22 / 12 / 2024

Hakan Kodal: AVM'ler geri dönmeyen yatırımlar olmak üzere

Hakan Kodal: AVM'ler geri dönmeyen yatırımlar olmak üzere

AYD Başkanı Hakan Kodal, AVM'lerin geri dönmeyen yatırımlar olmak üzere olduğunu ifade etti



Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, alışveriş merkezlerinin (AVM) artık çabuk dönen yatırımlar olmadığı gibi geri dönmeyen yatırımlar olmak üzere olduğunu ifade etti.

Kodal, AYD'nin genel kurulunun ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, üye sayılarının 108'e çıktığını ve sektörün yüzde 55'ini temsil ettiklerini, genel kurulda tüzük değişikliğinin görüşüldüğünü söyledi.

Sektörün bir federasyon yapısına ihtiyacı olduğunu belirttiklerini anımsatan Kodal, "AMPD'nin federasyona dönüşümü konusunda kendi içimizde derneğinizin kuruluş aşamasında tüzükte yer alan madde söz konusuydu. Bu konuda çalışmaları sonlandırmak amaçlı görüşmelerimize devam edeceğiz" dedi.

Demeçlerinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün de "ilgili kişilerle görüştük. Bu konuda onlar da olumlu bakıyor" şeklinde yorumlar yapmasına karşın, AYD ile bire bir görüşülmüş konunun olmadığını söyleyen Kodal, yasa tasarısı ve çeşitli konularda sektörün yüzde 55'ini temsil eden AYD'nin sözünün kesinlikle dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Sektörün şubat ayı ciro rakamlarının geçen senenin şubat ayına göre yüzde 22 arttığını ifade eden Kodal, son 5-6 aydır düzenli bir artış rakamını gözlemlediklerini vurguladı.

Kodal, ancak bu artışların geçen yıl kriz olması nedeniyle, ciddi artışlar olmadığını, toparlanmaya işaret olarak algılanması gerektiğini, ciro artışının da sektörde her şeyin düzeldiği anlamına gelmediğini belirtti.

İkinci çeyrek rakamlarının kendileri için daha önemli olduğunu söyleyen Kodal, "Toz pembe bir dünya yok ama en azından krizden çıkış trendinin devam ettiğini görüyoruz" diye konuştu.

-"BU TÜR KISITLAMALAR YAPILMAMASI GEREKİR"-
AVM'lerin açılış-kapanış saatleriyle ilgili olarak da Kodal şunları kaydetti:
"Açılış saatlerine müdahale esasında piyasa ekonomisine de bir müdahaledir. Özellikle krizden çıkışın çok hassas bir döneminde, organize perakendenin artmadığı bir dönemde, bu tip kısıtlamalar, zaten kırılgan dönemde olan ekonomi açısından bence yapılmaması gerekir. Bu sektör 30 milyar dolar yatırım yaptı, bunun üçte biri yabancı kaynaklardan geldi. 350 bin kişilik istihdam sağlıyor. Gündeme gelen tasarının her biri bizleri kısıtlayan, elimizi kolumuzu bağlayan yasalar niteliğinde. O yüzden açılış saatleri bizce tartışma konusu yapılmamalı. Özellikle 'pazar günü 18.00'den sonra kapansın' konusu, burada kesinlikle sektörü temsil eden AYD'nin görüşü olumlu değildir. "

Yaptıkları araştırma sonuçlarına göre Türkiye halkının yüzde 75'inin hafta sonu, bunun da yüzde 42,6'sının pazar günü alışveriş yapmak istediğini belirten Kodal, "Yüzde 98'i de pazar günü 12'den akşam 9-10'a kadar alışveriş yapmak istiyor. Madem öyle sabahtan ailelerin uyuması, dinlenmesi için saat 12'den sonra açalım" dedi.

Hakan Kodal, pazar günü ciroların önemli bir bölümünün saat 16.00 ve sonrasında gerçekleştiğini, 18.00 saatinin ziyaret sayısı anlamında toplam haftalık girişlerinin yüzde 10'unu etkilediğini belirtti.

Kodal şunları kaydetti:
"Özellikle yine tartışma konularından biri 'Saat 18.00'dan sonra kapansın ama insanlar sosyal amaçlı gidiyor, restoranlar açık kalsın'. Çok mantıklı gibi görünmekle beraber, akşam sinemaya gittiniz ve çıktınız o saatte mağazalar kapalı. Bir iki restoranın açık olduğu ortamda siz kalmak ister misiniz? '18.00'den sonra kapatın ama restoranlar ve sinemalar açık kalsın' demek esasında kapalı kalsın demek. Bütün o giderleri AVM'nin sadece yüzde 10'u için mi yapacaksınız? Mağazalar 'biz niye onların parasını ödüyoruz?' diyecek. Piyasa ekonomisinden ve realiteden uzak öneriler getirilmesi konusunda bu önerilerin niye geldiğini ve kimden geldiğini sorguluyoruz. Bizim 18.00'den sonra kapatmamız bakkallara veya diğer perakendecilere fayda mı sağlayacak? O zaman saat 12'den sonra açalım hiç olmazsa insanlar aileleriyle beraber kahvaltı yapsınlar. Esas hep beraber ailece herkesin gittiği gün pazar günü, ona dokunmayalım."

-KİRA KONTRATI-
Yan yana açılan AVM'ler konusunda düzenleme getirilmesinin faydalı olduğunu söyleyen Kodal, yeni yasada izinler konusunun valiliklere verildiğini ifade ederek, "Esasında belediyelerin bu konuda yetkisinin alınıyor olması
pozitif. Ama bunu başka bir yapıya, valiliğe veriyor olmak yepyeni bir mekanizma getiriyor. AVM açılmasıyla ilgili düzenleme getirilmesi şart ama kuracağımız yeni mekanizmaların bu sefer daha objektif olmayan noktalara götürülmemesi gerekir.

Önerimiz AVM'lerin ayrı ele alınabileceği belki yeni bir yasaya bu maddelerin taşınması veya bu konuda en azından kamunun AYD'nin önerilerine yer vermesi" dedi.

Borçlar Kanunu Yasa Tasarısı içinde kira kontratlarının gündemde olduğuna da işaret eden Kodal, şunları kaydetti:

'Bu yasa kira kontratlarında şu ayrışmayı yapmıyor, konut için de aynı kira kontratını, AVM ve ticari gayrimenkul için de aynı kontratı yapmanız lazım. Yani döviz bazında kontrat yaptığınızda artış yapamıyorsunuz, TL bazında yaptığınızda sadece enflasyon... Yani reel herhangi bir kira kontratında artış yapamıyorsunuz. Artışa sınırlama getirmek piyasa ekonomisinin realitesinden uzak. Daha da kritiği ticari gayrimenkul ve AVM dediğinizde Borçlar Kanunu şunu getiriyor, artış yapamadığınız için ciro bazlı kira kontratlarında da limit koymanız gerekiyor. Böyle bir piyasa gerçeği yok. O yüzden de biz yağmur gibi piyasa ekonomisini yansıtmayan bu taslaklarla cidden endişeleniyoruz. Bu ülkeye bu kadar yatırım yapıyorsunuz, bir anda mevzuatta getirilen uyulamalar bütün yaptığınız yatırımların mantığını değiştiren, piyasa ekonomisine kısıtlama getiren, korumacı... Kimi koruyoruz o da belli değil. Eğer çalışanımızı koruyorsak bence ilk yapılması gereken istihdamı korumaktır. Yaptığınız bu kısıtlamalar bu kadar istihdam yaratan sektörleri zor duruma düşürmekten başka bir şey yaratmıyor. Teşvik etmeniz gerekiyor, tam tersi getirilen bu taslaklar, Borçlar Kanunu, Kira Kanunu dediğimiz Borçlar Kanunu, Ticaret Kanununun bir parçası eğer geçerse hepimiz sektör olarak ayvayı yedik. Yatırımlar tarafında sıkıntı çekeceğimiz gibi banka kuruluşlarından da artık bundan sonra finansman sağlamamız mümkün olmayacak."

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Kodal, Bakanlığa görüşlerini ilettiklerini ama görüşmediklerini, henüz randevu taleplerine cevap gelmediğini söyledi.

Yeni proje geliştiren yatırımcılara seslenen Kodal, "Kiralama şirketlerinden aldıkları kira projeksiyonlarına kesin güvenmesinler. Yeni yatırımlar açısından çok ciddi düşünmelerini tavsiye ediyorum. AVM'ler artık çabuk dönen yatırımlar olmadığı gibi geri dönmeyen yatırımlar olmak üzere" dedi.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Kodal: Borçlar Kanunu bu şekilde geçerse ayvayı yeriz
Borçlar Kanunu'nun Ticaret Kanunu'nun bir parçası olduğunu belirten Hakan Kodal, “Eğer geçerse hepimiz sektör olarak ayvayı yedik” dedi

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, komisyondan geçen Borçlar Kanunu Yasa Tasarısı kira kontratlarıyla ilgili AVM ve ticari gayrimenkul için bir ayrıma gitmediğini, tasarının kira artışlarına sınırlama getirdiğini ifade etti. Kodal şöyle dedi:
“Döviz bazında kontrat yaptığınızda artış yapamıyorsunuz, TL bazında ise sadece enflasyon dikkate alınıyor. Artışa sınırlama getirmek piyasa ekonomisinin realitesinden uzak. Borçlar Kanunu, Kira Kanunu dediğimiz Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu'nun bir parçası, eğer geçerse hepimiz sektör olarak ayvayı yedik. Yatırımlar tarafında sıkıntı çekeceğimiz gibi bankalardan da finansman sağlamamız mümkün olmayacak.”

‘Pazar 12.00'de açalım'
AVM'lerdeki mağazaların pazar günleri 18.00'da kapanmasına ilişkin yasa tasarısına ise dernek olarak olumlu bakmadıklarını kaydeden Kodal şöyle konuştu:  “Tüketicilerin yüzde 42.6'sı alışverişini pazar günü yapıyor. Bunların yüzde 98'de öğle 12.00 ile akşam 22.00 arasında alışveriş yapıyor. Bizim 18.00'den sonra kapatmamız bakkallara veya diğer perakendecilere fayda mı sağlayacak? O zaman saat 12.00'den sonra açalım.”
Öte yandan AYD ile Akademetre Research tarafından hazırlanan AVM Endeksi'ne göre şubat ayı AVM ciro endeksi, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 22 artış gösterdi. Bir önceki ayın artışı ise yüzde 14 seviyesindeydi. Ziyaretçi endeksi ise 2009'a göre yüzde 4 gerileyerek 92 puan seviyesine ulaştı.
Milliyet

18.00'de kapanan alışveriş merkezi hayalet kente döner, 45 milyar dolar yatırım riske girer
Alışveriş merkezlerindeki mağazaların çalışma saatlerinin 18.00'e çekilmesi konusundaki tasarıya karşı çıkan AYD Başkanı Hakan Kodal, “Yüzde 10'u açık bir AVM hayalet şehire döner” dedi. 30 milyar dolar yatırımla 350 bin kişinin istihdam edildiğine dikkat çeken Kodal, Gelecek 5 yılda 15 milyar dolar yatırımla 150 bin kişiye iş sağlanacak. Kısıtlamalar 45 milyar dolarlık yatırımları riske atar” dedi.

BÜYÜK Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı'ndaki bazı maddelerin getirdiği sınırlamalar ve belirsizlikleri tartışan perakende sektörü, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün pazar günleri alışveriş merkezlerinin (AVM) 18.00'de kapanacağı ve yeni yatırımlarda teknik komite onayı aranacağını açıklamasına kilitlendi. 108 kurumun üye olduğu Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, böyle bir tasarının yasalaşmasının hem sektörün cirosunu hem de yapılacak yatırımları olumsuz etkileyeceğini savundu.

Yüzde 10'a kim gider
AVM açılış ve kapanış saatlerinin tüketici tercihlerine göre düzenlenmesi gerektiğini ve ellerinde bu konuda çeşitli araştırmalar olduğunu dile getiren Kodal, şunları söyledi: “Pazar günleri AVM'lerin 18.00'de kapanmasına olumlu bakmıyoruz. Bu ciroları en az yüzde 10 etkiler. Mağazaların kapanması sinema ve yeme-içme mekanları açık kalması içinden çıkılmaz durum yaratır. Ayrıca yüzde 10'u açık bir AVM'nin genel giderlerini de kimse ödemek istemez.”

5 yılda 159 bin kişi
Kodal, “Bugüne kadar Türkiye'de AVM'lere 30 milyar dolar yatırıldı. Bunun 10 milyar doları yabancı sermaye. 350 bin kişi istihdam ediliyor” derken, şunları söyledi: “Gelecek 5 yılda AVM yatırımlarının 45 milyar dolara ulaşması, 150 bin kişiye daha istihdam sağlaması bekleniyor. Kısıtlamalar hem gelecekteki hem de mevcut yatırımları etkiler. Eğer düzenlemenin sosyal bir amacı varsa pazar günleri öğlen 12.00'de açıllsın.” Hakan Kodal, tüketicilerin AVM'lerdeki saat tercihleri konusunda yaptıkları araştırmayı da şöyle aktardı: “Yüzde 75 haftasonu AVM'ye gidiyor. Yüzde 42.6 pazar gününü tercih ediyor. Saat 10.00-12.00 tüketicilerin sadece yüzde 2.3'ü alışveriş yapıyor. Yüzde 98'i, 12.00-22.00 arası. 18.00 de kapatmak ziyaretçilerin üçte birinin negatif etkilenmesi, onları kaybetmemiz demek. Toplam cironun yüzde 30-35'i pazardan geliyor. Sektörün cirosunun yüzde 10'u etkilenir.”

Neden sadece AVM'ler
Kodal, birbirine çok yakın yapılan AVM'lerle ilgili şunları söyledi: “Yatırımları yüzde 10'unda böyle bir sorun var. Bundan yatırımcılar da mustarip. Meslek örgütlerinden temsilcilerin de olacağı bir komite kriterleri belirlesin. Neden sadece AVM'ler? Neden marketler, akaryakıt istasyonları, eczaneler değil? Bu konu bir şehir planlaması olarak ele alınmalı.”

Pazar erken kapama yüzde 10 ciro ve 80 bin iş kaybı demek
ALIŞVERİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinde (AVM) çalışma saatlerinin tüketici lehine olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Regülasyonu asıl isteyen biziz. Yan yana AVM'lerden biz de rahatsızız. Bunun düzeltilmesi imar kanunu ya da imar yönetmelikleriyle yapılabiliyorsa biz bunun taraftarıyız. AVM'lerin pazar günü 18.00'de kapanması bizdeki verilere göre tüketici lehine değil.”

Hafta içi 11.00'de pazar 12.00'de açalım
BÜNYESİNDE 24 milyar dolar cirolu 400 markayı bulunduran Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, tasarıya ilişkin şunları söyledi: “Çalışanları rahatlatmak için, haftaiçi ve cumartesi günleri AVM'leri 10.00 yerine 11.00'de pazar günleri ise 12.00'de açalım. Pazar günleri öğleden sonraları en yüksek ciroların yapıldığı saatler. Bizim Koton'un pazar cirosunun yüzde 49'u saat 17.00'den sonra yapılıyor. Bu tüm ay cirosunun yüzde 10'una yakın. Neredeyse bütün üyelerimiz için de bu rakam geçerli.
Demet Cengiz Bilgin / Hürriyet

'Borçlar Kanunu geçerse sektör olarak ayvayı yedik' 
AYD Başkanı Kodal, Borçlar Kanunu Tasarısı'nın mevcut haliyle yasalaşmasının sektörü sıkıntıya sokacağını söyledi
GEÇEN hafta Cumhurbaşkanı'nı ziyarete giden ve Perakende Yasası ile ilgili sıkıntılarını dile getiren Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) üyeleri dün genel kurul sonrası yaptıkları toplantıda kapanış saatleri ve Borçlar Kanunu Tasarısı ile ilgili konuştu. Borçlar Kanunu Tasarısı içinde kira kontratlarının da olduğuna da işaret eden Kodal, şunları kaydetti: "Bu yasa kira kontratlarında şu ayrışmayı yapmıyor, konut için de aynı kira kontratını, alışveriş merkezi (AVM) ve ticari gayrimenkul için de aynı kontratı yapmanız lazım. Yani döviz bazında kontrat yaptığınızda artış yapamıyorsunuz, TL bazında yaptığınızda sadece enflasyon... Yani reel herhangi bir kira kontratında artış yapamıyorsunuz. Artışa sınırlama getirmek piyasa ekonomisinin realitesinden uzak." Piyasa ekonomisini yansıtmayan bu taslaklardan endişelendiklerini söyeyen Kodal, "Bu ülkeye bu kadar yatırım yapıyorsunuz, bir anda mevzuatta getirilen uyulamalar bütün yaptığınız yatırımların mantığını değiştiriyor. Korumacı deniyor, kimi koruyoruz o da belli değil. Kira Kanunu dediğimiz Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu'nun bir parçası eğer geçerse hepimiz sektör olarak ayvayı yedik. Yatırımlar tarafında sıkıntı çekeceğimiz gibi banka kuruluşlarından da artık bundan sonra finansman sağlamamız mümkün olmayacak" diye konuştu.

AVM yatırımları artık geri dönmüyor
TASARI ve yasalarla AVM'lerin artık çabuk geri dönen yatırımlar olmaktan çıktığını dile getiren Kodal, AVM'lerin pazar günleri 18.00'de kapanmasına kesinlikle karşı olduklarını dile getirdi. Kodal, "Biz pazar sabahı AVM'lerin 12.00'de açılmasını öneriyoruz" dedi.
Sabah

Ciro sevindirdi, tasarı korkutuyor
Alışveriş Merkezleri'nin (AVM) ciroları geçtiğimiz şubat ayında 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 22 arttı.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, "Ciroda kriz öncesi günlere döndük, artık kriz geride kaldı. Üstelik bu artış, ziyaretçi sayısındaki yüzde 4'lük azalmaya rağmen ortaya çıktı. İnsanlar para harcamaya başladı." dedi. Ciroyla sevinen AVM'leri, büyük marketler yasasıyla pazar günü kapalı kalacak olma ihtimali ve kira artışını sınırlayan borçlar kanunu çalışması korkutuyor. AYD Başkanı Kodal, en yüksek ciroyu elde ettikleri pazar günü kapanmanın sektöre darbe vuracağını, ancak tasarının sahibi Sanayi ve Ticaret Bakanı'ndan randevu alamadıklarını söyledi. Kira artışlarını sınırlayan borçlar kanunu tasarısı için ise Kodal, "Borçlar Kanunu eğer tasarıdaki gibi geçerse hepimiz sektör olarak ayvayı yedik." dedi.

AYD Genel Kurulu'nda konuşan Hakan Kodal, yaptıkları tüketici araştırması sonucuna göre Türkiye halkının yüzde 75'inin hafta sonu, bunun da yüzde 42,6'sının pazar günü alışveriş yapmak istediğini açıkladı. Pazar günü alışveriş yapacakların da yüzde 98'i ise saat 12.00 akşam 21.00 saatlerini tercih ediyor. AVM'lerin pazar günü saat 12.00'ye kadar kapalı kalmasını öneren Kodal, "12.00'den sonra açalım. Ciroların önemli bir bölümünü pazar günü 16.00 ile 18.00 saatleri arasında elde ediyoruz. Bu saatler haftalık girişlerin yüzde 10'unu oluşturuyor." diye konuştu. Pazar günü 18.00'den sonra kapalı kalmaya da karşı çıkan Kodal, restoran ve sinemaların AVM'de yüzde 10'luk bir alanı teşkil ettiğini ve sadece bunların açık kalmasının piyasa ekonomisine ters olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı borçlar kanunu tasarısında konut ile ticari mekanların kiralama açısından aynı değerlendirildiğini belirten Kodal, "Tasarıya göre kontrat döviz cinsinden olursa kira artışı yapılamıyor, TL cinsinden olursa enflasyon oranında artırılabiliyor. Kiralar zaten kriz döneminde düşmüştü. Biz pazar günü kapatılmaya karşı çıkarken şimdi de bu ortaya çıktı. Biz bu piyasa realitesinden uzak maddelerin böyle yasalaşmasına karşıyız. Tasarı böyle geçerse hepimiz sektör olarak ayvayı yedik. Bankalardan yeni AVM için finansman sağlayamayız." diye konuştu.
Zaman

Alışveriş merkezlerinin ciroları şubatta yüzde 22 arttı 
Krizden çıkış işaretlerinin alınmasıyla perakende de hareketlilik başladı. Alışveriş merkezlerinin ciroları şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 artış gösterdi

Alışveriş merkezleri (AVM) şubat ayı ciro endeksi, geçen yılın aynı   dönemine göre yüzde 22 arttı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ve Akademetre Research tarafından ortak hazırlanan AVM endeksine ilişkin yapılan açıklamada, 2010 Şubat ayı AVM ciro endeksi, 2009 Şubat ayına göre yüzde 22 artış gösterdi. Ziyaretçi endeksi ise 2009 yılına göre yüzde 4 gerileyerek 92 puan seviyesinde gerçekleşti. AYD Başkanı Hakan Kodal, konuya ilişkin değerlendirmesinde, cirolarda gerçekleşen yüzde 22'lik artışın reel bir artış olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Krizin yoğun olarak hissedildiği 2009 yılının Şubat ayına göre Şubat 2010'da yaşanan bu artış ile sektörün normal değerlerine ulaşmaya başladığını söyleyebiliriz.

ZİYARETÇİ SAYISI AZALDI
2010 yılının ikinci çeyreğindeki sektör verilerinin gerçek trendi ortaya çıkaracağı görüşündeyiz. Ziyaretçi sayılarında gözlemlenen yüzde 4'lük gerilemeye rağmen cirolarda artış yaşanması ise tüketicilerin AVM'lere artık daha çok alışveriş yapmak için geldiklerinin bir göstergesidir.”

Saat kısıtlaması piyasa  ekonomisine müdahaledir
Hakan Kodal, AVM'lerin açılış-kapanış saatleriine kısıtlama getirilmesinin piyasa ekonomisine müdahale edilmesi anlamına geldiğini kaydetti. Kodal, şunları söyledi: “Özellikle krizden çıkışın çok hassas bir döneminde, organize perakendenin artmadığı bir dönemde, bu tip kısıtlamalar, zaten kırılgan dönemde olan ekonomi açısından bence yapılmaması gerekir. Bu sektör 30 milyar dolar yatırım yaptı. 350 bin kişilik istihdam sağlıyor. Gündeme gelen tasarının her biri bizleri kısıtlayan, elimizi kolumuzu bağlayan yasalar niteliğinde. O yüzden açılış saatleri bizce tartışma konusu yapılmamalı. Özellikle ‘pazar günü 18:00'den sonra kapansın' konusu, burada kesinlikle sektörü temsil eden AYD'nin görüşü olumlu değildir.”

18.00'de kapanış 80 bin kişiyi işinden eder
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinde çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin, “Ben tüketici Mehmet Nane olarak bu saat konusuna karışılmaması taraftarıyım” dedi. Nane, AVM'lerin pazar günü akşam 18:00'den sonra kapanması durumunda ciroların minimum yüzde 10 civarında etkileneceğini söyledi. AVM'lerin 18:00'den sonra kapanmasının istihdama getireceği sıkıntıların, negatif etkiler de olacağını belirten Nane, şunları söyledi: “Pazar tüm gün kapanırsa bizim söylediğimiz yaklaşık yüzde 17-18 civarında bir işgücü kaybı olacaktır. Bunu da mevcut çalışanlara oranladığımızda 80-81 bin kişilik bir iş kaybı demek. Ama belli bir saatin çalışmasını ise henüz yapmadık” diye konuştu. Nane, şunları  söyledi: “18:00'de kapanmanın bir mantığı var. Bu mantık tüketicinin lehine mi aleyhine mi buna bakmak lazım. Şu anda bizdeki veriler tüketicinin lehine olmadığını gösteriyor. Tüketici dar bir zamanda çalıştığı için 18:00'den sonra AVM'lere gidebildiği için AVM'lerin, tüketici gözünden, kapanması olumlu değil. Biz burada tüketici ekseniyle baktığımızda sayın bakanımız da aynı görüş paralelinde bizimle, tüketici merkezli hareket etmek açısından.”
Star


Geri Dön