Hakan Kayaaslan: İran'da inşaat sektörü çok avantajlı!
Hakan Kayaaslan; “Yeni yerleşim yerlerindeki bir evin fiyatı ile İstanbul karşılaştırılınca İstanbul’un çok üstünde. Bu alana girilebilir. İnşaat sektörü çok avantajlı sektör. Rezidansların metre karesi 10-12 bin dolardan satılıyor” dedi.
İran’a yönelik ambargonun kalkmasının ardından gözler ticaret için İran pazarına çevrildi. Petrol, doğalgaz ve yeraltı kaynakları zengin olan İran, yurtdışındaki paralarının da gelmesiyle çok büyük pazar olacak.
İlk birkaç sene için 100 milyar doların üzerinde bir pastanın olması beklenen İran pazarında birçok risk de bulunuyor. Yıllardır uluslararası bankacılık sisteminin bulunmadığı İran’da paraların alınmasından tutun da ticari hayatı etkileyecek tahkimin nasıl olacağına kadar birçok soru işareti var.
Başta bürokrasi olmak üzere İran ile ilgili de yerel bilgilerin altın değerinde olduğu bir döneme giriyoruz.
Bu gelişmeler, İran bürokrasisinin nasıl aşılacağı ve nasıl hareket edilmesi konusunda, İran ortaklı yeni şirketlerin kurulmasına neden oluyor.
Yıllardır ticaret için İran’a gidip gelen ve İranlı ortaklarla şirket kuran Hakan Kayaaslan ile İran pazarını konuştuk.
Uluslararası ticaret ve danışmanlık yapan SNITC AŞ’nin kurucu ortağı Kayaaslan, “Şimdi İran’da olma zamanı, ancak ‘ama’ları var. Ticareti gerçek yatırımcılarla yapmak istiyorlar. Enerji, inşaat, sağlık ve hizmet sektörü, otomotiv, yedek parça, makine ekipmanları ve teknoloji hızlı olarak yatırım bekledikleri alanlar. İran’da yapacağınız yatırımlarda mutlaka yerel bir firmayla İranlı bir ortakla olmanız büyük avantaj sağlar. Referanslı İranlı firmalarla ortaklık tavsiye ediyoruz biz” dedi.
Teknoloji yenilenecek
İran’ın dünyanın birçok yerinde birikmiş büyük paraları olduğunu belirten Kayaaslan, “İlk açılacak kalem bankacılık sistemi. Teknolojileri çok eski. Bunları yenileyecekler. Çok büyük rafineri ihtiyaçları var. Makine sektörüne girmek lazım. Sağlık fiyatları da çok yüksek. Hizmet kalitesi çok düşük teknoloji çok eski. Bu alanlarda kar marji çok yüksek” diye konuştu.
Parayı dışarı çıkaramadıklarından ötürü gayri menkul fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Kayaaslan, “Yeni yerleşim yerlerindeki bir evin fiyatı ile İstanbul karşılaştırılınca İstanbul’un çok üstünde. Bu alana girilebilir. İnşaat sektörü çok avantajlı sektör. Rezidansların metre karesi 10-12 bin dolardan satılıyor” ifadesini kullandı.
İran’ın hukukunun çok farklı olduğunun üzerinde duran Kayaaslan, danışmansız iş yapılmaması uyarısında da bulundu.
Proje finansmanlığı yapan AB bankaları ile çalışılmasını tavsiye eden Kayaaslan, böylece paranın garanti altına alınabileceğini kaydetti.
Türk lokantalarını seviyorlar
Hizmet sektörüne İran’da büyük ihtiyaç olduğunu dile getiren Kayaaslan, “Biz, Türk hizmetini çok seviyoruz diyorlar. İran’da Türk lokantası açın ama garsonlarınızı da Türkiye’den getirin diyorlar” vurgusu yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile iki kere Tahran’a gittim. Bu gidişlerimde başta doğalgaz indirimi olmak üzere bazı temasları hatırlıyorum. Bir kez ekonomik anlaşmalarla ilgili İran tarafının kriz çıkarmış ve basın toplantısı da yapılamamıştı. İran’da iş yapacak Türk İş adamlarını da zorlu günler bekliyor.
İş adamlarına Tahran’a gidip mutlaka ortamı ve çalışacakları kişileri görmeleri gerektiği uyarısında bulunan Kayaaslan, “Çok iyi iş olanakları var ama kontrolsüz girmemek gerekir. Sözleşmeler yapılsa dahi sonra sorunlar çıkabiliyor. Doğru kişilerle hareket etmek lazım” dedi.
AVM’lerde kira yöntemi değil dükkan satışı yönteminin uygulandığını belirten Kayaaslan, “Türk AVM’leri çok iş yapabilir. Türk malları tanınıyor. Türk dizileri sayesinde Türkiye’nin oradaki imajı üst seviyelerde” diye konuştu.
Sağlık sektörü fırsat
Sağlık sektörüne de dikkat çeken Kayaaslan şunları söyledi: “Sağlıkta bütün hastanelerini yenilemek istiyorlar. Özel hastaneye teşvikleri çok fazla. ilk etapta sağlık alanında 10 milyar dolarlık yatırım alanı var.”
Kayaaslan, rafinerilerinin acilen yenilenmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, “15-20 milyar doları bu rafinerilerinin yenilenmesi için harcayacaklar. 877 civarında rafineri var. Türkiye’de iş yapmayan doğalgaz çevrim santrallerini satın almak istiyorlar” dedi.
Milliyet