04 / 05 / 2024

Hakan Ateş:Faizler düştü gayrimenkule yatırımı öneririm

Hakan Ateş:Faizler düştü gayrimenkule yatırımı öneririm

Bu ara dövizde, faizde, borsada bir yön arayışı hâkim. İçeride IMF'yle bir anlaşma, yön belirlemede etkili olacak. Uzmanların piyasa öngürüleri şöyle:



Faiz aşağı gitmez cazip hisselere dikkat
Ergun Özen / Garanti Bankası Genel Müdürü
"Cuma günü Hazine bonosu faizlerinde yaşanan yükselişin nedeninin Hazine'nin borçluluk oranı olduğunu düşünmüyorum. Hazine'nin borç planı, borçluluk oranı yeni bir haber değil. Piyasalar bu yeni haberi satın alarak hareket etti diye düşünemeyiz.
Türk Lirası faizler uzun bir süre bu seviyelerde kalır. Daha aşağı gitmez. TL faizlerin bu seviyesinin çok aşağısı limitli, buralarda kalır. Diğer taraftan yatırımcı açısından genel trendlerin sonuna geldik. Şu günlerde sepet mantığının çok doğru olduğuna inanıyorum. Borsa da yatırım için uygun bir yatırım aracı, ihracata dayalı hisse fiyatları çok düşük kalmış şirketlere yatırım yapılabilir. Yatırımcı sepet mantığıyla hareket ettiğinde yüzde 20 - 25 borsa, yüzde 40 - 40 da TL ve döviz yatırımını tercih edebilir."     

TL'ye yatıranlar uzun vadede kârlı çıkar
Sinan Şahinbaş / Finansbank Genel Müdürü
"Hazine faizinde yaşanan yükseliş normal. Fakat ben ne dövizde ne de faizde bu gördüğümüz sevilerin çok üstünde veya altında hareket beklemiyorum. 2010'nun ortalarına kadar TL faizler ve döviz piyasası bu seviyelerden gidecektir.
Eğer Merkez Bankası (MB) faizleri daha fazla aşağı doğru düşürmezse Hazine bonosu faizleri aşağı düşmez.
Yatırımcı her zaman, "döviz mi, TL mi?" diye düşündüğünde ne kadar devalüasyon riski olsa da TL enstrümanlardan zarar etmeyeceğini göz önünde tutmalı. 20 yıldır Türkiye'de yaşayan bir insan her halükarda TL'ye yatırım yaptığında zarar etmemiştir.
Bu yüzden döviz borcu olmayan yatırımcıların enflasyonun üstünde para kazandırdığı sürece TL'ye güvenmesini öneririm."

TL ve gayrimenkule yatırımı öneririm
Hakan Ateş / Denizbank Genel Müdürü
"Faizler Türkiye'de tarihinin en düşük seviyesinde. Gerek kredi faizleri gerek Hazine faizi. Biraz kâr realizasyonu doğal. MB faizleri düşüreceğini belirtiyor. Buna rağmen faizler çok fazla düşmeyecek.
TL kuvvetli kalmaya devam edecek. Türkiye ekonomisi için IMF çıpa olarak görünüyor. Şayet IMF ile anlaşma olur, 40 milyar dolar gibi bir rakamda da anlaşılırsa TL daha da güçlenebilir ama buna da MB mühadale edecektir. Uzun vadede TL enstrümanlar yatırım için daha kârlı gözüküyor.
Bunun yanı sıra mevduat ve gayrimenkul piyasalarında da canlanma bekliyorum. Önümüzdeki 6 - 9 ay daha düşük faiz ortamının devam edeceğini düşünüyorum. Haziran 2010 sonuna kadar bu durum böyle devam edecektir. TL yatırım araçları şu anda daha kârlı." 


Borsada yükseliş potansİyelİ azaldı
Murat Salar / A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
"Borsadaki genel yükseliş potansiyelinin artık azaldığını düşünüyorum. Çünkü, bankacılık sektörünün kârlılığı ilk 9 ayda olduğu ivmeyle devam etmeyecek. Borsanın seyrini, mali sektörden çıkacak likiditenin ne oranda sanayi ve hizmet sektörüne yöneleceği belirleyecek. Ancak, sektör ve hisse bazında yatırım yapılabilir. 50 binin üzerinde yapılacak yatırımların maliyetlerinde risk var.
Faiz tarafında yüzde 8'lerin altını telaffuz etmek zor görünüyor. 2010'un ilk yarısında Hazine'nin yüklü itfaları var. Bunların etkisiyle bono faizinin bu seviyelerden aşağı gelmesi zor. Bunu tek şey değiştirir: Anayasa Mahkemesi'nin stopaj kararı. Yerli yatırımcıya stopaj sıfırlanırsa bonoya talep olur.
Döviz kurlarına bakıldığında ise şu andaki konjonktörde doların kalıcı olarak 1.45'lerin altına inmesi zor görünüyor. Çünkü, yerli yatırımcıdan da dövize talep var. Ayrıca, TL faizleri çok düştü. Buna bağlı olarak yerli yatırımcılar dövize yöneliyor."

Faiz ORANI biraz daha yükselebilir
Ömer Dilber / Hak Menkul Genel Müdür Yard.
"Önümüzdeki hafta ABD'de açıklanan halka açık şirketlerin üçüncü çeyrek mali sonuçları ve İMKB de açıklanacak olan dönem bilançoları piyasadaki hareketliliği sürdürecektir. IMF'yle hükümet arasında anlaşma yapılması gerekliliği ve olasılığı azaldı. Yapılması durumunda olumlu etkilenim olsa bile küresel toparlanmanın sürmesi önemli.
Borsada 51 bin 900 direnç seviyesi aşılırsa 52 bin 300 direnç hedeflenecektir, kâr realizasyonu durumda ise 49 bin 700 kısa vadeli destek seviyesi olarak gözüküyor. Tahvil ve bono piyasasinda ise perşembe ve cuma gunleri bir miktar satış baskısı gerçekleşti. Yüzde 8 seviyesinin üstünde bulunan gösterge bono bileşiklerinin de kâr realizasyonları ve yabancı çıkışları gözleniyor.
Haftaya bileşik faiz oranlarında biraz daha yükselme beklemekteyim. Dolar kurunda 1.45 hâlâ destek konumunda, parite 1.50 seviyesinin üstünde hareketine devam ederse bizde de 1.45 tekrar görülebilir."

Milliyet


Geri Dön