26 / 11 / 2024

Haliçport için halka arz düşünülüyor!

Haliçport için halka arz düşünülüyor!

Bir süredir konuşulan Haliçport projesi için düzenlenen ihaleyi, 1.3 milyar dolara Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince ve ortakları kazandı. Tamince, finansman için halka arz alternatifini de düşündüklerini söyledi...




Tarihi Haliç tersaneler bölgesinin yat limanına dönüştürülmesi için düzenlenen ihalede kazanan, Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince ile ortakları oldu. Sembol-Ekopark Turizm-Fine Otel ortaklığı, ihaleyi 1.3 milyar dolar artı KDV ile kazanırken, projeye 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapılması hedefleniyor. Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Tamince, Milliyet’e yaptığı açıklamada, en önemli projeleri olarak gördükleri Haliçport’un finansmanı için farklı formüller üzerinde çalışıldığını, bunlar arasında halka arzın da bulunduğunu söyledi.


İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi için düzenlenen ihalede nihai pazarlık dün yapıldı. İhalede Cengiz İnşaat-Taca İnşaat-Galeri Kristal OGG ile Sembol-Ekopark Turizm-Fine Otel OGG yarıştı. Sembol-Ekopark Turizm-Fine Otel OGG’nin 1 milyar 136 milyon 930 bin dolar, Cengiz İnşaat-Taca İnşaat-Galeri Kristal OGG’nin 862 milyon 600 bin dolarlık teklifinin ardından açık artırmaya geçildi.


19. turda mola alan Cengiz İnşaat-Taca İnşaat-Galeri Kristal OGG ihaleden çekilince, Sembol-Ekopark Turizm-Fine Otel, 1.346 milyar dolar artı KDV ile son teklifini vermiş oldu.


‘Torunlarıma helal olsun’

Kazanan grup adına açıklama yapan Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, projeye 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapmayı amaçladıklarını belirterek, “Belki bedel beklentilerimizin biraz üzerinde oldu ama umut ediyorum ki ortaklarımızla beraber bunun altından kalkarız. Önümüzde 3-4 yıllık bir süreç var. Bu süre içerisinde ne olacağını hep beraber göreceğiz. Ödeme eşit taksitlerle gerçekleşecek. Projede ekonominin şartlarına bağlı olarak yüzde 20-25 oranında öz sermaye kullanmayı planlıyoruz” dedi.

Turizmde önemli işler ortaya koyduklarına dikkat çeken Tamince, “Dünyanın değişik bölgelerinde yaptığımız eserler herkesçe biliniyor. Dünyanın en önemli şehri İstanbul’un tarihi yarımadası ile karşı karşıya, belki de tarihin en değerli ticaret alanı içerisinde yer alan Haliç’te yapacağımız projeyi çok önemli bir vizyonla ülkeye kazandıracağız. Bölge, tarihin adeta göbeğinde bir mekan. İstiyoruz ki insanlar, çocuklarıma da torunlarıma da ‘Helal olsun, böyle güzel bir şey kazandırıldı İstanbul’a’ desinler” ifadesini kullandı.


Projede uzlaşma aranacak

Proje aşamasında tecrübeli insanları ve önemli markaları yanlarına alacaklarını vurgulayan Tamince, “İstanbul halkıyla ve şehirdeki önemli kurumlarla, İstanbul’daki doğal ve kültürel bağlılıklara sahip çıkan birimlerle mutlaka önemli istişareler yapacağız ki, bu, İstanbulumuz için bir örnek teşkil etsin” diye konuştu.

Tamince, bölgenin gelişmeye müsait olduğunu kaydederek, kendilerinin projeyi doğru geliştirmesi durumunda diğer alanların da ona göre yapılanacağına işaret etti. Türkiye ve İstanbul’un, bu gibi projelere layık olduğunun altını çizen Tamince, “Öyle önemli bir turizm projesi geliştirelim ki, İstanbul’umuza 1 milyon ilave turist gelsin. Bu konuda iddialıyız. Çünkü yaptıklarımız yapacaklarımızın referansıdır” dedi.


Haliç Tersanesi kalıyor

İhalede en iyi rakamı veren 3’lü konsorsiyum, projeyi dört yıldan önce tamamlamaya çalışacak. Yabancı ortaklıkları da gündeme alan konsorsiyum, Gezi Parkı benzeri bir tepkiden kaçınmak için STK’larla görüşüp, proje için bir konsensüs yani uzlaşma arayacak. Proje, 250 dönümlük alanda 70’er yat kapasiteli iki yat limanı, 400’er oda kapasiteli iki 5 yıldızlı otel, 1000 kişilik cami, AVM ve otoparkın inşa edilmesi, bu yapıların dört yılı yapım süresi olmak üzere 45 yıllığına özel sektör tarafından işletilmesini kapsıyor. Haliç Tersaneleri, Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri’nden oluşuyor. Yetkililer, 558 yıllık Haliç Tersanesi’nin yıkım projesi dışında kaldığını, atıl durumda olan Camialtı ve Taşkızak tersanelerinin dönüştürüleceğini belirtiyor. Ayrıca proje alanı içindeki tarihi binalar da, bu projenin kapsamı dışında tutulacak.


Kaynak için halka arz da gündemde 

Tamince, son dönemlerde dolar kurunda görülen yükseliş nedeniyle endişeli olmadıklarını belirtti. Turizm profilli bir yatırım düşündüklerini vurgulayan Tamince, “Gelirleri dolar olan bir projede, bunu çok fazla bir risk olarak görmedik” dedi.


Çeşitli finansman yöntemleriyle ilgili görüşmeleri olduğunu belirten Tamince, “Şu ana kadar el sıkıştığımız bir ortak yok” dedi. Tamince, düşündükleri modeller arasında halka arzın da bulunduğunun altını çizdi. 15 yıldır üstlendikleri projelerde çeşitli şekilde finansman sağladıklarını, ortaklar bulduklarını ifade eden Tamince, “Şartlara bakacağız. Portföyümüz yeterli. Gayrımenkullerimiz var. En önemli projemiz bu olacak” diyerek, gerekirse gayrımenkul satarak kaynak bulabileceklerini ifade etti.


Turizm sektörünün her kademesinde görev yaptı

1972 doğumlu genç işadamı Fettah Tamince, son dönemlere damgasını vuran turizmciler arasında. Sembol İnşaat’tan da önemli miktarda kâr eden Tamince’nin, yurtdışında önemli turizm yatırımları ve otelleri bulunuyor. Çocukluk yaşlarından itibaren turizmin çeşitli basamaklarında çalışan Tamince, tezgahtarlık, halı satıcılığı, tur operatörlüğü, mücevher ticareti, gayrimenkul ve otel yöneticiliği gibi çeşitli işlerde deneyim kazandıktan sonra 1999’da Kemer’de ilk otelini açtı. Yurtdışındaki ilk otelini Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katıldığı törenle açan Tamince, turizm yatırımlarında Davos ve Dubai’ye kadar uzandı. Rixos otelleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da tatilini geçirmeyi tercih ettiği tesisler arasında yer alıyor.

 

Mithat Yurdakul/Milliyet Gazetesi


Geri Dön