29 / 04 / 2024

Hakkari-Yüksekova Havalimanı 102 milyon TL'ye mal oldu!

Hakkari-Yüksekova Havalimanı 102 milyon TL'ye mal oldu!

Hakkari-Yüksekova Havalimanı Erdoğan ve Davutoğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Havaalanı sayesinde karayoluyla 150 liraya mal olan Hakkari yolculuğu, uçakla 147 lira oldu.



‘Çözüm’ün simgesi haline gelen Hakkari-Yüksekova Havalimanı dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle hizmete girdi.


Selahattin Eyyübi adını alan havalimanı ile bölge halkı hem zamandan hem paradan tasarruf edecek. Hakkarili’nin yol çilesini bitiren havaalanının temeli AK Parti hükümeti tarafından 5 yıl önce 18 Temmuz 2010’da atıldı. Ancak bölge insanının çok daha konforlu ve hızlı bir şekilde ulaşımını hedefleyen havalimanı daha ilk günden PKK’nın hedefi oldu.


İşçileri rehin aldılar

Havalimanının askeri amaçla kullanılacağı yalanını ileri süren örgüt, henüz çalışmalar bile başlamadan peş peşe sabotaj eylemlerine girişti. İnşaat alanındaki şantiye basıldı, araçlar yakıldı, işçiler tehdit edildi. Hatta bombalı saldırı eylemleri gerçekleştirdi. Temel atılmadan 2 hafta önce kurulan şantiyeye silahlı saldırıda bulunuldu. 3 konteynır isabet aldı. Havalimanı şantiyesine sivil bir araçtan el yapımı bomba atıldı. Şantiyede bulunan 11 kamyon, 1 dozer ve 17 telefon yakıldı. İnşaatta çalışan 25 işçi rehin alındı.


5 yılda 99 kez kundaklandı

Tehdit edilen işçiler daha sonra serbest bırakıldı. Üstyapıda çalışan yaklaşık 70 işçi, ilçede dağıtılan tehdit bildirisi nedeniyle işi bıraktı. Havalimanı inşaatına malzeme taşıyan 11 işçi kaçırıldı. Terör örgütü yaklaşık 2 ay önce “Olacaklardan sorumlu değiliz” şeklinde açıklama yapıp inşaat çalışanlarını korkuttu. Havalimanına giden yol üzerinde bir menfeze yerleştirilmiş bomba bulundu. Şantiye alanına bırakılan el yapımı bomba güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi. 5 yıllık inşaat sürecinde  99 kundaklama, 8 şehit, 11 mayın, 6 can kaybı oldu.


120 milyon liraya maloldu

2 yıllık gecikmeyle ilk test uçuşu 21 Mayıs’ta gerçekleştirilen Yüksekova Havalimanı, Hakkari’ye 65 kilometre, Yüksekova’ya yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alıyor. Coğrafi engeller nedeniyle bölgedeki ulaşım zorluğunu da büyük ölçüde ortadan kaldıracak olan havalimanı, Hakkari’yi Batı’ya ve dünyaya bağlayacak. Ayrıca havalimanı, İran’ın 5 milyon nüfuslu Urmiye bölgesine sadece 50 km mesafede. Havalimanının toplam maliyeti 102 milyon lirayı bulurken kamulaştırma kapsamında 11 milyon 405 bin 600 lira ödendi.


1 milyon yolcu kapasiteli

-3 bin 200 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist.


-Yıllık 1 milyon yolcu kapasiteli iç hatlar terminal binası.


-Giriş kontrol binası.


-Kule.


-DHMİ hizmet binası.


-Isı merkezi-su deposu ve güç merkezi


-Emniyet binası.


-İtfaiye binası.


-İş makineleri garajı ve sundurma.


-Dahili yollar ve otoparklar.


-16 bin 390 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam alan 22 bin 990 metrekare.


-Havalimanı Hakkari il merkezine 65 kilometre, Yüksekova ilçe merkezine ise 5 kilometre mesafede.


-Havalimanının güvenliği ise 21 nöbetçi kulübesiyle sağlanacak.


İlçeye gelen ilk uçaktaki yolcular, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ile eski Bakan Lütfi Elvan ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından kapıda çiçeklerle karşılandı.


AK Parti 12 yılda 29 yeni havaalanı yaptı

Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, havaalanı açılışı için THY uçağı ile geldiği Hakkari’de yaptığı açıklamada iktidara geldiklerinde 26 olan havalimanı sayısını, 55’e çıkarmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Son bir hafta içinde ikinci havalimanı açılışını gerçekleştirdiklerini ve Ordu-Giresun Havalimanı’nın deniz üzerine inşa edilen Türkiye’deki ilk havalimanı olduğunu hatırlattı. Havalanına ilk inişi THY’ye ait uçakla gerçekleştirdiklerine işaret eden Elvan “Çok duygulandık. Uçağın inmesiyle birlikte uçaktaki tüm hemşehrilerimiz büyük bir alkış tufanıyla inişi kutladılar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Bölgeden insanlarımız vardı onlar da çok mutluydu. Çok duygululardı. Bölge insanımız çok mutlu. Gurur duyuyoruz” diye konuştu.


Hakkari’ye uçmak artık otobüsten bile ucuz

Terör örgütünün tam engellemelerine rağmen 5 yılda tamamlanarak açılışı yapılan havaalanı sayesinde İstanbul’dan kara ulaşımıyla yaklaşık 1 günde varılan Hakkari’ye, Atatürk Havalimanı’ndan kalkan THY uçağıyla iki saat içerisinde ulaşılabilecek. Zamandan bu kadar tasarruf sağlanırken aynı zamanda maddi olarak da yolcular tasarruf sağlamış olacak. Verilen molalarda ihtiyaç harcalamarını da hesaba kattığımızda 150 liraya mâl olan Hakkari yolculuğu Türk Hava Yolları’yla (1 Haziran 2015) 147 lira. Ancak bileti önceden alma durumunda bu fiyat çok daha uygun hale gelecek.


Star


Geri Dön