27 / 04 / 2024

Halk, Çapa Tıp Fakültesi'nin taşınmasını istemiyor!

Halk, Çapa Tıp Fakültesi'nin taşınmasını istemiyor!

İstanbul Üniversitesi'nin iki tıp fakültesinden biri olan Çapa Tıp Fakültesi, şu sıralar alt yapı yetersizliği, depreme dayanıksız olması gibi nedenlerle Sultangazi’ye taşınacak olmasıyla gündemde. Halk, Üniversite'nin taşınmasına tepkili.



İstanbul Tıp Fakültesi, Fatih ilçesinin Çapa semtinde yer aldığı için halk arasında Çapa Tıp Fakültesi olarak biliniyor. Türkiye’nin en eski üniversitesi İstanbul Üniversitesinin iki tıp fakültesinden biri olan Çapa Tıp Fakültesi, şu sıralar alt yapı yetersizliği, depreme dayanıksız olması gibi nedenlerle Sultangazi’ye taşınacak olmasıyla gündemde. Fakültenin taşınması 2 bin 500’ün üzerinde öğrencinin, 4 binin üzerinde çalışanın yanı sıra çevre esnafını da etkileyecek. Hastanenin bulunduğu arazinin rant amacıyla kullanılacağını belirten esnaf ,”Biz de ekmeğimizden olacağız” diye endişesini dile getiriyor.


‘HERKES BİRLİK OLSUN, ENGELLESİN’


30 senedir hastane önünde çiçek satarak geçimini kazanan Türkan, “Burada kazandıklarımızla ayakta duruyoruz. Yıllardan beri bu işi yapıyorum, sigortam yok, hiçbir gelirim yok, burası da olmazsa açlıktan ölürüz. Daha uzak bir yere de gidemem. Bu saatten sonra ben nereye gidip ne iş yapabilirim. Bütün herkes buraya alışkın. Başka yerde kimse yapamaz. Çok kişi aç kalacak, çok kişi mağdur olacak. Herkes birlik olsun engellesin. Gitmemesi için elimizden geleni de yaparız” dedi.


‘EKMEĞİMİZDEN OLACAĞIZ’


Simit satarak geçimini kazanan Ahmet ise “Ben ve benim gibi bir sürü esnaf mağdur olacak. Biz 10-15 yıldır burada bu işi yapıyoruz. Ekmeğimizi buralardan yiyoruz. Taşınırsa ekmeğimizden olacağız. Bu yaştan sonra kim bize ne iş verir. Temennimiz buradan taşınmaması yolunda. Buranın taşınması muhakkak birilerinin işine gelecek. Ama biz gitmesinden taraftar değiliz” şeklinde konuştu.


‘BÜYÜK İHTİMALLE RANT MESELESİ’


Hastanenin yıllardır bu bölgede hizmet verdiğini söyleyen Cafe İşletmecisi Sevgi Gökçe ise, “Biz esnaf olarak, bu fakültenin buradan gitmesini istemiyoruz. Büyük bir ihtimalle rant meselesi. Devlet artık gerçekten sağlıktan elini ayağını çeksin. Ne gerekiyorsa, onarılması gerekiyorsa veya bir yapılandırma gerekiyorsa burada yerinde yapılandırılsın” dedi. Kendisinin de onkoloji bölümünde tedavi gördüğünü söyleyen Gökçe, “Bu yüzden benim bir Sultangazi’ye veya herhangi bir yere gitme şansım yok, çalışan bir insanım çalıştığım süre içinde bana en yakın, ulaşımı en rahat neresi varsa orayı tercih edeceğim. Başka yere taşınması, buradaki hastalar, acil durumdaki hastalar için bence iyi bir sonuç doğurmayacak” şeklinde konuştu. Gökçe, “Bu taşınma esnafı ve bizleri bir şekilde etkileyecektir. Hastane yakın diye esnaf çok fazla yatırım yaptı bu bölgeye. Hepsi mağdur olacak. Bütün esnaf hemfikiriz. İmza kampanyası başlattık” dedi.


‘MÜCADELE EDECEĞİZ’


12 senedir lokantacılık yaptığını belirten Aydın Handemoğlu, “Biz bu konuda bir kampanyada başlattık, toplantıya başladık. Bunu gerekirse öncelikle Fatih Belediye Başkanına sunacağız, oradan daha üst mevkilere kadar çıkacağız. Esnaf var, halk var, Şehremini milleti var. Ömrünün yarısını burada geçiren bir sürü insanlar var, hasta yakınları var, hasta insanlar var. Kimsenin buradan gitmek istediğini düşünmüyorum. Hepimiz ekmek derdinin peşindeyiz, hepimiz kazancımızın peşindeyiz, hepimizin çoluk çocuğu var, bunun için, gitmemesi için mücadele edeceğiz” dedi.


‘DEVLET ARTIK VATANDAŞINI DÜŞÜNSÜN’


Hastanenin otoparkında görevli bir çalışan da “Bizim için iyi olmaz, ayağımızın altında hastane, ulaşım rahat. Her şeyimizi ona göre kurduk. Çapa taşınırsa ben buradan Sultangazi’ye nasıl giderim. Zaten kazandığımız üç kuruş, onu da yola verirsek, nasıl geçiniriz? Devletin artık vatandaşlarını da düşünmesi gerek” dedi.


‘İNSANLAR MAĞDUR EDİLMESİN’


Hastanenin merkezi bir alanda olduğunu ifade eden hasta yakını Fatma Akay, “Neden taşıyacaklar, binalar eskiyse onarılsın, yerinde yapılandırılsın” diyor. Düzenin bozulacağını ifade eden Akay, “Hastane taşındığı takdirde hastalar mağdur olacak” dedi. Çapa’nın geçmişi, bir tarihi, oturmuş bir sistemi olduğunu belirten hasta yakını Bülent Akar ise “Başka ülkelere baktığın zaman böyle yerleri koruyorlar, koruma altına alıyorlar. Burayı yerinde yapılandırsınlar. Türkiye’nin tıp üzerine en köklü hastanelerinden biri. Bunları korumak lazım tarih gitti mi geri gelmiyor” dedi.


‘AVM Mİ YAPACAKLAR?’


10 senedir Çapa’da tedavi gördüğünü belirten Nermin ismindeki bir kadın da “Ben buraya alıştım, ulaşım açısından da çok rahat. Duyduk ama tabii ki taşınmaması lazım. Bütün herkesin alıştığı bir bölge. Binaların iyileştirilmesi, yeniden yapılandırılması lazım. İnsanlar nasıl gidecek oraya? Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi burayı da ranta açabilirler. AVM mi yapacaklar?” diye konuştu.


‘İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ’


70 yaşındaki Haydar amca da hastalıkları yüzünden sürekli Çapa’ya geliyor. “Her yer bitti de Çapa mı kaldı el atmadıkları” diye soruyor. Çapa’ya ulaşımın kolay olduğunu söylüyor ve endişelerini anlatıyor: “Tramvay ile 10 dakika, diğer ulaşım araçları ile en fazla yarım saate buradayım. Bu yaşımda uzak bir yere taşındığında nasıl gideceğim?”


“Rantlar devreye girmiş” diyor Haydar amca: “Türkiye’nin yakasından düşsünler. Çapa’ya el vurmasınlar hakiki insanlarsa, hakiki yaşam istiyorlarsa bu eziyeti millete yaşatmasınlar. İnsanca yaşamak istiyoruz. Bunlar geldiğinden beri insanlık denilen bir şey yok.”


‘YERİNDE YAPILANDIRILSIN’


Hasta Hasan Elhas da “Binalar çok eski, yarın öbür gün deprem olduğunda yıkılabilecek binalar. Fakat biz hastalar yerinde yapılandırılmasını istiyoruz. Çünkü ulaşım açısından çok iyi bir yerde. İstanbul’un merkezinde metro ile beş dakikaya burada oluyorum. Hadi biz genciz, bizim için sorun olmaz diyelim. Yaşlı, engelli, ağır hastalar için sorun olabilir” dedi.




Çapa'daki İstanbul Tıp Fakültesi, Sultangazi'ye taşınıyor!



Eylem NAZLIER/Evrensel


Geri Dön