02 / 05 / 2024

Hakan Kıran: Haliçe ip de gerseniz UNESCO beğenmeyecek

Hakan Kıran: Haliçe ip de gerseniz UNESCO beğenmeyecek

İstanbul'u dünya kültür mirası listesinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan Haliç Metro Geçiş Köprüsünün mimarı Hakan Kıran, UNESCOnun köprüyle ilgili tavsiye kararını değerlendirdi



İstanbulu dünya kültür mirası listesinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan Haliç Metro Geçiş Köprüsü projesinin mimarı Hakan Kıran, UNESCO Haliçe yapılan her şeyi haliyle olumsuz bulacak. Aynı fikirden değilsen UNESCOdan çıkarsın. Bunu bir tek yaşayan aşağılık varlıklar biz değiliz dedi.

İSTANBULu dünya kültür mirası listesinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan Haliç Metro Geçiş Köprüsünün mimarı Hakan Kıran, UNESCOnun köprüyle ilgili tavsiye kararını değerlendirdi. İstanbulun halen listeden çıkma tehlikesinde olduğu gerçek dışı olduğunu anlatan Hakan Kıran, UNESCOnun tavsiye niteliğindeki kararını şöyle değerlendirdi:

Sizi artık suçlamıyoruz

Karardaki diplomatik dili iyi okumak gerek. UNESCO sadece uyarılarını ve endişelerini dile getiren bir istişare kuruludur. Yerine getirdiğimiz taahhütlerden sonra, Paristeki son toplantıda UNESCO bize Sizi artık suçlamıyoruz diyor. Burada yapılacak her tasarımın her haliyle olumsuz etki yaratacağını söylüyor.

Gir çık yaparsın

Bunu zaten herkes biliyor ama karşıdan karşıya ip de gerseniz bu madde geçerli. Yani UNESCO ikna olduk yapın ya da yapmayın demiyor. Bunu diyemez. Aynı fikirden değilsen de Dresden gibi UNESCOdan çıkıp yapıyorsun köprünü. Fransada Bordo, İngilterede Londra ve Dresden endişe listesine giren üç şehirdi. Herkes girip çıkıyor. Bunu bir tek biz yaşayan aşağılık varlıklar değiliz.

Topbaş: Tehlike yok

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise şunları söyledi: UNESCOnun dışında kalma gibi bir tehlike yok. UNESCO mevcut köprü projesini de olumlu karşıladı ve şu anda biz inşaatımızı devam ettiriyoruz. İstanbul ulaşımının kuzey-güney hattında böyle bir aksı oluşturmak zorundayız. Zorunlu olan hatlarda en doğrusunu ortaya çıkarmak konusunda da hassasiyetimiz olacak. Birtakım imkanları sağlarken, var olan değerleri yok etme gibi bir lüksümüz de yok.

Fatma AKSU/Hürriyet


Geri Dön