmeden geçemeyeceğim. Bunlar, gayrimenkulü satış vaadi sözleşmesi ile müteahhitten fiilen teslim alıp da adlarına tapuda devir yapılmamış vatandaşlardır. Mahkemeye başvurup tapu iptali ve tescil talep ederler ama bilmezler ki bu daire üzerinde muhtelif ipotekler ve hacizler vardır. Amaçları satın aldıkları yerin adlarına tescilidir. Durumu bilenler ise takyidatın (hacizlerin ve ipoteklerin vs.) kaldırılması suretiyle adlarına tescil talep eder. Böyle bir karar mümkündür ama mahkemeler haciz koyan, ipotek uygulayan alacaklıların haklarını da düşünerek bunları kaldırmaya yanaşmamaktadır. Bu durumda da mağdurlar oluşmaktadır.
*****
Geleyim yine okuyucumun yanıtına. Gayrimenkullere koyulan hacizlerde bir yıl içinde satış isteme mecburiyeti var. Okuyucum ‘iki yıl ile bir yıl diyen de var' diyor. Evet öyledir çünkü 2012 yılına kadar bu süre iki yıldı, 2012 yılında bir yıla indirildi. Bugün bir yıl içinde satış talebinde bulunulmadığı hallerde haciz kalkar. Bu sırada gayrimenkul el değiştirirse, bu gayrimenkule artık haciz tatbik olunmaz. Zira haciz koyulma nedeni malikinin borcu nedeni iledir. Yeni malik aynı ihtilaf nedeni ile borçlu olmadığına göre eski malikin borcu için alacaklı gayrimenkule haciz koyamayacaktır.
Tahliye kararı verilen kiracı çıkmazsa ne yapılır?
Hacizli gayrimenkul alan kişi borçtan sorumlu mudur?