Tahliye kararı verilen kiracı çıkmazsa ne yapılır?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde, mahkeme sonucunda tahliye kararı alınan ancak evi boşaltmayan kiracılar için yapılacak işlemleri kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde tahliye kararı alınan kiracılar hakkında yapılacakları kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Kirasını ödemeyen kiracıyı icraya vermeme rağmen ne ödedi ne de icraya itiraz etti. İcra Mahkemesi’nde tahliye davası açtım ve ilk celsede tahliye kararı aldım. Ama kiracıyı tahliye edemedim. Dediler ki ‘icra yoluyla evi boşaltacaksın’. İcra müdürlüğüne gittik; ‘yedd-i emin parası, nakliye parası, eşya yükleme boşaltma parası, harç parası vs. yatırırsan icra gerçekleşir’ dediler. Ben icra etmeden mahkemenin tahliyesini nasıl uygulatabilirim?" sorusunu yöneltti.
İşte Tamer Heper'in yanıtı...
Mahkemelerden alınan kararlarda bir işin yapılması, örneğin bir tahsilat yapılması veya okuyucumun olayında olduğu gibi bir tahliye yapılması hükümleri var ise bunların icrası ancak icra daireleri marifeti ile yapılır. Bunun dışında bir yol yoktur. Mahkeme kararı icra dairesine belli formlar doldurularak ibraz edilir ve ilamda gösterilen kararın icrası istenilir. İcra müdürlüğü de karara uygun olarak kararı icra eder. Okuyucumun anlattığı olayda da tahliye işini icra müdürlüğü icra edecektir. Bunun başka yolu yoktur.
Bu iş birtakım masrafları gerektirecektir ve elbette bu masraf öncelikle talep eden tarafından karşılanacaktır. İcra müdürlüğüne başvurmadan filli tahliyenin yapılacağı başkaca bir yol yoktur. Bazen davayı kazanan taraf, anlatılan olayda kiracı durumunda olan tarafa, eşyasının sokağa çıkarılması çevrede kötü imaj uyandıracağı, mallarının gerekirse yedd-i emine götürüleceği bu yolla da mağdur olacağını bildirerek kiracıya kendiliğinden tahliyesi için makul süre vermekte, kiracı da hem malları yönünden mağdur olmaması hem de çevreye karşı kötü duruma düşmemesi için kendiliğinden mecuru terk etmektedir. Okuyucum belki bu yolu deneyerek bir sonuca ulaşabilir. Aksi halde icra yolu dışında başkaca bir yol yoktur.