Haliç Metro Geçiş'i, İstanbul'u Dünya Mirası Listesi'nden çıkarabilir
Haliç Metro Geçiş Köprüsü dolayısıyla, İstanbul'un, Almanya örneğinde olduğu gibi, Dünya Mirası Listesi'nden çıkarılması tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ileri sürüldü
UNESCO'nun uyarılarını dikkate almayan ve benzer bir köprüyü inşa eden Almanya'nın Dresden kentinin, tüm dünya miras listelerinden çıkarılması kararı son UNESCO toplantısında alınmıştı. Uzmanlar bu kararı hatırlatarak benzer geçiş sebebi ile İstanbul'un da aynı akıbete uğrayabileceğine dikkat çekiyor. Konu ile ilgili değerlendirmeyi Atılım Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü, Öğretim Görevlisi Dr. Zafer Şahin yaptı. Kültür Bakanlığı'nda uzun yıllar görev yapan Şahin, Haliç köprüsünün UNESCO'dan habersiz inşa edilmeye başlandığını belirterek, bu sürecin İstanbul'un Dünya Mirası Listesi'nden çıkarılması ile sonuçlanabileceğini söyledi. Şahin; "Uluslararası düzeyde katılımcı paydaş yönetimi uygulanmazsa İstanbul'un sonu Dresden gibi olabilir." değerlendirmesinde bulundu. Haliç Metro Geçiş Projesi'nin UNESCO'nun uyarılarının dikkate alınmadan yapılmaya başlandığını belirten Şahin'in verdiği bilgilere göre, Dünya Miras Komitesi'nin İspanya-Sevilla'da gerçekleştirilen 33. toplantıda Haliç Metro Geçişi Köprü Projesi en önemli tartışma konusu oldu. Delegeler köprü projesinin üzüntü ve endişe verici bir proje olduğunu, Komite'nin önüne gelen ve evrensel kültürel değerleri olumsuz yönde etkileyen onlarca köprü projesinden biri olduğunu dile getirdi. Karar metnine girmemekle birlikte delegeler, "Haliç Metro Geçişi Köprü Projesi'nde revizyon yapılmadığı veya projeden vazgeçilmediği takdirde 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alınma durumunun gündeme gelebileceği" değerlendirmesine bulundu.
Zafer Şahin, aynı toplantıda uzun yıllardır UNESCO uyarılarını dikkate almayan ve benzer bir köprüyü inşa eden Almanya'nın Dresden kentinin tüm dünya miras listelerinden çıkarılması kararının alındığını aktararak, İstanbul için de aynı sonucun söz konusu olabileceğini söyledi. Şahin, "Dresden şehrinin durumuna düşülmemesi ve uluslararası önemli bir kuruluşla diplomatik bağların koparılmaması için köprü yapımı gerekli revizyonlar yapılana kadar ertelenmelidir. Benzer şekilde UNESCO uyarıları ısrarla dikkate alınmayarak Haliç Köprüsü'nün mimari tasarımında gerekli değişiklikler yapılmaksızın inşa sürecinin başlaması durumunda İstanbul'un 'Tehlike Altındaki Miras' listesine alınma ihtimali çok yükselmiş olacaktır." dedi.
Aslıhan Aydın/Zaman